07-08-2020
Αλλεργία στον ήλιο; Κι όμως γίνεται!

 

Η αλλεργία στον ήλιο και η δηλητηρίαση από τον ήλιο είναι δύο καταστάσεις που δεν τις ακούμε συχνά. Όμως τις βλέπουμε συχνά. Απλώς δεν το ξέρουμε.

 

Ο όρος «αλλεργία στον ήλιο» ή φωτοευαισθησία ή φωτοαλλεργία, χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά καταστάσεων, κατά τις οποίες ένα κόκκινο εξάνθημα, που προκαλεί φαγούρα, εμφανίζεται σε δέρμα το οποίο έχει εκτεθεί στο φως του ήλιου, κυρίως σε σημεία που το χειμώνα είναι καλυμμένα. Η πιο κοινή μορφή της αλλεργίας είναι το πολυμορφικό εξάνθημα εκ φωτός, επίσης γνωστό ως «δηλητηρίαση από τον ήλιο».

 

Αιτίες

 

Ορισμένα φάρμακα, κάποια χημικά και συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο. Δεν είναι σαφές γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν τη συγκεκριμένη αλλεργία και άλλοι όχι. Ωστόσο, η κληρονομικότητα, ενδεχομένως να παίζει κάποιο ρόλο.

 

Παράγοντες κινδύνου

 

Η έκθεση σε συγκεκριμένες ουσίες. Μερικά συμπτώματα προκαλούνται όταν το δέρμα είναι εκτεθειμένο σε ορισμένες ουσίες και, στη συνέχεια, εκτίθεται στο φως του ήλιου. Μερικές κοινές ουσίες που ενοχοποιούνται βρίσκονται σε αρώματα, κρέμες, απολυμαντικά, ακόμη και σε αντηλιακά.

 

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων. Μια σειρά από φάρμακα μπορούν να κάνουν το δέρμα να καίγεται από τον ήλιο πιο γρήγορα. Πρόκειται για τα αντιβιοτικά τετρακυκλίνης, τα φάρμακα με βάση τη σουλφοναμίδη καθώς και ορισμένα αναλγητικά, όπως το κετοπροφένιο.

 

Άλλες παθήσεις του δέρματος. Η ατοπική δερματίτιδα ή κάποιο άλλο είδος δερματίτιδας αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανιστεί μια αλλεργία στον ήλιο.

 

Συγγενείς με αλλεργία στον ήλιο. Είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αλλεργία στον ήλιο, τα άτομα με γονέα ή αδέρφια που έχουν το ίδιο πρόβλημα.

 

Η φυλή. Καθένας μπορεί να είναι αλλεργικός στον ήλιο, αλλά ορισμένοι τύποι της συγκεκριμένης αλλεργίας είναι πιο συχνοί σε άτομα συγκεκριμένων φυλών. Για παράδειγμα, ο πιο κοινός τύπος αλλεργίας στον ήλιο (πολυμορφικό εξάνθημα εκ φωτός) εμφανίζεται κυρίως σε Καυκάσιους. Ένας λιγότερο συχνός, αλλά πιο σοβαρός τύπος εμφανίζεται συχνότερα στους γηγενείς Αμερικανούς.

 

Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν. Έτσι,  ανάλογα με τη διαταραχή που προκαλεί το πρόβλημα, μπορεί να παρουσιαστεί:

 

  • Ερυθρότητα
  • Κνησμός ή πόνος
  • Μικροσκοπικά εξογκώματα ή «μπαλώματα»
  • Απολέπιση, σχηματισμός κρούστας ή αιμορραγία
  • Φουσκάλες ή κνίδωση

 

Τα σημεία και συμπτώματα παρουσιάζονται συνήθως μόνο στις περιοχές του δέρματος που έχουν εκτεθεί στον ήλιο και συνήθως εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά έως και ώρες μετά την έκθεση.

 

Διάγνωση

 

Σε πολλές περιπτώσεις, οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν την αλλεργία με μια απλή εξέταση του δέρματος. Ωστόσο, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, ενδεχομένως να απαιτούνται ορισμένες εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν:  τεστ με υπεριώδη ακτινοβολία, τεστ με επιθέματα, εξετάσεις αίματος και δειγμάτων δέρματος.

 

Θεραπεία

 

Στις ήπιες τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν αποφεύγοντας απλώς τον ήλιο. Σε άλλες,  χρησιμοποιούνται κρέμες που περιέχουν κορτικοστεροειδή. Για τις σοβαρότερες αντιδράσεις του δέρματος, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει μία σύντομη θεραπεία με κορτικοστεροειδή χάπια.

 

Αν η αλλεργία είναι σοβαρή, ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη σταδιακή έκθεση στο φως του ήλιου, ξεκινώντας από την άνοιξη. Στη φωτοθεραπεία, χρησιμοποιείται μια ειδική λυχνία, η οποία ρίχνει υπεριώδες φως σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται συχνά στον ήλιο, έτσι ώστε να αποκτήσει το δέρμα ανοχή.

 

Tip.  Απευθυνθείτε σε ειδικό εάν έχετε ασυνήθιστες, ενοχλητικές δερματικές αντιδράσεις μετά την έκθεση στο ηλιακό φως.