Γυμναστική, το φυσικό αντικαταθλιπτικό

Γράφει η Σοφία Περδίκη, Καθ. Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ), Personal Trainer, Fitness Professional                                      https://www.facebook.com/Fit.For.Life.bysophia

Ένας στους 10 ενήλικες στην Αμερική παλεύει με την κατάθλιψη και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι ένας κοινός τρόπος αντιμετώπισης της πάθησης. Ωστόσο, τα χάπια δεν είναι η μόνη λύση. Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση είναι επίσης μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία.

Το θετικά οφέλη της άσκησης

Σκεφτείτε την άσκηση σαν έναν βιολογικό καταρράκτη γεγονότων που φέρει ως αποτέλεσμα πολλά οφέλη για την υγεία, όπως προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη, βελτίωση του ύπνου και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η άσκηση υψηλής έντασης απελευθερώνει χημικές ουσίες στο σώμα που ονομάζονται ενδορφίνες. Θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και αποτελούν ισχυρότατο παυσίπονο – εκατό φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη. Η δράση τους είναι ιδιαιτέρως ευεργετική, καθώς μας ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, βελτιώνουν τη διάθεση εξουδετερώνοντας τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, που προκαλεί το στρες , ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης.

Αλλά για τους περισσότερους από εμάς, η πραγματική αξία είναι η άσκηση χαμηλής έντασης που διατηρείται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό το είδος δραστηριότητας διεγείρει την απελευθέρωση πρωτεϊνών που ονομάζονται νευροτροφικοί( BDNF )ή αυξητικοί παράγοντες, οι οποίοι προκαλούν την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων και τη δημιουργία νέων συνδέσμων. Η βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα. Ορισμένοι τύποι σωματικής άσκησης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν σημαντικά την σύνθεση του BDNF στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ένα φαινόμενο που είναι εν μέρει υπεύθυνο για την νευρογένεση που προκαλείται από την άσκηση και για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

Σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, οι νευροεπιστήμονες παρατήρησαν ότι ο ιππόκαμπος στον εγκέφαλο – η περιοχή που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης – είναι μικρότερος. Η μείωση του όγκου του είναι επίσης και ένα από τα πρώτα διαγνωστικά χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ. Μια μελέτη που έγινε το 2011 διαπίστωσε πως η άσκηση, σχετικά χαμηλής έντασης μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ιππόκαμπου σε ενήλικες ηλικίας από 55 έως 80 χρόνων και να βελτιώσει τον προσανατολισμό τους στο χώρο. Η άσκηση υποστηρίζει την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, βελτιώνοντας τις συνδέσεις των νευρικών κυττάρων, γεγονός που βοηθά στην βελτίωση της κατάθλιψης.

Βρείτε το κίνητρο να ξεκινήσετε

Η κατάθλιψη εκδηλώνεται σωματικά προκαλώντας διαταραχή στον ύπνο, μειωμένη ενέργεια, αλλαγές στην όρεξη, πόνους στο σώμα και αυξημένη αντίληψη πόνου, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των κινήτρων για άσκηση.

Είναι δύσκολο να σπάσει ο κύκλος, αλλά αν καταφέρετε και σηκωθείτε για να κινηθείτε έστω και λίγο θα αλλάξει όλη η κοσμοθεωρία σας. Ξεκινήστε με πέντε λεπτά περπάτημα την ημέρα ή οποιαδήποτε δραστηριότητα σας αρέσει. Σύντομα, τα πέντε λεπτά δραστηριότητας θα γίνουν 10 και τα 10 θα γίνουν 20. Κάνατε μόλις μια μεγάλη αρχή.

Ενδεικτικά σας προτείνουμε μερικούς

από τους αγαπημένους μας τρόπους, για να αλλάξετε διάθεση

  1. Πηγαίνετε για τρέξιμο για μια φυσική τόνωση της διάθεσης.
  2. Ανεβάστε τη διάθεσή σας σηκώνοντας μερικά βάρη.
  3. Συνδυάστε τη γιόγκα με άλλες θεραπείες για να νιώσετε καλύτερα.
  4. Ανακουφίστε το στρες με κινήσεις Tai Chi.
  5. Περπατήστε καθημερινά για να διευκολύνετε την ροή της ενέργεια σας.
  6. Χορέψτε, κουνηθείτε στον ρυθμό της αγαπημένης σας μουσικής.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Αντικαταθλιπτικά: Τι θα συμβεί αν τα κόψετε απότομα

Η μείωση ή η απότομη διακοπή των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων είναι μια απόφαση η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται ΠΑΝΤΑ σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού ιατρού και μετά από διεξοδικό κλινικό έλεγχο.

Η Καθημερινή δραστηριότητα αντισταθμίζει τον κίνδυνο θανάτου από την καθιστική ζωή

Μόλις 20-25 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας μπορεί να είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής

Η σωματική δραστηριότητα νωρίς το πρωί επηρεάζει τη διαχείριση του βάρους

Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πρωινές ώρες, από τις 7 έως τις 9 π.μ., φαίνεται ότι είναι η πιο ευνοϊκή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εταιρείας Παχυσαρκίας «Obesity».