spot_imgspot_img

Μειωμένη λίμπιντο και οργασμική δυσλειτουργία: όταν η γυναίκα θέλει αλλά δεν μπορεί

Μια μεγάλη ποιοτική μελέτη ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Pittsburgh αποκάλυψε ότι οι λόγοι έλλειψης της λίμπιντο στις γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω είναι πολλοί και διαφέρουν ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι κυριότεροι λόγοι που συμβάλλουν στην μειωμένη ερωτική επιθυμία και στη δυσκολία/αδυναμία επίτευξης της ερωτικής ολοκλήρωσης στις γυναίκες είναι:

  • Τα μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα όπως π.χ. η κολπική ξηρότητα
  • Η στυτική δυσλειτουργία του συντρόφου
  • Η κούραση ή ο σωματικός πόνος
  • Στρεσογόνοι παράγοντες
  • Η εικόνα του σώματος

Το πιο ενδιαφέρον σημείο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ο μεγάλος αριθμός των γυναικών που αναγνώρισαν τη σεξουαλική δυσλειτουργία του συντρόφου τους ως παράγοντα που συμβάλλει πάρα πολύ στη δική τους έλλειψη επιθυμίας για σεξ.

Σύμφωνα με άλλη πρόσφατη βρετανική μελέτη, το ποσοστό των γυναικών που δυσκολεύεται να φτάσει σε οργασμό κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης είναι τελικά αρκετά υψηλό. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι  ουσιαστικά υπάρχει ένα «χάσμα οργασμού» μεταξύ  ανδρών και γυναικών και ότι ο γυναικείος οργασμός είναι σαφέστατα πιο σπάνιος, όχι επειδή οι γυναίκες δε μπορούν, αλλά επειδή οι σύντροφοί τους δεν τις ικανοποιούν.

Η μάρκα προϊόντων σεξουαλικής ευεξίας LELO πραγματοποίησε έρευνα σε 4.000 ετεροφυλόφιλες γυναίκες και άνδρες σε εθνικό επίπεδο σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή. Από αυτούς που ερωτήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες έφταναν στην κορύφωση στο 66% των περιπτώσεων, ενώ οι γυναίκες έφταναν τακτικά σε οργασμό μόλις στο 43% των περιπτώσεων. Σχεδόν 1 στις 20 γυναίκες που ερωτήθηκαν δήλωσε επίσης ότι δεν έχει έρθει ποτέ σε οργασμό με ερωτικό σύντροφο, παρόλο που σχεδόν οι μισές από τις ερωτηθείσες δήλωσαν ότι κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Η γυναικεία οργασμική διαταραχή είναι μια χρόνια σεξουαλική δυσλειτουργία που περιγράφει τη δυσκολία μιας γυναίκας να φτάσει σε οργασμό όταν κάνει σεξ με το σύντροφό της. Σύμφωνα με πολλές έρευνες, μόνο το 10% των γυναικών μπορούν να επιτύχουν εύκολα οργασμό. Το άλλο 90% αντιμετωπίζει πολλούς εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητά τους να φτάσουν σε σεξουαλική κορύφωση.

Ενας επιβαρυντικός παράγοντας που κρύβεται πίσω από τη γυναικεία οργασμική δυσλειτουργία φαίνεται ότι είναι ο χρόνος που απαιτείται για την ερωτική κορύφωση. Όπως επισημαίνει ο Παντελής Μεσσαρόπουλος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος MD, MSc, Phd  (https://drmessaropoulos.gr/), « η «αναντιστοιχία» μεταξύ ανδρών και γυναικών σε σχέση με τον χρόνο που χρειάζονται τα δύο φύλα για να φτάσουν στην κορύφωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οργασμική δυσλειτουργία της γυναίκας και φυσικά την φορτώνει με μεγαλύτερο άγχος. Δεδομένου ότι οι άνδρες έχουν έναν μέσο χρόνο εκσπερμάτισης κατά τη συνουσία περίπου 5-7 λεπτά και οι γυναίκες με οργασμική δυσλειτουργία μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 20 λεπτά για να φτάσουν σε κορύφωση, καταλαβαίνουμε ότι η αναντιστοιχία μεταξύ των δύο φύλων κατά τη συνουσία είναι προφανής».

Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα για την ερωτική επιθυμία των γυναικών. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας υποστηρίζει ότι οι γυναίκες μεταξύ 30 και 45 ετών έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία από ό,τι οι νεότερες ηλιακά. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο χρόνος που  περνά τις παρακινεί να απολαύσουν όσο περισσότερο γίνεται το σεξ, πριν τους χτυπήσει την πόρτα η εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με τον Μαιευτήρα – Γυναικολόγο  Παντελή Μεσσαρόπουλο « οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας τείνουν να έχουν λιγότερα προβλήματα επίτευξης οργασμού από τις νεότερες. Η διαπίστωση αυτή θα μπορούσε να σχετίζεται με τη μεγαλύτερη σεξουαλική εμπειρία των μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών αλλά και στην παραδοχή ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες ίσως έχουν μία πιο αποδεκτή εικόνα του σώματός τους. Η εξοικείωση μιας γυναίκας με το σώμα της αλλά και η σεξουαλική της απελευθέρωση βοηθάει ώστε να απολαύσει μία γυναίκα περισσότερο το σεξ και να φτάσει στην κορύφωση που επιθυμεί. Ο αυνανισμός από την άλλη δείχνει να βοηθάει ώστε να αντιλαμβάνεται η γυναίκα τα θέλω της και να ζητάει αυτά που την ευχαριστούν ώστε να φτάσει στον οργασμό. Η κορύφωση όμως δεν θα πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός, έτσι ώστε να φορτώνει με άγχος, πρωτίστως την γυναίκα και φυσικά το ζευγάρι».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα