Γιατί πεινάω συνέχεια;

Αν τρώτε ξανά και ξανά χωρίς να… χορταίνετε, ίσως να μην πρόκειται για πραγματική πείνα. Ορισμένες φορές ο οργανισμός, παίζει περίεργα «παιχνίδια».

Παρόλο που η πείνα είναι μία φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού, η οποία ικανοποιείται με την κατανάλωση τροφής, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι παραπλανητική. Δείτε τι μπορεί να σας κάνει να «πεινάτε», όταν ο οργανισμός δεν έχει ανάγκη για φαγητό.

Είστε αφυδατωμένοι

Η ήπια αφυδάτωση συχνά δημιουργεί αίσθημα πείνας, τη στιγμή που ο οργανισμός έχει ανάγκη από υγρά. Η σύγχυση προέρχεται από τον υποθάλαμο, το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τα αισθήματα της πείνας και της δίψας.

Tip. Αν δεν έχετε πιει αρκετό νερό, πιείτε ένα ποτήρι και περιμένετε 25-20 λεπτά για να δείτε αν το αίσθημα της πείνας θα υποχωρήσει. Για να αποφύγετε αυτήν την «παγίδα», μην ξεχνάτε να καταναλώνετε αρκετό νερό, ημερησίως.

Δεν κοιμάστε επαρκώς

Εάν δεν έχετε κοιμηθεί επαρκώς, όταν ξυπνήσετε ο οργανισμός σας θα «αναζητήσει» ενέργεια στο φαγητό. Η ανεπάρκεια ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των επιπέδων της γκρελίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει την όρεξη, καθώς επίσης και να μειώσει τα επίπεδα της λεπτίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί αίσθημα κορεσμού.

Tip. Προσπαθήστε να κοιμάστε 8 ώρες την ημέρα και σίγουρα θα δείτε διαφορά.

Καταναλώνετε πολλούς αμυλούχους υδατάνθρακες

Οι αμυλούχοι υδατάνθρακες βρίσκονται στα τρόφιμα που παρασκευάζονται από λευκό αλεύρι, όπως τα ζυμαρικά, τα μπισκότα και τα κράκερς κ.ά. Αυτά λειτουργούν με τον εξής τρόπο: ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μετά από λίγο μειώνονται κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να θέλετε να καταναλώνετε ολοένα και περισσότερο, μέχρι να αδειάσει το… κουτί.

Tip. Προτιμήστε εναλλακτικές πηγές υδατανθράκων, όπως προϊόντα ολικής άλεσης και φρούτα, που είναι πολύ πιο υγιεινές επιλογές.

Έχετε στρες

H κακή διάθεση και το στρες επηρεάζουν συχνά την όρεξη. Το στρες αυξάνει την έκκριση αδρεναλίνης και κορτιζόλης στον οργανισμό, οι οποίες του δημιουργούν την ανάγκη για περισσότερη ενέργεια. Επίσης, μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, με αποτέλεσμα να νιώθετε πεινασμένοι, ενώ στην πραγματικότητα δεν είστε.

Tip. Δοκιμάστε να κάνετε yoga, η οποία είναι γνωστό πως βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες. Αν δεν τα καταφέρετε ίσως πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Πίνετε πολύ αλκοόλ

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Apettite, τα άτομα που πίνουν περισσότερο αλκοολ, είναι πιθανότερο να καταναλώσουν φαγητά με πολλές θερμίδες. Επιπλέον, το αλκοόλ αφυδατώνει  τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να νιώθετε πως χρειάζεστε φαγητό, ενώ στην πραγματικότητα έχετε ανάγκη από νερό.

Tip. Προσπαθήστε να τρώτει πριν πιείτε οινοπνευματώδη ποτά και να πίνετε παράλληλα αρκετό νερό.

Παραλείπετε γεύματα

Όταν παραλείπετε ένα γεύμα και το στομάχι σας παραμένει άδειο για αρκετή ώρα, αυξάνονται τα επίπεδα της ορμόνη της πείνας (γκρελίνη) στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να προκαλείται και αύξηση της όρεξή σας.

Tip. Μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο για παραπάνω από 4 ώρες.

Βομβαρδίζεστε από «κολασμένες» εικόνες

Η τηλεόραση, οι διαφημίσεις, οι φίλοι σας στα social media, σας «βομβαρδίζουν» καθημερινά με λαχταριστές εικόνες φαγητών. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity το 2012, ακόμα και η θέαση των φαγητών, αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας στον οργανισμό.

Tip. Προσπεράστε με ταχύτατους ρυθμούς.

Τρώτε γρήγορα

Όταν «καταβροχθίζετε» το φαγητό σας, δε δίνετε χρόνο στον εγκέφαλό σας να συνειδητοποιήσει πως δεν χρειάζεστε άλλο φαγητό κι έτσι συνεχίζετε να τρώτε. Μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2013 στο περιοδικο Clinical Endocrinology and Metabolism, απέδειξε πως εάν τρώμε γρήγορα εμποδίζουμε την έκκριση των ορμονών που φέρνουν το αίσθημα του κορεσμού.

Tip. Προσπαθήστε να τρώτε αργά, απολαμβάνοντας το γεύμα σας και να περιμένετε τουλάχιστον 20 λεπτά μέχρι να φάτε ξανά.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι μια υγιεινή δίαιτα που καλύπτει όλες τις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού

Διαβάστε τι αναφέρει για τη μεσογειακή διατροφή η Καλλιόπη Γεωργακούλη επίκουρη  καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η σωστή διατροφή είναι στο δικό σου χέρι

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι ενημερώθηκαν για τη σωστή διατροφή & 120 έκαναν λιπομέτρηση στη δράση μας στο Σύνταγμα Γιατί (και) η σωστή διατροφή #EinaiStoDikoSouXeri 

Μεσογειακή διατροφή: Πώς βοηθάει στην εγκυμοσύνη πριν από τη σύλληψη

Οι γυναίκες που ακολουθούν μια μεσογειακού τύπου διατροφή στα χρόνια πριν μείνουν έγκυες, διατρέχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές υπέρτασης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης