Η επίδραση των ρούχων στην γονιμότητα

Καθώς στις μέρες μας γίνονται ολοένα και περισσότερο τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα σύλληψης και απευθύνονται σε ιατρούς ειδικευμένους σε θέματα αναπαραγωγής, γεννάται το ε­ρώτημα της επίδρασης των ρούχων και εσωρούχων στην υπογονιμότητα. Γράφει ο Χάρης Χηνιάδης εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής και ιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live.

Ξεκινώντας οπό τους άνδρες, είναι συχνό το ερώτημα για την επίδραση των εσωρού­χων στην ποιότητα του σπέρματος. Παλαιό­τερα εθεωρείτο σίγουρο ότι τα στενά εσώ­ρουχα βλάπτουν τους όρχεις και κατά συνέπεια την ποιότητα του σπέρματος. Οι κλι­νικές μελέτες που έχουν γίνει οδηγούν μέ­χρι στιγμής σε αντικρουόμενα αποτελέ­σματα. Υπήρξαν έρευνες, οι οποίες συνι­στούσαν την εφαρμογή στενών εσωρού­χων ως μέτρο αντισύλληψης, διότι επέρχε­το μείωση της πυκνότητας και ποσότητας του σπέρματος. Πάντως σήμερα, επικρατεί η άποψη πως το στενό εσώρουχο δεν παίζει­ κανένα ουσιαστικό ρόλο στην αναπα­ραγωγική ικανότητα του άντρα.

Αντίθετα, το συνθετικό εσώρουχο στις γυ­ναίκες είναι πολλές φορές υπαίτιο για κολπίτιδες, μικροβιακές λοιμώξεις του κόλπου. Οι λοιμώξεις αυτές δεν φαίνεται να παίζουν ρόλο στην ικανότητα σύλλη­ψης της γυναίκας, αλλά μια λοίμωξη στην περιγεννητική περιοχή δεν είναι επιθυμητή σε καμιά περίπτωση. Το καλό είναι ότι αυ­τές οι κολπίτιδες θεραπεύονται σχετικά εύκολα.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τις γυναί­κες είναι η επίπτωση των στηθόδεσμων με ισχυρή υποστήριξη -μπανέλες- στις κακοήθειες του μαστού. Φαίνεται πως η κατασκευή των στηθόδεσμων δεν παίζει ρόλο στην προ­διάθεση γιο ανάπτυξη όγκων. Αντίθετα πι­στεύεται πως οι γυναίκες με ογκώδεις μα­στούς έχουν αυξημένη πιθανότητα να ανα­πτύξουν όγκους – καλοήθεις ή μη.

Επιπλέον, σε μεγάλους μαστούς είναι μει­ωμένη η διακριτική ικανότητα της μαστο­γραφίας στην απεικόνιση των όγκων, πράγ­μα που δυσκολεύει τη διάγνωση τους. Το γεγονός πως οι γυναίκες με ογκώδεις μαστούς αναγκάζονται να φορούν στηθόδε­σμους με ισχυρότερη υποστήριξη του στή­θους δεν σημαίνει απαραίτητα πως δια­τρέχουν επιπλέον κινδύνους για την ανά­πτυξη όγκων.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας: Η ζωή στα άκρα

Η Μεταιχμιακή ή Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας είναι μια σοβαρή και ιδιαίτερα πολύπλοκη διαταραχή. Επηρεάζει το πώς αισθάνεται ένα άτομο για τον εαυτό του και τους άλλους, συχνά με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες.

The Human Library: Από τα ράφια της δεν δανείζεσαι βιβλία αλλά ανθρώπους!

Η Human Library λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος για διάλογο, όπου οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να ρωτούν όλα όσα θέλουν να μάθουν και να μην κρίνουν ένα βιβλίο – τον άνθρωπο δηλαδή απέναντί τους - μόνο από το εξώφυλλο.

Γρήγορη απώλεια βάρους: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία;

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, πολλοί είναι εκείνοι που, για να χάσουν τα κιλά του χειμώνα, καταφεύγουν σε γρήγορες και εξαντλητικές δίαιτες. Πόσο επικίνδυνη όμως είναι μια τέτοια πρακτική για την υγεία μας; Απαντά η Βασιλική Νεστορή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.