spot_imgspot_img

Η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο παιδικού άσθματος

Σύμφωνα με έρευνα, τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που βιώνουν άγχος και κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μελλοντικής εκδήλωσης άσθματος καθώς και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων.

Το άσθμα είναι μια από τις συχνότερες  χρόνιες παιδικές παθήσεις. Οφείλεται σε  φλεγμονή των αεραγωγών που προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών  παραγόντων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Το άσθμα εκδηλώνεται με κύρια χαρακτηριστικά συμπτώματα το συριγμό κατά την εκπνοή, το βήχα, το σφίξιμο στο στήθος, τη δύσπνοια και το  λαχάνιασμα, κυρίως κατά στην άσκηση.

Ερευνητική ομάδα του Τμήματος Παιδιατρικής του Ιατρικού Κέντρου Έρασμος του Ρότερνταμ ανέλυσε στοιχεία για 4.231 παιδιά ηλικίας δέκα ετών, εκ των οποίων σχεδόν το 6% είχε άσθμα. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι μητέρες των παιδιών έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο πλήρους ιατρικού ιστορικού, το οποίο οι ερευνητές έλαβαν υπόψη για την τελική αξιολόγηση της ψυχικής κατάστασης των μητέρων, όταν ήταν έγκυες.

Όπως διαπιστώθηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας, τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο κατά 45% έως 92%  για την ύπαρξη άσθματος στα παιδιά τους μετά από μία δεκαετία. Η ψυχική κατάσταση του πατέρα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, δεν φάνηκε να παίζει αντίστοιχο ρόλο.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας Δρ.Εβέλιεν βαν Μιλ, « η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος αναπνευστικών παθήσεων αργότερα στη ζωή του παιδιού σχετίζεται και με την έκθεση του στις ψυχικές διαταραχές της εγκύου μητέρας του, όταν ακόμη το παιδί βρίσκεται στην μήτρα. Η πιθανότερη βιολογική εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι η παραγωγή ορμονών του στρες από τις έγκυες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των πνευμόνων του εμβρύου».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματα είναι σημαντικά γιατί αποδεικνύουν ότι τα συγκεκριμένα  προβλήματα υγείας των παιδιών δεν προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από γενετικούς, κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο πνευμονολογικό περιοδικό «Thorax». https://thorax.bmj.com/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος: Ο δεκάλογος πρόληψης του κρανιογναθοπροσωπικού τραύματος

Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής επιβεβαιώνει την κατακόρυφη αύξηση των κρανιογναθοπροσωπικών τραυμάτων την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και συστρατεύεται πλήρως με τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Τραύματος 2022

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης