11-05-2015
Πόνος στη μέση: Μήπως φταίει το έντερο;

photo

Τα άτομα, που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα), συχνά αναφέρουν πως παρουσιάζουν ορισμένα φαινομενικά άσχετα συμπτώματα. Ένα από αυτά είναι και ο πόνος στη μέση.

 

Η σπαστική κολίτιδα είναι μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου που χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό άλγος, κοιλιακή δυσφορία, κοιλιακή διάταση (φούσκωμα) και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.

 

Πολλοί θεωρούν πως ο πόνος στη μέση δε σχετίζεται με το σύνδρομο αυτό. Άλλοι, όμως, υποστηρίζουν πως προέρχεται από την κοιλιά και δημιουργείται λόγω των αερίων, της δυσκοιλιότητας και του φουσκώματος.

 

Έρευνες έχουν αποδείξει, πως οι γυναίκες με προϋπάρχοντα γαστρεντερικά προβλήματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πόνο στη μέση. Ωστόσο, ο γιατρός είναι πάντα αυτός που θα κάνει τη διάγνωση.

 

Τι μπορείτε να κάνετε


Ίσως τα φάρμακα, που απαλύνουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, τα οποία ενοχοποιούνται για τον πόνο στη μέση (αέρια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα), να σας δώσουν τη λύση. Ακόμη, η πρόσληψη προβιοτικών, όπως αυτά που βρίσκονται στο γιαούρτι, μπορεί να σας ανακουφίσει.

 

Άλλες θεραπείες

 

Θεραπεία χαλάρωσης: Βαθιές αναπνοές, κοιλιακές αναπνοές και χαλάρωση των μυών θα σας βοηθήσουν να απομακρύνετε το στρες, να χαλαρώσετε και να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

 

Νοητική συμπεριφορική θεραπεία: Έρευνες έχουν δείξει πως η συγκεκριμένη θεραπεία βοηθάει ιδιαίτερα στην καταπολέμηση των αρνητικών συναισθημάτων και έτσι απαλύνει το στρες και τα φυσικά συμπτώματα.

 

Βελονισμός: Xαλαρώνει τους μυικούς σπασμούς και τους πόνους

 

Συστηματική άσκηση: Ειδικά το Tai Chi και η Yoga είναι ιδανικές μορφές άσκησης για να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου της μέσης.

 

Tip. Στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, για κάθε άτομο λειτουργούν διαφορετικές θεραπείες. Την κατάλληλη για εσάς θα την βρείτε συζητώντας με το γιατρό σας.