Γυναικομαστία, o ορατός «εχθρός» της αρρενωπότητας

Για πολλούς άνδρες η γυναικομαστία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει την αυτοπεποίθησή τους, επισημαίνει ο Δρ. Νικόλαος Μαλτζάρης, Πλαστικός Χειρουργός

Τις περισσότερες φορές η γυναικομαστία τους κρατά μακριά από αγαπημένες δραστηριότητες όπως το καλοκαιρινό μπάνιο στην παραλία , το γυμναστήριο, το κολυμβητήριο.

Όπως επισημαίνει ο Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Νικόλαος Μαλτζάρης στο Liveit.gr, η γυναικομαστία απασχολεί ένα αξιόλογο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού και η χειρουργική της αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνεται μετά την ηλικία των 18 ετών.

Γράφει ο Δρ. Νικόλαος Μαλτζάρης, Πλαστικός Χειρουργός https://maltzaris.com/

Η γυναικομαστία είναι μία από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις στον ανδρικό πληθυσμό. Χαρακτηρίζεται ως καλοήθης υπερτροφία του λίπους και του μαζικού αδένα στον άνδρα. Απασχολεί ένα αξιόλογο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού και συνήθως αφορά και τους δύο μαστούς δρώντας επιβαρυντικά στην ψυχολογία του ατόμου προκαλώντας μειωμένη αυτοεκτίμηση.

Η αιτιολογία της μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, γενετική προδιάθεση ή άλλες παθήσεις είτε σε χρήση φαρμακευτικών ουσιών. Η κύρια αιτία είναι η περίσσεια οιστρογόνων και η μειωμένη κυκλοφορία ανδρογόνων (τεστοστερόνης), είτε η αυξημένη ευαισθησία του μαστού στα επίπεδα οιστρογόνων. Ιδιαίτερος τύπος γυναικομαστίας είναι η ψευδογυναικομαστία (λιπομαστία), η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολική αύξηση λίπους του ανδρικού μαστού χωρίς υπερτροφία του αδένα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η γυναικομαστία θεωρείται ιδιοπαθής (άγνωστης αιτίας), χωρίς παθολογικό υπόστρωμα. Η νεογνική γυναικομαστία οφείλεται σε ορμονική διαταραχή των κυκλοφορούντων οιστρογόνων εν μέσω του πλακούντα η οποία υποχωρεί και δεν απαιτεί καμία αντιμετώπιση.

Η εφηβική και η γυναικομαστία των ενηλίκων οφείλονται κυρίως σε ορμονική διαταραχή, λόγω της υπεροχής των θηλυκών ορμονών (οιστρογόνα) σε βάρος των ανδρικών (τεστοστερόνη). Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της μπορεί να υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό μετά τη πάροδο 3-18 μηνών.

 

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας

Η θεραπεία της γυναικομαστίας είναι αιτιολογική και αντιμετωπίζεται είτε φαρμακευτικά όταν οφείλεται σε ορμονικά και ενδοκρινολογικά αίτια, είτε χειρουργικά. Η νεογνική γυναικομαστία δεν χρήζει αντιμετώπισης γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί.

Στην εφηβική γυναικομαστία απαιτείται να περιμένουμε διότι στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζει σημάδια υποστροφής. Εφόσον παραμείνει σταθερή για δύο χρόνια τότε είναι μόνιμη και χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση. Η γυναικομαστία πρέπει να αντιμετωπίζεται από την ηλικία των 18 ετών. Σε ενήλικες με γυναικομαστία η χειρουργική θεραπεία είναι η μόνη αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης.

Σημαντική είναι η διερεύνηση της αιτιολογίας όσο και ο αποκλεισμός του ανδρικού καρκίνου μαστού με ορμονολογικό έλεγχο και απεικονιστικές εξετάσεις μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών.

Η διαβάθμιση στη γυναικομαστία καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισής της, σε συνάρτηση με την ποσότητα του πλεονάζοντος λίπους και την υπερτροφία του αδένα. Στόχος της χειρουργικής θεραπείας, είναι η αφαίρεση του πλεονάζοντος λίπους και του μαζικού αδένα και η διαμόρφωση του μαστού κατά το ανδρικό πρότυπο. Η επέμβαση διαρκεί από 45 λεπτά έως 2 ώρες ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και πραγματοποιείται με γενική αναισθησία ή με συνδυασμό τοπικής αναισθησίας και μέθης.

Εάν η γυναικομαστία αφορά κυρίως λίπος, ιδανική είναι η τεχνική της VASER λιποαναρρόφησης με υπερήχους που επιτρέπει τη διόρθωσή της χωρίς τομές. Εάν αφορά και υπερμεγέθη μαζικό αδένα, τότε χρησιμοποιείται η VASER λιποαναρρόφηση σε συνδυασμό με υποδόρια μαστεκτομή του αδένα από μία μικρή περιθηλαία τομή. Σε σπάνιες περιπτώσεις με σημαντική χαλάρωση και πτώση του δέρματος (4ου βαθμού γυναικομαστία), απαιτείται και η αποκατάσταση της περίσσειας δέρματος με τεχνικές ανόρθωσης μαστού (μαστοπηξία).

 

Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι η διαδικασία ανάρρωσης μετά την επέμβαση;

Στη γυναικομαστία δεν απαιτείται νοσηλεία και ο ενδιαφερόμενος εξέρχεται από την κλινική 4-5 ώρες μετά το χειρουργείο φορώντας ένα ειδικό ελαστικό γιλέκο διαβαθμισμένης πίεσης για 3-4 εβδομάδες, ακολουθώντας τις μετεγχειρητικές οδηγίες κατ’ οίκον. Το οίδημα και οι εκχυμώσεις (μελανιές) υποχωρούν σταδιακά μετά απο μία εβδομάδα. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες 4-7 ημέρες μετά την επέμβαση εφόσον αυτές δεν περιλαμβάνουν έντονη σωματική κόπωση. Η επάνοδος σε αθλητικές δραστηριότητες συνιστάται μετά από ένα μήνα.

-Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της επέμβασης;

Αν και είναι σπάνιες υπάρχουν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συζητηθεί τυχόν πιθανότητα εμφάνισης τους. Αυτές περιλαμβάνουν αιμάτωμα, επιμόλυνση τραύματος, ασυμμετρία, υπαισθησία θηλής, νέκρωση θηλής.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της επέμβασης;

Είναι μια από τις επεμβάσεις με το μεγαλύτερο βαθμό ικανοποίησης. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και εντυπωσιακά και ο ασθενής απαλλάσσεται από το πρόβλημα της γυναικομαστίας, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση του.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος του Μαστού: Πως μπορείς να τον προλάβεις έγκαιρα

H Δρ. Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα, Χειρουργός – Γυναικολόγος, Ειδικός Μαστολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας μας δίνει πολύτιμες συμβουλές πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού.

Αιματολογικές κακοήθειες στην κύηση: Η θεραπευτική αντιμετώπιση

Ιατροί του Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν τα πρόσφατα δεδομένα για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των συχνότερων αιματολογικών κακοηθειών στην εγκυμοσύνη.

Αγχώδης Διαταραχή: Η Σκιά πίσω από την Καθημερινότητα

Η αγχώδης διαταραχή αποτελεί μια πραγματικότητα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αποτελώντας ένα σημαντικό πρόβλημα ψυχικής υγείας. Eίναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας.