Γιατί οι γυναίκες αντιμετωπίζουν  μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ

Νέα έρευνα αποκαλύπτει για ποιο λόγο οι γυναίκες – και όχι οι άνδρες – διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και η πιο συχνή μορφή άνοιας. Είναι μια νόσος που αφορά κυρίως την «Τρίτη Ηλικία», ωστόσο μπορεί να διαγνωστεί και σε ηλικίες μικρότερες των 65 ετών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για την νόσο Αλτσχάιμερ. Οι υπάρχουσες θεραπείες ελέγχουν και επιβραδύνουν τα συμπτώματα, ιδιαίτερα εάν χορηγηθούν στα αρχικά στάδια, όμως δεν μπορούν να αλλάξουν την μη αναστρέψιμη πορεία της νόσου. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Scripps Research της Καλιφόρνια και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), εξέτασε τους εγκεφάλους 40 ανδρών και γυναικών που είχαν πεθάνει. Οι μισοί εγκέφαλοι ανήκαν σε ανθρώπους που είχαν πεθάνει από Αλτσχάιμερ και οι υπόλοιποι εγκέφαλοι από ανθρώπους που είχαν πεθάνει από άλλη αιτία, με ίδιο αριθμό ανδρών και γυναικών και στις δύο ομάδες.

Οι επιστήμονες αναλύοντας τα αποτελέσματα ανακάλυψαν 1.449 διαφορετικούς τύπους πρωτεϊνών στον εγκέφαλο που σχηματίζονται καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αρκετές από τις οποίες έχουν ήδη συνδεθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ανάμεσα στις  πρωτεΐνες που εντόπισαν οι ερευνητές ήταν και η C3, μια ιδιαίτερα επιβλαβής, χημικά τροποποιημένη μορφή μιας ανοσοποιητικής πρωτεΐνης που προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τα ευρήματα τα επίπεδα της C3 ήταν έξι φορές υψηλότερα στον εγκέφαλο των  γυναικών που είχαν πεθάνει από νόσο Αλτσχάιμερ από ότι των ανδρών.

Μέσα από μελέτες έχει αποδειχθεί ότι τα οιστρογόνα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, προστατεύουν τον γυναικείο εγκέφαλο από τις τροποποιημένες πρωτεΐνες και ιδιαίτερα την πρωτεΐνη C3, μια προστασία όμως που χάνεται με την απότομη πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Stuart Lipton, « το γιατί οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πάθουν Αλτσχάιμερ ήταν ένα μυστήριο, αλλά νομίζω ότι τα ευρήματά μας προσθέτουν ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ που εξηγεί την αυξημένη ευπάθεια των γυναικών καθώς γερνούν. Τα ευρήματά υποδηλώνουν ότι η χημική τροποποίηση μιας πρωτεΐνης φαίνεται ότι συμβάλλει στην πρόκληση της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό μπορεί να εξηγήσει, τουλάχιστον εν μέρει, γιατί η νόσος αυτή επηρεάζει κατά κύριο λόγο τις γυναίκες».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι έρευνες γύρω από τον ρόλο της τροποποιημένης πρωτεΐνης C3 ώστε να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού καταστροφής των εγκεφαλικών συνάψεων που αποτελεί τη βασική αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Advances.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη χρόνια φλεβική νόσο

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο.

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία»

Η ημερίδα εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας για επιστημονική εκπαίδευση για την επιληψία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ι.Ο.ΑΣ.: Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό.