Μολύνθηκα με τον ιό HPV. Θα πάθω καρκίνο;

Γράφει ο Δρ. Αλέξανδρος Μορτάκης M.D., Ph.D., Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον ιό HPV δεν θα πρέπει να ανησυχούν, με την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί εμβολιασμός και πως τηρούνται με συνέπεια οι τακτικοί  προληπτικοί έλεγχοι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η μόλυνση από τους ογκογόνους HPV δεν είναι αρκετή από μόνη της για να προκληθεί, υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο πιο συχνός από όλους τους καρκίνους που προκαλούνται από τους HPV. Την ίδια στιγμή όμως γνωρίζουμε καλά ότι, ενώ η μόλυνση από HPV υψηλού κινδύνου απαντάται σε ένα μεγάλο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού, η εμφάνιση διηθητικού καρκίνου τραχήλου μήτρας είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο. Αυτό αποδεικνύει ότι οι ογκογόνοι HPV τις περισσότερες φορές δεν μπορούν από μόνοι τους να προκαλέσουν καρκίνο. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχουν κάποια προβλήματα στους ογκοκατασταλτικούς μηχανισμούς, που διαθέτει ο οργανισμός μας.

Από την άλλη πάλι, γνωρίζουμε ότι συνήθως πριν από έναν διηθητικό καρκίνο προηγούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις. Ιδιαίτερα ευχάριστο είναι το γεγονός, ότι η καρκινογένεση στον τράχηλο της μήτρας είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Χρειάζονται συνήθως πολλά χρόνια (10-30) μετά τη μόλυνση σε γυναίκες με υγιές ανοσοποιητικό. Πρώτα δημιουργούνται οι προκαρκινικές αλλοιώσεις, οι οποίες είναι ανιχνεύσιμες με τα μέσα που διαθέτουμε όπως είναι το τεστ Παπανικολάου, η αναζήτηση του HPV-DNA με μοριακές τεχνικές, η κολποσκόπηση και η βιοψία. Όταν οι προκαρκινικές αλλοιώσεις εντοπιστούν αφαιρούνται.

Για όλους αυτούς τους λόγους αυτούς, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι σπάνιος στις χώρες εκείνες, όπου οι γυναίκες εμβολιάζονται και ελέγχονται προληπτικά.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η σωστή διατροφή για την ενίσχυση της μνήμης

Η σωστή διατροφή δεν συμβάλλει μόνο στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αλλά έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά και τις νοητικές μας λειτουργίες.

Φούσκωμα και αέρια στο έντερο: Ποια είναι τα αίτια;

Αν μας ταλαιπωρούν αέρια και φούσκωμα στο έντερο, τότε αυτό είναι ένα σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά με το πεπτικό μας. Το πρώτο βήμα είναι να προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε τον υπαίτιο και τα επόμενα βήματα να τον αντιμετωπίσουμε.

Λεπτοσπείρωση: Κλιματική αλλαγή και πλημμυρικά φαινόμενα ευνοούν την εμφάνισή της

Σοβαρό κίνδυνο ανάπτυξης λεπτοσπείρωσης εγκυμονεί η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, εξαιτίας των λιμναζόντων υδάτων και της σήψης από τα νεκρά ζώα.