spot_imgspot_img

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας επικίνδυνων θρόμβων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας.

Ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία στον οργανισμό μας καθώς είναι απαραίτητος για την μεταφορά οξυγόνου προς τον εγκέφαλο, τους ιστούς, τους μύες και τα κύτταρα. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να οφείλονται στη χαμηλή πρόσληψη σιδήρου από τη διατροφή, στη χαμηλή απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό και σε αυξημένη απώλεια σιδήρου από το σώμα.

Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο συχνή αιτία αναιμίας, μια συνήθης ιατρική κατάσταση τόσο σε άντρες όσο και γυναίκες όλων των ηλικιών. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως έχουν αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου.

Ερευνητική ομάδα του Imperial College στο Λονδίνο μελέτησε 609 ασθενείς με κληρονομική αιμορραγική τηλαγγειεκτασία, μια γενετική νόσο των αγγείων που προκαλεί υπερβολική αιμορραγία από τη μύτη και το έντερο. Πολλοί τέτοιοι ασθενείς εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου λόγω απώλειάς του μέσω της αιμορραγίας.

Οι ερευνητές μελετώντας τα ευρήματα διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με χαμηλά επίπεδα σιδήρου είχαν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση θρόμβων ενώ αντίθετα, όσοι ασθενείς έλαβαν συμπληρώματα σιδήρου δεν αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο για θρόμβωση.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Dr. Claire Shovlin « τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης στο γενικό πληθυσμό. Ειδικότερα στα άτομα με κληρονομική αιμορραγική τηλαγγειεκτασία, τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα είναι πιθανόν αντιμετωπίσιμος παράγοντας κινδύνου για θρόμβους.

Η θρόμβωση είναι μία δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια, η οποία πολλές φορές δεν δίνει συμπτώματα και αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες καρδιαγγειακού θανάτου παγκοσμίως.

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συνήθως εμφανίζεται στα πόδια και μπορεί να προκαλέσει πόνο και οίδημα και να αποβεί μοιραία αν ο θρόμβος φτάσει στα πνευμονικά αγγεία. Οι συνηθέστεροι παράγοντες κινδύνου που προκαλούν θρομβώσεις είναι η ακινησία, μια μεγάλη εγχείρηση και ο καρκίνος, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις θρομβώσεων δεν εντοπίζεται με σαφήνεια η αιτία που τις προκαλεί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν μικρές έρευνες στο γενικό πληθυσμό που θα στήριζαν τα ευρήματα της μελέτης τους, αλλά χρειάζονται περισσότερες για να επιβεβαιωθεί με ασφάλεια. Αν τα ευρήματα αφορούν το γενικό πληθυσμό θα έχουν σημαντικές εφαρμογές σε σχεδόν όλους τους τομείς της ιατρικής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Thorax.                                  https://thorax.bmj.com/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;