Αρκεί η θέληση για να ξεπεράσουμε σημαντικά εμπόδια της ζωής;

Γράφει η Κλειώ Αποστολάκη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Πολύ συχνά κάποια κινητική ή αισθητηριακή αναπηρία μπορεί όχι μόνο να μην λειτουργεί ανασταλτικά  στην περαιτέρω εξέλιξη του ατόμου αλλά αντίθετα κατορθώνει να αποτελέσει και κινητήρια δύναμη για την πορεία του στη ζωή. Το να ακολουθήσει κάποιος τα όνειρά του, παρόλα τα αντικειμενικά εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίζει, μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση και η επίτευξη τους  μέσα από αυτές τις συνθήκες να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση στο άτομο για το αποτέλεσμα.

Πέρα από τις πρακτικές παροχές, τα θεμέλια της προσωπικότητας, η ψυχική υγεία του ατόμου, η συναισθηματική στήριξη από το οικείο περιβάλλον και η ανάπτυξη και διαχείριση των δυσκολιών από το ίδιο το άτομο ή με τη βοήθεια ειδικού αποτελούν σε όλες τις περιπτώσεις βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει κάποιος προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό, εκτός από τα γνωστά οφέλη που προσφέρει, ενθαρρύνει επίσης το άτομο να διαφύγει από την απομόνωση, του δίνει αυτονομία, τονώνει την εσωτερική επιβράβευση  με την επίτευξη στόχων, προάγει την προσωπική βελτίωση και ενισχύει σημαντικά την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή του, στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά για την ψυχική του ισορροπία.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα άτομα που έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με κάποια σωματική αναπηρία και έχουν κατορθώσει να προχωρήσουν και να εξελιχθούν, τείνουν να έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία, ενσυναίσθηση και κατανόηση για ανάλογες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άλλοι συνάνθρωποί τους και να είναι σε θέση να βοηθήσουν αποτελεσματικά εκείνους που βρίσκονται στην ίδια ή παρόμοια κατάσταση. Το άτομο που έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει θετικά τη δυσκολία του, μπορεί να μεταδώσει όχι μόνο τον τρόπο αντιμετώπισής του αλλά και το σθένος ψυχής, στοιχείο που συνήθως έχει και την μεγαλύτερη αξία, αφού αποτελεί βασική προϋπόθεση για να επιτευχθούν και οι πιο δύσκολοι στόχοι στην ζωή.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

The Human Library: Από τα ράφια της δεν δανείζεσαι βιβλία αλλά ανθρώπους!

Η Human Library λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος για διάλογο, όπου οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να ρωτούν όλα όσα θέλουν να μάθουν και να μην κρίνουν ένα βιβλίο – τον άνθρωπο δηλαδή απέναντί τους - μόνο από το εξώφυλλο.

Γρήγορη απώλεια βάρους: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία;

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, πολλοί είναι εκείνοι που, για να χάσουν τα κιλά του χειμώνα, καταφεύγουν σε γρήγορες και εξαντλητικές δίαιτες. Πόσο επικίνδυνη όμως είναι μια τέτοια πρακτική για την υγεία μας; Απαντά η Βασιλική Νεστορή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Η ψυχαγωγία των παιδιών στην εποχή των ηλεκτρονικών μέσων

Τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε ένα ψηφιακό κόσμο, ο οποίος έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Για να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες, τα παιδιά χρειάζονται κανόνες, επίβλεψη και καθοδήγηση από τους γονείς.