Μάτια: Οι σοβαρές βλάβες που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο

Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στα μάτια. Όσο περισσότερο διαρκεί η έκθεση των ματιών στην ηλιακή ακτινοβολία, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να αναπτυχθούν σοβαρές βλάβες στους ιστούς τους.

Ποιες οφθαλμικές παθήσεις σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο και σε ποιες περιπτώσεις οι βλάβες στα μάτια είναι μη αναστρέψιμες; Μας απαντά ο Απόστολος Μανιατέας, Χειρουργός Οφθαλμίατρος.

Η έκθεση των ματιών στην υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί αλλοιώσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη σοβαρών οφθαλμοπαθειών. Οι κυριότερες παθήσεις των ματιών που σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο είναι:

Ηλιακό έγκαυμα κερατοειδούς

Ο κερατοειδής είναι το διάφανο εξωτερικό κάλυμμα του ματιού και μπορεί να θεωρηθεί το “δέρμα” του ματιού μας. Όπως το δέρμα μπορεί να καεί από τον ήλιο, έτσι και ο κερατοειδής.

Το ηλιακό έγκαυμα του κερατοειδούς ονομάζεται φωτοκερατίτιδα. Αυτή είναι μια επώδυνη φλεγμονή του κερατοειδούς που προκαλείται από την αφιλτράριστη έκθεση σε ακτίνες UV.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με τον ήλιο, η πρόληψη περιλαμβάνει τη χρήση κατάλληλων προστατευτικών γυαλιών ηλίου.

Καταρράκτης

Γνωρίζατε ότι η αφιλτράριστη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ή να επιταχύνει την ανάπτυξη καταρράκτη;

Ο καταρράκτης είναι μια θόλωση του φακού στο μάτι που μπορεί να επηρεάσει την όραση. Ενώ αυτή η πάθηση των ματιών συνδέεται συχνότερα με τη γήρανση, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη φορώντας κατάλληλα γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ο καταρράκτης, όταν αρχίσει να επηρεάζει την όραση, συνήθως αντιμετωπίζεται με χειρουργική αφαίρεση του φακού. Ο θολωμένος φακός αντικαθίσταται με έναν τεχνητό φακό που αποκαθιστά την όραση.

Στέατια και πτερύγια

Τα στεάτια και τα πτερύγια είναι αυξήσεις στο σκληρό χιτώνα (το λευκό του ματιού) λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Ένα πτερύγιο έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί στον κερατοειδή χιτώνα και να επηρεάσει αρνητικά την όραση, ενώ ένα στεάτιο όχι.

Εάν το πτερύγιο επηρεάζει την όραση, μπορεί να χρειαστεί  χειρουργική αφαίρεση. Εάν οι βλάβες αυτές συνοδεύονται από ερεθισμό, συχνά ο οφθαλμίατρος προτείνει  λιπαντικές σταγόνες.

Η χρήση κατάλληλης προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι η καλύτερη προληπτική θεραπεία για την εμφάνιση αυτών των τοπικών αλλοιώσεων.

Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στην ανάπτυξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας δεν είναι πλήρως κατανοητή. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας περιλαμβάνει διαταραχές στην περιοχή της ωχράς κηλίδας, της κεντρικής περιοχής του αμφιβληστροειδούς, η οποία είναι υπεύθυνη για την ευκρινή όραση. Ορισμένες μελέτες συνδέουν την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας με την έκθεση στον ήλιο.

Οι εκτενείς οφθαλμολογικές εξετάσεις και τα προστατευτικά γυαλιά ηλίου μπορούν να αποτρέψουν την εξέλιξη αυτής της πάθησης.

Πρόωρη γήρανση

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) ευθύνεται για το 80% των ορατών σημαδιών γήρανσης. Οι ακτίνες UV είναι επιβλαβείς για το δέρμα και μας γερνούν λίγο περισσότερο κάθε μέρα δημιουργώντας νέες ρυτίδες, κηλίδες από τον ήλιο και χαλαρότητα στο δέρμα γύρω από τα μάτια.

Επιπλέον, η έκφραση που κάνουμε από το έντονο φως του ήλιου μπορεί να προκαλέσει πόδι της χήνας και να βαθύνει τις ρυτίδες. Η χρήση προστατευτικών γυαλιών ηλίου που έχουν σχεδιαστεί για να μπλοκάρουν τις ακτίνες UV συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση της περαιτέρω βλάβης στο δέρμα γύρω από τα μάτια και σε όλες τις οφθαλμικές δομές.

Σαν καταναλωτές θα πρέπει να αναζητούμε την μέγιστη προστασία φακού υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) που είναι UV400 ή μεγαλύτερη. Αυτή η βαθμολογία σημαίνει ότι το 99,9% των επιβλαβών ακτίνων UV μπλοκάρονται από τον φακό.

Είναι δυνατόν να αντιστρέψουμε τις βλάβες από τον ήλιο;

Κάποιες από τις οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με τον ήλιο μπορούν να αντιμετωπιστούν, ανακουφίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούν. Ωστόσο, υπάρχουν καταστάσεις που δεν είναι αναστρέψιμες.

Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τον ήλιο και να αποτρέψετε τη ζημιά πριν ξεκινήσει. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι, κάθε φορά που βγαίνετε έξω, να φοράτε καπέλο και καλής ποιότητας  απορροφητικά  γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.