spot_imgspot_img

Γλαύκωμα: πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο της μόνιμης απώλειας όρασης;

Γράφει ο Γιώργος Δαλιάνης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος MD FEBO,

Εξειδικευθής στο Γλαύκωμα, Επιμελητής Α΄ Γ.Ν. Ν. Ιωνίας Κωνσταντοπούλειο – Πατησίων

 

Το γλαύκωμα επηρεάζει περίπου το 1-2% του πληθυσμού άνω των 40 ετών και το 5% σε ηλικίες άνω των 70 ετών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το γλαύκωμα αποτελεί τη δεύτερη αιτία τύφλωσης μετά την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Όπως επισημαίνει ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Γιώργος Δαλιάνης στο Liveit.gr, ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η μόνιμη απώλεια όρασης είναι ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος και η πρώιμη διάγνωση του γλαυκώματος.

 

Το γλαύκωμα είναι μια ασυμπτωματική νόσος, που όταν διαγνωστεί στα αρχικά στάδια και παρακολουθείται σωστά έχει πολύ καλές πιθανότητες για μακροχρόνια  διατήρηση της όρασης. Οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζονται με τοπική φαρμακευτική αγωγή (οφθαλμικές σταγόνες) ή laser και τακτική παρακολούθηση.

Εάν όμως το γλαύκωμα διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο, και ειδικά σε νέο ασθενή, είναι δυσκολότερη η διατήρηση της οπτικής λειτουργίας που έχει απομείνει, για όλη τη ζωή του ασθενούς, και η πιθανότητα για χειρουργική παρέμβαση είναι αυξημένη.

Στο γενικό πληθυσμό συνιστάται γενικός προληπτικός έλεγχος με μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και εκτίμηση του οπτικού νεύρου ανά 2-3 έτη στα άτομα άνω των 40 ετών, με τον έλεγχο να γίνεται συχνότερα μετά την ηλικία των 60 ετών. Τα άτομα με κληρονομικό γλαυκώματος μπορεί να έχουν έως και 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλαύκωμα.

Κατά την οφθαλμολογική εκτίμηση, εκτός από την τιμή της πίεσης, ο Οφθαλμίατρος συνυπολογίζει και άλλους παράγοντες κινδύνου όπως είναι το θετικό κληρονομικό, η ηλικία, το χαμηλό πάχος του κερατοειδούς, η μέτρια και μεγάλη μυωπία  και στη συνέχεια συστήνει εξατομικευμένη παρακολούθηση αναλόγως του κάθε περιστατικού.

Συμπερασματικά, ο τακτικός προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος είναι ανώδυνος και ιδιαίτερης σημασίας για την πρώιμη διάγνωση του γλαυκώματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μακροχρόνια διατήρηση της οπτικής λειτουργίας των ασθενών.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Διπολική διαταραχή στα παιδιά

Πως η διπολική διαταραχή συνδέεται με την ηλικία των γονιών;

Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος: Ο δεκάλογος πρόληψης του κρανιογναθοπροσωπικού τραύματος

Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής επιβεβαιώνει την κατακόρυφη αύξηση των κρανιογναθοπροσωπικών τραυμάτων την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και συστρατεύεται πλήρως με τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Τραύματος 2022

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε