spot_imgspot_img

H μεγάλη κατανάλωση καφέ συμβάλλει στην επιδείνωση της οστεοπόρωσης

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η μεγάλη κατανάλωση καφέ σε σύντομο χρονικό διάστημα σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες οστεοπόρωσης.

Η οστεοπόρωση είναι μία είναι μία σοβαρή εξελισσόμενη νόσος των οστών που εμφανίζεται όταν το σώμα είτε χάνει πάρα πολλή οστική μάζα, είτε δεν καταφέρνει να συνθέσει σωστά την οστική μάζα ή και τα δύο. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε εξασθένιση των οστών, μέσα από τη μείωση της οστικής μάζας, καθιστώντας τα επιρρεπή σε κατάγματα. Υπολογίζεται ότι η οστεοπόρωση ευθύνεται για περίπου δύο εκατομμύρια κατάγματα οστών κάθε χρόνο.

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αυστραλίας διαπίστωσε μέσα από έρευνα πως, η καθημερινή κατανάλωση καφέ συμβάλλει στην απώλεια ασβεστίου από τον οργανισμό, μέσω της ούρησης, γεγονός που οδηγεί στην εξασθένιση των οστών.

Η μελέτη των Αυστραλών ερευνητών αποτελεί την πρώτη εμπεριστατωμένη έρευνα που αναφέρει το αντίκτυπο της υψηλής κατανάλωσης καφεΐνης σε σύντομο χρονικό διάστημα στη νεφρική αποβολή ασβεστίου, νατρίου και κρεατινίνης σε υγιείς ενήλικες.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες  να μασήσουν μια τσίχλα καφεΐνης και ένα placebo επί πέντε λεπτά, κάθε δύο ώρες, σε διάστημα 6 ωρών, για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της καφεΐνης στη ρύθμιση του ασβεστίου στο σώμα από τους νεφρούς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι υψηλές δόσεις καφεΐνης -ποσότητα που αντιστοιχεί σε οκτώ κούπες καφέ- σε διάστημα 6 ωρών αύξησαν κατά 77% το ποσοστό του ασβεστίου που αποβάλλεται από τον οργανισμό με την ούρηση, μια δυνητικά επιβλαβή απώλεια για την υγεία των οστών.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας Dr. Hayley Schultz  «η καφεΐνη αποτελεί την πιο διαδεδομένη ψυχοτρόπα ουσία παγκοσμίως, με το 80% των ενηλίκων να καταναλώνει τουλάχιστον ένα καφεϊνούχο ποτό την ημέρα. Ο καφές καταναλώνεται από ανθρώπους κάθε επαγγέλματος, ιδιότητας και ηλικίας, ακόμα και από εφήβου,  για να ξεκινούν την ημέρα τους και να παραμένουν σε διέγερση ωστόσο, αυτό που, καθώς φαίνεται, περνά απαρατήρητο, είναι οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης καφεΐνης».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέση ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης ανέρχεται στα 200 mg περίπου την ημέρα, δηλαδή δύο κούπες καφές η μεγάλη υπέρβαση αυτού του ορίου αποδεικνύεται επικίνδυνη, ιδίως για ομάδες υψηλού κινδύνου ,όπως οι έφηβοι, που τα οστά τους βρίσκονται ακόμα σε ανάπτυξη, οι επαγγελματίες αθλητές που την καταναλώνουν για καλύτερες επιδόσεις, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν συχνά χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα λόγω των ορμονικών μεταβολών και δεν λαμβάνουν κάποιο συμπλήρωμα, οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες καθώς και στρατιωτικοί που χρειάζεται να μένουν ξάγρυπνοι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε  στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Clinical Pharmacology.  https://www.bps.ac.uk/publishing/british-journal-of-clinical-pharmacology

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.