Γρίπη των πτηνών: πρέπει να ανησυχούμε;

Η γρίπη των πτηνών είναι μια ιογενής μεταδοτική νόσος των πτηνών που προκαλείται από τον ιό της γρίπης τύπου Α και ιδιαίτερα από τον υπότυπο Η5N1. Αν και ο ιός της γρίπη των πτηνών μεταδίδεται κυρίως μεταξύ πτηνών, σε σπάνιες περιπτώσεις κάποιοι υπότυποι του ιού μπορούν να προσβάλλουν τους χοίρους και ακόμα σπανιότερα τους ανθρώπους ή άλλα θηλαστικά.

Η γρίπη των πτηνών μπορεί να μεταφερθεί από μια χώρα σε άλλη μέσω των αποδημητικών πουλιών, ή την μετακίνηση πουλιών ή προϊόντων τους για εμπορικούς λόγους, με το μολυσμένο νερό ή ακόμα και τον αέρα.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της γρίπης των πτηνών είναι η μαζική εμφάνιση άρρωστων ή νεκρών οικόσιτων και εκτρεφόμενων πουλερικών και σε ορισμένες περιπτώσεις των άγριων υδρόβιων πτηνών.

Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και σε περιπτώσεις νοσηρότητας ή θνησιμότητας πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας εκτιμούν ότι η φετινή γρίπη των πτηνών είναι «η καταστροφικότερη» στην ιστορία της Ευρώπης. Περισσότερα από 50 εκατομμύρια πουλιά σφαγιάστηκαν σε πτηνοτροφεία μέσα σε έναν χρόνο.

Στις ΗΠΑ αλλά και σε αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής κατά τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της νόσου θανατώθηκαν δεκάδες εκατομμύρια πτηνά προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση της ασθένειας.

Αν και η μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο θεωρείται αρκετά σπάνια, πριν λίγες μέρες το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο το οποίο εντοπίστηκε σε κοριτσάκι εννέα ετών στις Άνδεις.

Με βάση τις πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις, την ραγδαία εξάπλωση της νόσου στην Ευρώπη και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας κατά το διάστημα Δεκεμβρίου-Απριλίου, ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών και στη χώρα μας καθίσταται ιδιαίτερα αυξημένος.

Σύμφωνα με τις Ελληνικές Κτηνιατρικές αρχές, εάν εκτρέφετε οικόσιτα πουλερικά ή ασχολείστε με συστηματικές εκτροφές πουλερικών είναι αναγκαίο να τηρείτε συστηματικά μέτρα βιοασφαλείας, έτσι όπως έχουν καθοριστεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Οι κάτοχοι πουλερικών πρέπει να αναφέρουν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες κάθε ύποπτο σύμπτωμα που παρατηρούν στα πτηνά τους, όπως αιφνίδιους θανάτους, αναπνευστικά συμπτώματα, οίδημα προσώπου κτλ.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η παρουσία της γρίπης των πτηνών σε οικόσιτες ή συστηµατικές εκτροφές πουλερικών, επιβάλλεται η άμεση θανάτωση όλων των πτηνών. Επιπλέον, πραγµατοποιείται καταστροφή των προϊόντων τους, των ζωοτροφών και όλων των υλικών και απορριµµάτων που ενδέχεται να έχουν µολυνθεί και τέλος, εκτελούνται εργασίες καθαρισµού και απολύµανσης.

Καθημερινά μέτρα πρόληψης από πιθανά μολυσμένα πουλερικά

Είναι σημαντικό να ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την έκθεση σε ωμά πουλερικά ή αυγά. Συγκεκριμένα:

-Όλα τα πουλερικά αλλά και τα αβγά πρέπει να ψήνονται καλά.

-Να πλένετε καλά τα αβγά με σαπούνι πριν τα ψήσετε και στη συνέχεια να πλένετε καλά τα χέρια σας.

-Μην χρησιμοποιείτε ωμά ή ελαφρά βρασμένα αβγά.

-Μην φυλάγετε ωμό κρέας πουλερικών μαζί με ψημένο κρέας ή άλλα τρόφιμα και λαχανικά που είναι έτοιμα για κατανάλωση.

-Να πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας μετά από κάθε επαφή με ωμά πουλερικά.

-Να πλένετε προσεκτικά όλες τις επιφάνειες στην κουζίνα που ήρθαν σε επαφή με ωμό πουλερικό και αυγά.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

6ο Πανελλήνιο Πολυθεµατικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Νοσηµάτων, Ρευµατολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας

Στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθεί το 6ο Πανελλήνιο Πολυθεµατικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Νοσηµάτων, Ρευµατολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, από τις 26-28 Απριλίου 2024.

53o Συμπόσιο Παιδιατρικής Εταιρείας Β. Ελλάδος

Η Παιδιατρική Εταιρεία Β. Ελλάδος ανακοινώνει τη διοργάνωση του 53o Συμποσίου της, το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 26-28 Απριλίου 2024.