Οι πιο σύγχρονες θεραπείες για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Γράφει ο Χρήστος Χατζηδάκης MD, BSCCP, DFFP Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Γυναικολόγος – ογκολόγος

Οι πιο σύγχρονες θεραπείες για το καρκίνο τραχήλου της μήτρας μας αποδυκνύουν ότι αποτελεί τον 2ο συχνότερο καρκίνο στην Ευρώπη.

Ο γυναικολόγος ογκολόγος Χρήστος Χατζηδάκης μας εξηγεί αναλυτικά τις πιο σύγχρονες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες για το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ριζική Υστερεκτομή και Λεμφαδενεκτομή

Η ριζική υστερεκτομή, ως θεραπεία αναφοράς, είναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας, του τραχήλου, μικρού τμήματος του κόλπου, των παραμητρίων, και των λεμφαδένων της πυέλου και της παραορτικής αλυσίδας.

Οι ωοθήκες δεν είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της υστερεκτομής. Αυτό εξαρτάται από την ηλικία, το είδος του καρκίνου (πλακώδη κύτταρα ή αδενοκαρκίνωμα) και την παρουσία λεμφαδενικών μεταστάσεων ή διήθησης λεμφαγγείων.

Υστερεκτομή μπορεί να γίνει με μεγάλη τομή στην κοιλιά (λαπαροτομία) ή μέσω μικρών οπών (λαπαροσκόπηση).

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η λαπαροτομία προσφέρει καλύτερο ογκολογικό αποτέλεσμα από τη λαπαρασκόπηση. Λαπαροσκοπική υστερεκτομή φαίνεται ότι μπορεί να γίνει με ασφάλεια σε γυναίκες με μικρούς όγκους <2 εκ και υπό συγκεκριμένες συνθήκες με τους κατάλληλους διεγχειρητικούς χειρισμούς. Η εγχείρηση διαρκεί 3-5 ώρες. Η μετεγχειρητική παραμονή ποικίλλει από 2-3 ημέρες έως και 15 ημέρες, ανάλογα με την μετεγχειρητική πορεία της γυναίκας.

Στο πολύ αρχικό στάδιο, με μέγεθος όγκου μέχρι 2 εκ. και χωρίς επέκταση σε λεμφαδένες, γειτονικούς ιστούς ή άλλα όργανα μερικές γυναίκες. Επίσης, μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια περιορισμένη εκτομή του τραχήλου ή απλή αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου χωρίς τους γειτονικούς ιστούς (απλή υστερεκτομή). Αυτές οι πιο συντηρητικές θεραπείες όχι μόνο αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον καρκίνο αλλά και βοηθούν να αποφευχθούν οι επιπλοκές μια πιο ριζικής εγχείρησης.

Είναι, επίσης, δυνατόν κάποιες νεαρές γυναίκες με αρχόμενο καρκίνο που θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους. Υπό αυστηρές προϋποθέσεις να υποβληθούν σε αφαίρεση μόνο του τραχήλου (απλή ή ριζική τραχηλεκτομή) για να μπορέσουν να επιτύχουν διατήρηση της μήτρας και πιθανή μελλοντική επίτευξη κύησης.

Μερικές γυναίκες με αρχικό στάδιο καρκίνου θα χρειαστούν συμπληρωματική θεραπεία μετά την εγχείρηση

Εξαρτάται απο:

-το μέγεθος του όγκου

-το βάθος διήθησης του τραχήλου

-την παρουσία μεταστάσεων στους λεμφαδένες και διήθησης των λεμφαγγείων γύρω από τον όγκο

-την παρουσία καρκίνου στα παραμήτρια και τα όρια της εκτομής του όγκου.

Περιλαμβάνει την ακτινοθεραπεία και πιθανόν τη χημειοθεραπεία και χορηγείται όταν αυτοί οι παράγοντες κινδύνου είναι παρόντες και αυξάνουν την πιθανότητα υποτροπής της νόσου.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.