09-06-2017
Πώς ο μήνας γέννησης επηρεάζει την έκβαση ενός γάμου

photo

Ένας ευτυχισμένος γάμος, με διάρκεια εξαρτάται, αναμφίβολα, από πολλούς γνωστούς παράγοντες. Ωστόσο, ένας ακόμη παράγοντας φαίνεται να παίζει ρόλο: ο μήνας γέννησης του ζευγαριού.

 

Το πόσο καλά γνωρίζει ο ένας τον άλλον πριν αρραβωνιαστεί, το αν το ζευγάρι είναι σε θέση να επιλύει τις συγκρούσεις καθώς και το κατά πόσο ευθυγραμμίζονται οι αξίες, όταν πρόκειται να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις, είναι ορισμένοι από τους πιο βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία και τη διάρκεια ενός γάμου. Σε δύο μελέτες, ωστόσο,  -στη μία συμμετείχαν πάνω από δύο εκατομμύρια ζευγάρια Γερμανών και η άλλη διεξήχθη σε τυχαίο δείγμα-  οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μακροβιότητα ενός γάμου και ο χωρισμός, μπορεί να επηρεάζονται και από τον μήνα γέννησης των συντρόφων.

 

Τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα

 

Ο «κανόνας»: Οι μελέτες δείχνουν ότι οι γάμοι πιο συχνά συμβαίνουν μεταξύ ανθρώπων που έχουν γεννηθεί τον ίδιο μήνα ή με λίγους μήνες διαφορά. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι τείνουν να παντρεύονται κάποιον του οποίου ο μήνας γέννησης είναι εντός τεσσάρων μηνών από την δική τους. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες ενδιαφέρουσες αποχρώσεις: Οι γυναίκες που γεννήθηκαν τον Ιανουάριο παντρεύονται πιο συχνά άντρες που γεννήθηκαν το Μάρτιο, συγκριτικά με εκείνους που γεννήθηκαν το ίδιο μήνα. Επίσης, οι γυναίκες που γεννήθηκαν τον Αύγουστο είναι πιο πιθανό να παντρευτούν άντρες που γεννήθηκαν τον ίδιο μήνα, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να παντρευτούν με κάποιον που γεννήθηκε το Σεπτέμβριο.

 

Η εξαίρεση: Ενώ τα στοιχεία έδειξαν ότι οι άνθρωποι προτιμούν να παντρεύονται ανθρώπους που έχουν γεννηθεί τον ίδιο μήνα ή με λίγους μήνες διαφορά, οι άνδρες που γεννήθηκαν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου τείνουν να παντρεύονται γυναίκες που γεννήθηκαν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, δύο φορές περισσότερο από το αναμενόμενο.

 

Ο συνδυασμός του «χωρισμού»: Οι άνδρες που γεννήθηκαν Μάρτιο και παντρεύτηκαν γυναίκες που γεννήθηκαν τον Ιούλιο έχουν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο, από ότι οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός μηνών γέννησης.

 

Εκρηκτικός συνδυασμός: Στις μελέτες φάνηκε ότι όταν οι άνδρες που γεννήθηκαν τον Φεβρουάριο παντρεύονταν γυναίκες που είχαν γεννηθεί το Μάιο, οι σχέσεις τους είχαν την τάση να είναι "εκρηκτικές" και διαπιστώθηκαν υψηλότερα ποσοστά διαζυγίου από ότι ανέμεναν οι ερευνητές.

 

Ο μήνας του «διαζυγίου»: Οι άνδρες με γενέθλια στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου, χωρίζουν δύο φορές πιο συχνά από ότι όσοι γεννήθηκαν οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Το ποιες παντρεύτηκαν δεν είχε καμία σημασία, καθώς το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, ανεξάρτητα από το μήνα που είχαν γεννηθεί οι σύζυγοί τους.