Έχω ήδη μολυνθεί από HPV. Έχει νόημα να εμβολιαστώ;

Σύμφωνα με έρευνες, το 80% των ανδρών και των γυναικών θα εκτεθούν στον ιό HPV τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι μια ομάδα ιών με περισσότερους από 150 υπότυπους, από τους οποίους 40 υπότυποι μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση της γεννητικής περιοχής και περίπου 20 υπότυποι είναι δυνητικά ογκογόνοι.

Η πρωτογενής πρόληψη της λοίμωξη με τον ιό HPV γίνεται με τα εμβόλια, τα οποία προφυλάσσουν από συγκεκριμένους τύπους HPV. Ο εμβολιασμός δίνει στον οργανισμό αντισώματα, τα οποία δεν επιτρέπουν στους συγκεκριμένους ιούς να δημιουργήσουν λοίμωξη. Ο εμβολιασμός κατά του HPV είναι το μόνο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης έναντι των καρκίνων και άλλων καλοηθών νοσημάτων που προκαλεί ο ιός.

Το εμβόλιο βοηθά στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία. Εάν ένας έφηβος ή μια έφηβη έχει αρχίσει να έχει σεξουαλικές επαφές και είναι ήδη φορέας του ιού HPV, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει μολυνθεί από όλους τους τύπους του ιού που καλύπτονται από το εμβόλιο. Επομένως, είναι αναγκαίο να εμβολιαστεί για να προστατευτεί από άλλους τύπους του ιού, ορισμένοι από τους οποίους είναι υπεύθυνοι για μελλοντική εμφάνιση καρκινικών αλλοιώσεων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα εμβόλια που χορηγούνται για τον HPV είναι από τα πιο ασφαλή και αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του αιδοίου, του πρωκτού, του πέους, του στόματος και του φάρυγγα.

Ο εμβολιασμός εναντίον της HPV μόλυνσης, όταν αυτός γίνει σε κορίτσια ηλικίας μέχρι 18 ετών έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνει μέχρι και 95% τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο εμβολιασμός έναντι του ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μεταξύ 2006-2019 μείωσε κατά 87% τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες που εμβολιάστηκαν σε ηλικία 12-13 ετών.

Τα τρία διαθέσιμα εμβόλια για τον ιό HPV χορηγούνται δωρεάν στη χώρα μας σε κορίτσια και αγόρια ηλικίας από 11 έως 18 ετών. Από τις έως τώρα διαθέσιμες μελέτες προκύπτει πως οι ευεργετικές συνέπειες του εμβολίου εξασθενούν μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια από τη στιγμή της χορήγησής του.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σπατάλη Τροφίμων: Συμβουλές από τον ΕΦΕΤ

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ παράγει κάθε χρόνο 88 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων, με τα απορρίμματα αυτά να έχουν τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Ωνάσειο: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις καρδιάς στην Αττική

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Καρδιάς, στις 29 Σεπτεμβρίου, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο διοργανώνει τη δράση “Heartscore- Η καλή καρδιά μετράει”, με δωρεάν προληπτική εκτίμηση καρδιολογικού κινδύνου.

Υπουργείο Υγείας: Αναλυτικές οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Αναλυτικές οδηγίες για τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης για την περίοδο 2023-24 εξέδωσε σε εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας.