Ηλικιωμένοι: πως θα τους βοηθήσετε με τα φάρμακά τους

Θα πρέπει να προσέχουμε πολύ τους ηλικιωμένους συγγενείς μας και να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουν τα φάρμακά τους στη σωστή ώρα. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι πάντα μια απλή υπόθεση…

Έρευνα έδειξε ότι ο ένας στους 4 ηλικιωμένους δεν παίρνει κανονικά τα φάρμακα που “του έγραψε” ο γιατρός είτε γιατί κατά βάθος πιστεύει ότι δεν τον βοηθούν καθόλου είτε γιατί ενοχλείται από τις παρενέργειες.

Οι ηλικιωμένοι δεν συζητούν αυτό το πρόβλημά τους με το γιατρό ή τους συγγενείς τους επειδή θέλουν να αποφεύγουν τις προστριβές. Με τον τρόπο αυτό όμως δεν αναζητείται και λύση. Η ίδια έρευνα έδειξε επιπλέον ότι [το 46% των ηλικιωμένων παίρνει πάνω από 5 φάρμακα την ημέρα και οι περισσότεροι μεγάλοι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια για να θυμηθούν τις δόσεις και τις ώρες.

Τι να κάνετε

Στα φαρμακεία υπάρχουν ειδικά κουτάκια – θήκες φαρμάκων που αναγράφουν ώρες και ημέρες ώστε να μην τα ξεχνάει. Η χρήση κουτιών για χάπια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να οργανώσετε τη φαρμακευτική αγωγή του ηλικιωμένου σας γονέα. Τα κουτιά αυτά είναι χωρισμένα σε «διαμερίσματα» που το καθένα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα της ημέρας, επομένως είναι εύκολο να προγραμματίσετε ολόκληρη την εβδομάδα εκ των προτέρων. Αυτό είναι χρήσιμο ειδικά αν οι γονείς σας πρέπει να πάρουν πολλά χάπια πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κρατάτε το κουτί σε εμφανές σημείο αντί να το κρύβετε σε κάποια συρτάρι.

Μια ακόμη λύση είναι να ρυθμίσετε τις ειδοποιήσεις στο κινητό του ώστε να του θυμίζει πότε είναι η ώρα λήψης του φαρμάκου του. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την παρακολούθηση λήψης των φαρμάκων. Κατεβάστε μια εφαρμογή στο τηλέφωνο ή στο tablet του ηλικιωμένου σας γονέα. Αυτή θα στέλνει μια υπενθύμιση όταν είναι ώρα να πάρει το φάρμακό του. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια εικόνα του χαπιού ή μπορείτε να αναβάλετε υπενθυμίσεις για να εμφανιστούν ξανά μια ώρα αργότερα, εάν ο ηλικιωμένος σας δεν είναι έτοιμος να πάρει το χάπι για κάποιο λόγο. Όλες οι πρόσθετες δυνατότητες τέτοιων εφαρμογών είναι εξαιρετικές εάν ο ηλικιωμένος σας αισθάνεται άνετα με την τεχνολογία.

Ημερολόγιο, ο παλιός καλός τρόπος: Για πολλούς ηλικιωμένους, ένα κλασικό ημερολόγιο τοίχου ή επιτραπέζιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν τα φάρμακά τους. Βεβαιωθείτε ότι οι υπενθυμίσεις έχουν σημειωθεί σωστά στο ημερολόγιο και είναι γραμμένες με καθαρά και μεγάλα γράμματα.

Ένας άλλος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι ο ηλικιωμένος σας γονέας παίρνει τα φάρμακά του είναι απλώς να ζητήσετε βοήθεια από ένα άλλο μέλος της οικογένειας, έναν φίλο ή έναν γείτονα. Όλοι είμαστε απασχολημένοι με τις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Το να διασφαλίσουμε ότι τα ηλικιωμένα αγαπημένα μας πρόσωπα παίρνουν τα φάρμακά τους μπορεί να είναι μια επιπλέον υποχρέωση. Μια σύντομη κλήση ή επίσκεψη από κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας το οποίο θα ελέγξει αν ο ηλικιωμένος συγγενής σας έλαβε τα φάρμακά του μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη διαχείριση του χρόνου μας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.