Τα άτομα με διαβήτη μπορούν να φάνε γλυκά στις γιορτές;

Γράφει η Βασιλική Νεστορή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι αρκετά δύσκολη για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καθώς οι γευστικοί πειρασμοί είναι πολλοί. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο οι έρευνες που αφορούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη δείχνουν ότι δεν είναι απαραίτητο τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη να αποφύγουν εντελώς τα γλυκά τις μέρες των γιορτών αλλά να τα εντάξουν στην διατροφή τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απορυθμιστούν.

Εάν είστε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, μπορείτε  να εντάξετε τα γλυκά στο εορταστικό γεύμα χωρίς να επιβαρυνθεί η υγεία σας.

-Τα γλυκά είναι πηγή πολλών θερμίδων λόγω πολλές περιεκτικότητας τους σε ζάχαρη και λιπαρά, είναι όμως φτωχά σε θρεπτική αξία. Μην αντικαθιστάτε τα γεύματα με γλυκά γιατί δεν θα λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

-Τα γλυκά ανήκουν στην μεγάλη κατηγορία των υδατανθράκων (απλοί υδατάνθρακες λόγω ζάχαρης). Εάν πρόκειται να φάτε γλυκό στο γιορτινό τραπέζι, φροντίστε να περιορίσετε τους υπόλοιπους υδατάνθρακες που θα φάτε ταυτόχρονα όπως ψωμί, πατάτες, ρύζι, γέμιση με ρύζι.

-Τις γιορτινές ημέρες περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πολλά φρούτα που επίσης εμπεριέχουν υδατάνθρακες. Έτσι θα αποφύγετε να ανεβάστε πολύ τα σάκχαρο του αίματος σας.

-Μην κάθεστε στο γιορτινό τραπέζι τελείως νηστικοί. Το άδειο στομάχι θα οδηγήσει τους υδατάνθρακες που θα φάτε σε ταχεία απορρόφηση και σε απότομη αύξηση του σακχάρου σας.

– Καταναλώστε το γλυκό αρκετή ώρα μετά το φαγητό σας. Μην τρώτε το γλυκό σας αμέσως μετά το φαγητό γιατί η ποσότητα των υδατανθράκων είναι ήδη αυξημένη και θα αυξηθεί περαιτέρω με την κατανάλωση του γλυκού.

– Καταναλώστε αρκετές πρωτεΐνες από τα κρεατικά και τα λαχανικά, ώστε η απορρόφηση της ζάχαρης από το γλυκό που θα φάτε να μην  οδηγήσει σε απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος.

– Όσα ποτά περιέχουν γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, η στέβια και η σουκραλόζη δεν περιέχουν καθόλου υδατάνθρακες και μπορούν να καταναλωθούν άφοβα. Μπορεί όμως να περιέχουν λιπαρά και πολύ αλεύρι, άρα να έχουν πολλές θερμίδες.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Όταν το παιδί ξυπνά ξαφνικά κλαίγοντας

Ο νυχτερινός τρόμος είναι ένα δραματικό επεισόδιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονη αγωνία και πανικό, που κάποτε ίσως αγγίζει τον παροξυσμό.

Οστεοπόρωση: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα ασβεστίου

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πριν προχωρήσετε στην λήψη σκευασμάτων, προσπαθήσετε να διορθώσετε τις ελλείψεις σε ασβέστιο μέσω της διατροφής. Λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής μόνο εάν δεν υπάρχει άλλη λύση και εφόσον σας το συστήσει ο γιατρός σας.

Κρητικό λάδι κατά πολλαπλής σκλήρυνσης

Κρητικό λάδι συμμετείχε στην κλινική μελέτη που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε ομάδα ασθενών με μια μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης με ελπιδοφόρα αποτελέσματα