Ο ρόλος της ΄καλής΄ χοληστερόλης στην πρόληψη καρδιαγγειακού κινδύνου

Σύμφωνα με νέα μελέτη η HDL χοληστερόλη, δηλαδή, η λεγόμενη ΄καλή’ χοληστερόλη ίσως να μην είναι τόσο αποτελεσματική, όσο πίστευαν παλαιότερα οι επιστήμονες, σε ο,τι αφορά στην πρόληψη καρδιαγγειακού κινδύνου ανάμεσα σε ενήλικες με διαφορετικό φυλετικό και εθνικό υπόβαθρο.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας έδειξε οτι ενώ τα χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης σχετίζονται με υψηλό κίνδυνο καρδιακών προσβολών ή σχετικούς θανάτους για τους λευκούς ενήλικες, δεν φάνηκε να ισχύει το ίδιο και για τους έγχρωμους ενήλικες. Αντίστοιχα, υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης δεν συνδέθηκαν με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο για καμία από τις δύο ομάδες.

«Ο στόχος μας ήταν να καταλάβουμε αν αυτός ο συσχετισμός που δείχνει ότι η HDL είναι ευεργετική ισχύει για όλες τις εθνικότητες», ανέφερε η Δρ. Nathalie Pamir, βασική συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια της ιατρικής μέσω του Καρδιαγγειακού Ινστιτούτου Knight του Πανεπιστημίου Oregon, στο Portland. Η μελέτη μας εξέτασε την υπόθεση ότι τα χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης είναι επιβλαβή ανεξάρτητα από την φυλή. Για να το κάνουν αυτό η Pamir και οι συνεργάτες της επανεξέτασαν δεδομένα από 23.901 ενήλικες από τις ΗΠΑ.

Οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν στη μελέτη το διάστημα μεταξύ 2003-2007 και οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες για αυτούς σε χρονικό διάστημα 10-11 χρόνων. Οι έγχρωμοι και οι λευκοί συμμετέχοντες είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως είναι ηλικία, επίπεδα χοληστερόλης και υποκείμενους παράγοντες κινδύνου για καρδιακά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της υψηλής πίεσης του αίματος και του καπνίσματος. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα 664 μαύροι ενήλικες και 951 λευκοί ενήλικες αντιμετώπισαν έμφραγμα ή πέθαναν από έμφραγμα. Οι ενήλικες με υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης (της λεγόμενης κακής χοληστερόλης) και τριγλυκεριδίων είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα το οποίο σχετίστηκε με ευρήματα από προηγούμενη έρευνα.

Η μελέτη ήταν η πρώτη που διαπίστωσε ότι χαμηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης  συνδέονται μόνο με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο για τους λευκούς ενήλικες. Επίσης επιβεβαίωσε ευρήματα από άλλες μελέτες που δείχνουν ότι υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης δεν σχετίζονται πάντα με μειωμένα καρδιαγγειακά επεισόδια. Η μελέτη ήταν η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ που έδειξε ότι αυτό ισχύει τόσο για τους λευκούς όσο και για τους έγχρωμους ενήλικες υποστηρίζοντας ότι υψηλότερα ποσοστά της ‘καλής΄ χοληστερόλης ίσως δεν προμηνύουν καρδιαγγειακά πλεονεκτήματα για καμία από τις δύο ομάδες.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th World Conference on Research Integrity ) συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation.

ΕΟΔΥ: Τι ανακοίνωσε για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην  Μαγνησία

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην ΠΕ Μαγνησίας, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

“Αγλαΐα Κυριακού”: Κανονικά θα λειτουργούν από Δευτέρα 3 Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου

Κανονικά  θα πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".