Ηλεκτρική διέγερση νωτιαίου μυελού: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παραπληγική ασθενής κατόρθωσε να σταθεί όρθια!

Νέες σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της τραυματικής βλάβης νωτιαίου μυελού με την καινοτόμο μέθοδο της ηλεκτρικής διέγερσης.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις από την εφαρμογή της καινοτόμου θεραπείας της ηλεκτρικής διέγερσης νωτιαίου μυελού σε παραπληγικούς ασθενείς; Πού βρίσκεται σήμερα η διεθνής ερευνητική προσπάθεια και ποιες οι προοπτικές θεραπείας που διανοίγονται για ασθενείς που έχουν υποστεί βαριά τραυματική βλάβη νωτιαίου μυελού;

Τις σημαντικές αυτές εξελίξεις παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο κ. Δρ Δαμιανός Ε. Σακάς, Ομότιμος Καθηγητής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επ. Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λειτουργικής Νευροχειρουργικής και Μέλος Παγκόσμιας Ακαδημίας Νευροχειρουργικής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ.Σακάς παρουσίασε την περίπτωση ασθενούς η οποία μετά από ατύχημα υπέστη βαρύ τραυματισμό νωτιαίου μυελού και ανέπτυξε πλήρη κινητική παραπληγία και απώλεια αισθητικότητας, κάτω από το επίπεδο του ομφαλού.

Λόγω της βλάβης, η σωστή μετάδοση εντολών από τον εγκέφαλο προς τα κάτω άκρα ήταν ανέφικτη και η ασθενής, παρά το εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας επί τέσσερα συνεχή έτη, αδυνατούσε να ορθοστατήσει και να περπατήσει. Σε χρονικό διάστημα έξι μηνών μετά την χειρουργική επέμβαση και την σύνδεση του νευροδιεγέρτη με τον νωτιαίο μυελό, η ασθενής είναι πλέον σε θέση να ορθοστατήσει και να περπατήσει αυτόνομα, χωρίς να χρειάζεται μηροκνημοποδικούς νάρθηκες, παρά μόνο με την βοήθεια περιπατητήρα.

Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση ασθενούς με παραπληγία που έχει αντιμετωπισθεί επιτυχώς με αυτή την μέθοδο στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες που έχουν αντιμετωπισθεί διεθνώς με αυτόν τον τρόπο.

Όπως τόνισε ο κ. Σακάς στο Liveit.gr, « αυτό που επιδιώκεται είναι η βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας, η ανεξάρτητη διαβίωση, η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Για έναν ιατρό, ένα τόσο θετικό αποτέλεσμα είναι από εκείνες τις στιγμές που σου δίνουν δύναμη, που σε κάνουν να θέλεις να συνεχίσεις.

Βέβαια, για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα έχουν μεγάλη σημασία η ενδελεχής μελέτη του ασθενούς, η επιτυχής τεχνικά εμφύτευση και σύνδεση του διεγέρτη με το νωτιαίο μυελό, ο ακριβής προγραμματισμός του νευροδιεγέρτη και η εφαρμογή προγράμματος εντατικής φυσικοθεραπείας ».

Κοντά στο θαύμα; Tο μέλλον θα δείξει. Ωστόσο, με το συγκεκριμένο περιστατικό, γίνεται αντιληπτό ότι διανοίγονται πλέον νέοι ορίζοντες στην αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών, που προσφέρουν νέα ζωή και νέες προοπτικές στους παραπληγικούς ασθενείς.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Panic button για μαθητές: Τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις

Η εισαγωγή ενός κουμπιού πανικού για τα παιδιά μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη αν υλοποιηθεί σωστά και με την απαραίτητη υποδομή και εκπαίδευση.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωση της αυξάνεται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).

Σε ποια ηλικία είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση;

Για τους περισσότερους, η ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στα 45 έτη. Η τρέχουσα σύσταση είναι κυρίως για άτομα μέσου κινδύνου, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή συμπτώματα.