Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την πρόληψη της Μεσογειακής Αναιμίας αλλά και να μάθουν αν είναι φορείς θαλασσαιμίας παρέχουν στους πολίτες ο Σύνδεσμος Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Φίλων των Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία «Πηγή Ζωής» και ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη νόσο, που διοργανώνουν, στις 8 Μαΐου (10:00-14:00), στην Καμάρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Θαλασσαιμίας.
Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 2500 ασθενείς με θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) η οποία είναι μια αιμολυτική κληρονομική νόσος και υπολογίζεται ότι ποσοστό 8% του πληθυσμού της χώρας είναι φορέας θαλασσαιμίας. Η κλασική θεραπεία της νόσου περιλαμβάνει υποχρεωτικά μεταγγίσεις δύο φορές τον μήνα.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει εθελοντική αιμοδοσία στο κινητό συνεργείο του Κέντρου Αίματος του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ (σταθμευμένο στον πεζόδρομο της Καμάρας), ενημέρωση στο stand των δυο συλλόγων για τις ανάγκες της εθελοντικής αιμοδοσίας με παράλληλες εγγραφές νέων εθελοντών (μόνο για την κάλυψη των αναγκών μετάγγισης των ατόμων με τη νόσο αναζητούνται ετήσια 100000 μονάδες αίματος) και ταυτόχρονα σε ξεχωριστό χώρο ενημέρωσης για την πρόληψη της Θαλασσαιμίας και της Δρεπανοκυτταρικής νόσου (με δειγματοληψία) από τη Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας του Ιπποκρατείου.
Η «Πηγή Ζωής», στα 26 χρόνια παρουσίας της, συνεισφέρει με τις δράσεις της στην προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και στηρίζει τα άτομα με θαλασσαιμία στις ανάγκες τους σε αίμα αλλά και κοινωνικά. Την τελευταία δεκαετία η «Πηγή Ζωής» «δώρισε» 35.000 μονάδες αίματος για τις ανάγκες των ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και συνολικά πάνω από 100.000 μονάδες από το 1997 μέχρι τα τέλη του 2022.
ΑΠΕ-ΜΠΕ