07-08-2020
Φαγούρα στη μασχάλη: Πού μπορεί να οφείλεται

photo

Η φαγούρα στη μασχάλη, τις περισσότερες φορές, οφείλεται στην κακή υγιεινή και μπορεί να αντιμετωπιστεί απλά εφαρμόζοντας τους σχετικούς κανόνες. Όχι όμως πάντα.

 

Ανεξάρτητα από την καλή ή κακή υγιεινή, υπάρχουν πολλές ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση κνησμού στις μασχάλες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να θεραπευτούν όχι μόνο τα συμπτώματα αλλά και η βασική αιτία που οδήγησε στο πρόβλημα.

 

Η φαγούρα στις μασχάλες είναι ένα κοινό πρόβλημα και στα δύο φύλα. Ανάλογα με την υποκείμενη πάθηση, μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως ερυθρότητα, πόνος ή πρήξιμο. Επειδή η φαγούρα μπορεί να είναι αρκετά έντονη, πολλοί άνθρωποι, προκειμένου να ανακουφιστούν, προκαλούν πληγές από το παρατεταμένο και δυνατό «ξύσιμο». Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς το ξύσιμο του δέρματος ευνοεί την ανάπτυξη μολύνσεων.

 

Οι πιο κοινές αιτίες

 

Η κακή υγιεινή: Επειδή η περιοχή της μασχάλης είναι υγρή και μόνιμα ζεστή, αποτελεί το ιδανικό μέρος για την εγκατάσταση βακτηρίων και μυκήτων. Η καλή υγιεινή της περιοχής είναι σημαντική, καθώς εξαλείφει τον ιδρώτα και τη συσσωρευμένη βρωμιά.

 

Τα αποσμητικά και αντιιδρωτικά: Ενώ ο κύριος σκοπός πίσω από τα εν λόγω προϊόντα είναι να μειώσουν τον ιδρώτα, μερικές φορές αυτά μπορεί να φράξουν τους ιδρωτοποιούς αδένες. Όταν οι ιδρωτοποιοί αδένες είναι φραγμένοι, είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστεί φαγούρα.

 

Η μόλυνση με Candida: Πρόκειται για έναν μικροοργανισμό που βρίσκεται φυσιολογικά στο σώμα. Ωστόσο, σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό, τείνει να αυξάνεται υπερβολικά στις υγρές περιοχές, οδηγώντας σε ξεφλούδισμα του δέρματος, φαγούρα και κόκκινα εξανθήματα.

 

Η δερματίτιδα εξ επαφής: Η αντίδραση παρουσιάζεται όταν το αλλεργιογόνο έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Αν είστε αλλεργικοί στο αποσμητικό σας, για παράδειγμα, θα παρατηρήσετε ότι η περιοχή (μασχάλη) να γίνει κόκκινη και προκαλεί κνησμό μόλις το εφαρμόσετε. Αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί, επίσης, να εμφανιστούν από την επαφή με αρώματα, απορρυπαντικά πλυντηρίων κ.ά.

 

Η υπερβολική εφίδρωση: Πρόκειται για μία παθολογική κατάσταση, η οποία είναι  γνωστή και ως μασχαλιαία υπεριδρωσία. Αυτό συμβαίνει όταν οι ιδρωτοποιοί αδένες υπερλειτουργούν και έχει ως αποτέλεσμα την κακοσμία του σώματος και τον κνησμό.

 

Η ανάστροφη ψωρίαση: Μία από τις περιοχές στις οποίες εντοπίζονται συνήθως οι βλάβες που προκαλεί αυτός ο τύπος ψωρίασης είναι και οι μασχάλες. Η ανάστροφη ψωρίαση είναι περισσότερο ενοχλητική σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι ή που έχουν βαθιές πτυχώσεις του δέρματος. Ο ιδρώτας και η τριβή τείνουν να επιδεινώνουν την κατάσταση.

 

Η ιδρώα (Miliaria): Γνωστή και ως κνησμός ή εξάνθημα θερμότητας, αναπτύσσεται όταν οι αγωγοί του ιδρώτα (πόροι) φράσσουν και ο ιδρώτας παγιδεύεται κάτω από το δέρμα. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από επιφανειακές φυσαλίδες σε βαθιά, κόκκινα εξογκώματα. Ορισμένες μορφές περιλαμβάνουν και έντονο κνησμό. Το εξάνθημα θερμότητας συνήθως θεραπεύεται μόνο του. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις ενδεχομένως να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

 

Θεραπεία


Σε πολλές περιπτώσεις, η βελτίωση της γενικής υγιεινής είναι αρκετή για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση που υπάρχει μια υποκείμενη κατάσταση, θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία την οποία θα σας συστήσει ειδικός.

 

 

Tips

 

  • Χρησιμοποιήστε αντιβακτηριακό σαπούνι

 

  • Στην περίπτωση που το πρόβλημα προκαλείται από τη χρήση ενός συγκεκριμένου αποσμητικού ή αντιιδρωτικού, σταματήστε τη χρήση του εν λόγω προϊόντος και επιλέξτε ένα που περιέχει μόνο φυσικά συστατικά.

 

Για τις λοιμώξεις από Candida χορηγούνται αντι-μυκητιασικές θεραπείες, είτε από του στόματος, είτε για τοπική εφαρμογή.

 

  • Στην περίπτωση της δερματίτιδας εξ επαφής, είναι αρκετό να απομακρύνετε το αλλεργιογόνο. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα με μινθόλη ή καμφορά.

 

  • Η υπερβολική εφίδρωση ωφελείται περισσότερο από τη χρήση των ειδικών θεραπειών, όπως εξαένυδρο χλωριούχο αργίλιο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να πάρετε υδροκορτιζόνη. Αποφύγετε τα περιβάλλοντα που ευνοούν την εφίδρωση (π.χ. ζεστά και υγρά) και φορέστε μόνο βαμβακερά ρούχα και όχι συνθετικά.

 

  • Τόσο η ανάστροφη ψωρίαση όσο και η ιδρώα, μπορούν να ωφεληθούν από τη χρήση των αντι-κνησμικών κρεμών και των υδροκορτιζονούχων, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.