Η σταθερή και χρόνια επαφή με τον ίδιο γιατρό μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου έχουν οι άνθρωποι που βλέπουν τον ίδιο γιατρό για  πολλά χρόνια, σύμφωνα με βρετανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη του είδους της.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ ανέλυσαν και συνέκριναν τα ευρήματα 22 ερευνών από εννέα χώρες. Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι οι 18 από τις 22 έρευνες (το 82%) έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η επαναλαμβανόμενη επαφή με τον ίδιο γιατρό σε βάθος χρόνου μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον ασθενή. Διαπιστώθηκε ότι, όσοι επιλέγουν να παρακολουθούνται από ένα γιατρό αναπτύσσοντας μια μακρόχρονη σχέση μαζί του, έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους αλλάζουν συχνά γιατρούς. Αυτό αφορά τόσο τους παθολόγους και γενικούς γιατρούς, όσο και τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Φίλιπ Έβανς « η σταθερή συνέχεια στην ιατρική παρακολούθηση επιτρέπει σε γιατρό και ασθενή να γνωρίσει ο ένας τον άλλο καλύτερα, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη επικοινωνία, μεγαλύτερη ικανοποίηση του ασθενούς, μεγαλύτερη προσκόλληση στις ιατρικές συμβουλές και πολύ λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μέσα από αυτή την μακροχρόνια και σταθερή επαφή ο ασθενής χτίζει με το γιατρό του μια σχέση εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εφαρμόσει τις στρατηγικές πρόληψης που θα συστήσει ο γιατρός.

«Καθώς η ιατρική τεχνολογία και οι νέες θεραπείες κυριαρχούν στις ειδήσεις, η ανθρώπινη διάσταση στην ιατρική πρακτική έχει παραμεληθεί. Η μελέτη μας δείχνει όμως ότι μπορεί να σώσει ζωές, γι’ αυτό πρέπει να θεωρηθεί ζήτημα προτεραιότητας», επεσήμανε ο Δρ. Έβανς.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικο περιοδικό BMJ Open. https://bmjopen.bmj.com/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι αυτό που προστατεύει πραγματικά την υγεία μας μετά τα 50;

Διεθνής μελέτη αποκαλύπτει Ο εθελοντισμός και η φροντίδα των εγγονιών...

8 Πράγματα που γίνονται καλύτερα καθώς γερνάμε

Δείτε τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις που συνοδεύουν την Τρίτη ηλικία

Γιατί χάνω την ισορροπία μου;

Η απώλεια της ισορροπίας μπορεί να προκαλέσει πτώσεις και τραυματισμούς επομένως χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Διαβάστε ορισμένες βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για το πρόβλημα.