18-07-2018
Αφήστε τα βάρη και πιάστε τα kettlebells

photo

Πιστά στην παγκόσμια τάση της γυμναστικής και όχι μόνο, «επιστροφή στις ρίζες», τα kettlebells υπόσχονται να σας προσφέρουν διαφορετική ποιότητα δύναμης απ' ότι τα κοινά βάρη, καθώς δουλεύουν με το σύνολο των μυϊκών ομάδων.


Το kettlebell ή girya είναι ένα παραδοσιακό Ρώσικο χυτό αλτηράκι το οποίο μοιάζει με μία μπάλα κανονιού με χερούλι. Όπως και οι κοινοί αλτήρες , τα kettlebell είχαν χρήση από το 17ο αιώνα από Ρώσους Αρσιβαρίστες μέχρι και σήμερα όπου έχουν αρχίσει και γίνονται πολύ δημοφιλή και στην Αμερική. Η χρήση των kettlebell σαν μέσο εξάσκησης μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι μια αρχαία σοφία της οποίας της αξίζει η σύγχρονη αναγνώριση.  

Ποια η διαφορά από τους κοινούς αλτήρες;

Παρόλο που κάποιες ασκήσεις με τα kettlebells μπορούν να γίνουν και με τους κοινούς αλτήρες, δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Πχ παρόλο που το squat με κοινή μπάρα είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα γυμναστήριο,  δεν μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο squat με kettlebells στο οποίο θα πρέπει το κάθε χέρι να δουλεύει ξεχωριστά για να ισορροπήσει και να σταθεροποιήσει το φορτίο , πράγμα που κάνει την άσκηση άκρως απαιτητική και άρα άκρως αποδοτική. 

Άλλα πλεονεκτήματα των kettlebells


-    Εξάσκηση όλων των μυών του σώματος .Δεν υπάρχει μυς που να ξεφεύγει από την εμπειρία της εξάσκησης σε οποιαδήποτε άσκηση.
-    Δύναμη και ευελιξία
-    Απίστευτη καύση θερμίδων. Ο μεταβολισμός ανεβαίνει πολύ γρήγορα και παραμένει ψηλά ακόμα και μετά το πέρας των ασκήσεων.
-    Η αποδοτικότητα χρόνου είναι εγγυημένη με τα kettlebells. Λόγω του ότι είναι πάρα πολύ απαιτητικά , οι περισσότεροι άνθρωποι τελειώνουν την προπόνησή τους μέσα σε 15-25 λεπτά.
-    Εύκολα μεταφερόμενα. Λόγω του μικρού μεγέθους τους μπορούν να μεταφερθούν πανεύκολα στο αμάξι και να αποθηκευτούν  οπουδήποτε στο σπίτι. Ακόμα και σε ένα κουτί παπουτσιών.
-    Τα kettlebells είναι ένα φανταστικό μέσο εξάσκησης για γυναίκες και παιδιά. Τα kettlebells υπάρχουν σε όλα τα μεγέθη και μπορούν να προσφέρουν τόνωση και απώλεια λίπους, στόχος για όλες τις γυναίκες, αλλά και για τα  παιδιά.