spot_imgspot_img

Έντονος ήλιος; Προσοχή στα μάτια σας!

 

Όπως επισημαίνει ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δρ. Ιωάννης Μάλλιας στο Liveit.gr, η προστασία των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία ( UV ) του ήλιου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι απαραίτητη καθώς η έκθεση στον ήλιο χωρίς προφυλάξεις σε βάθος χρόνου προκαλεί μια σειρά από σοβαρές παθήσεις στα μάτια και είναι υπεύθυνη για τη πρόωρη γήρανση των ματιών.

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Μάλλιας, Χειρουργός Οφθαλμίατρος http://www.laser4myopia.gr/

«Προσοχή στον ήλιο και τα μάτια μας» συνηθίζουμε να λέμε οι οφθαλμίατροι, καθώς ενώ έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα με πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια, σε βάθος χρόνου η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί σοβαρές βλάβες στην όραση.

 

Οι ακτινοβολίες που προκαλούν βλάβες στα μάτια είναι:

Οι υπεριώδεις ακτίνες, υπεύθυνες κυρίως για παθολογίες των εξωτερικών χιτώνων του ματιού και του κρυσταλοειδή φακού (π.χ. καταρράκτης).

Οι ακτίνες υψηλής ενέργειας στο ορατό φάσμα υπεύθυνες για παθολογίες του αμφιβληστροειδούς (εκφύλιση ωχράς κηλίδας).

– Οι πιο επικίνδυνες για τα μάτια μας είναι οι ακτίνες υψηλής ενέργειας στο ορατό φάσμα, αφού οι βλάβες που μπορούν να προκληθούν είναι μη αναστρέψιμες.

Η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για μια σειρά από παθήσεις των ματιών οι οποίες εμφανίζονται μετά από χρόνια έκθεσης στον ήλιο. Οι βλάβες αυτές είναι:

– Εμφάνιση όγκων στα βλέφαρα, όπως επιθηλιώματα και μελανώματα, τα οποία   χρήζουν έγκαιρης χειρουργικής αφαίρεσης

– Γήρανση του ευαίσθητου λεπτού δέρματός των βλεφάρων

– Εμφάνιση γεροντικού καταρράκτη

– Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

– Εμφάνιση πτερυγίου, μια εκφύλιση του επιπεφυκότος κατά την οποία δημιουργείται ένας ινοαγγειακός ‘ιστός’ πάνω στον κερατοειδή χιτώνα

– Ακτινική κερατοεπιπεφυκίτιδα, ανάλογη με αυτή από οξυγονοκόλληση, κατά την οποία ο ασθενής έχει πόνο, έντονη φωτοφοβία και δυσκολία να ανοίξει τα μάτια του

– Μείωση της διαύγειας του κρυσταλοειδούς φακού του ματιού, προκαλώντας καταρράκτη

– Καρκίνωμα του επιπεφυκότος, (πιο σπάνιο) το οποίο φαίνεται να έχει ως παράγοντα κινδύνου τις υπεριώδεις ακτίνες

– Βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, το βυθό του ματιού

Πως μπορώ να προστατεύσω τα μάτια μου;

Η χρήση γυαλιών ηλίου είναι το πρώτο μέτρο προστασίας. Οι φακοί τους πρέπει να απορροφούν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, χωρίς όμως να αλλοιώνουν την οπτική αντίληψη και τα χρώματα. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα γυαλιά ηλίου είναι οι εξής:

Να αναγράφουν «100% UV Protection», που σημαίνει πως παρέχουν προστασία από τις UVA ακτίνες κατά τουλάχιστον 99% και από τις UVB κατά 95%.

Ο φακός θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και στην χρήση των γυαλιών. Για παράδειγμα, οι «degraded» φακοί, αυτοί δηλαδή με την διαβαθμισμένη σκουρότητα είναι ιδανικοί αν οδηγείτε πολύ συχνά. Οι φακοί με εξωτερική επίστρωση «καθρέπτη» αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας, αλλά μειώνουν πολύ την φωτεινότητα, ενώ είναι πιο ευάλωτοι και στις γρατζουνιές. Ζητήστε πολωτικούς φακούς για περιορισμό του «θαμπώματος» από τον ήλιο τις απογευματινές ώρες, αν ασχολείστε π.χ. με σπορ της παραλίας, ενώ αν θέλετε να συνδυάσετε τα γυαλιά ηλίου με γυαλιά οράσεως, οι φωτοχρωμικοί φακοί είναι η πιο δημοφιλής λύση.

Το χρώμα των φακών. Το χρώμα δεν επηρεάζει τη προστασία από τις βλαβερές ακτινοβολίες, ωστόσο οι χρωματικές αποκλίσεις δημιουργούν διάφορους τύπους «αντίληψης» της φωτεινότητας και των αποχρώσεων που βλέπετε μέσω αυτών. Έτσι, επιλέξτε:

  • Γκρίζους φακούς για μειωμένη ένταση του φωτός, χωρίς μεγάλη διαστρέβλωση χρωμάτων και αντίθεσης.
  • Καφέ φακούς για όραση με μεγαλύτερες αντιθέσεις, καθώς απορροφούν αρκετό «μπλε φως» και είναι κατάλληλοι για αυξημένη φωτεινότητα.
  • Κιτρινωπούς φακούς για να ξεχωρίζετε ευκολότερα λεπτομέρειες. Αυτοί οι φακοί ενισχύουν την αντίθεση, αλλά δεν είναι κατάλληλοι για οδήγηση με πολύ ήλιο.

Τα γυαλιά ηλίου καλό είναι να αντικαθίστανται με καινούρια κάθε δύο χρόνια καθώς έχουν κι αυτά φθορά.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;