20-03-2018
Αρώματα: Tips για να τους «σέρνετε» από τη μύτη

photoΜπορεί να φτιάξει αλλά και να χαλάσει τη διάθεση, να προσελκύσει αλλά και να απωθήσει τους άλλους. Το σωστό άρωμα είναι μεγάλη υπόθεση. Το λάθος άρωμα είναι μεγάλο λάθος.

 

Οι γυναίκες τα λατρεύουν και όχι άδικα. Οι περισσότεροι άνδρες, επίσης. Από τον 14ο αιώνα υπάρχουν τα αρώματα έτσι όπως τα γνωρίζουμε σήμερα: μια ανάμιξη  αλκοόλ και αρωματικών ελαίων.

 

Η πρώτη αρωματοβιομηχανία της Ευρώπης καταγράφεται σε μια μικρή περιοχή της Γαλλίας, με το όνομα Grasse. Πρωταγωνίστρια, ωστόσο, στην ιστορία του αρώματος  ήταν η  fashion icon Coco Chanel.  Ήταν η αυτή, η οποία στην δεκαετία του 20,  κατασκεύασε το πρώτο άρωμα που, εκτός από  φυσικά αρωματικά συστατικά, περιείχε και τεχνητά: την ιστορική Chanel No 5.

 

Στις μέρες μας, σχεδόν όλα τα αρώματα παράγονται πλέον  τεχνητά. Αυτό τους δίνει το πλεονέκτημα ότι  αλλοιώνονται με πιο αργό ρυθμό, ενώ,  επίσης μειώνεται το κόστος τους. Η παραγωγή ορισμένων φυσικών αρωματικών συστατικών είναι πολυδάπανη. Για παράδειγμα,  χρειάζονται ένα εκατομμύριο λουλούδια γιασεμιού για να δώσουν ένα χιλιόγραμμο καθαρού ελαίου.

 

Πως θα το φοράτε σωστά

 

  • Ιδανικά, το άρωμα πρέπει να φοριέται κατευθείαν μετά το μπάνιο, διότι απορροφάται καλύτερα από το ζεστό δέρμα.
  • Ένας άλλος τρόπος είναι να ρίξετε  λίγο από αυτό στο νερό της μπανιέρας, αλλά χωρίς υπερβολές.
  • Διατηρήστε τα  αρώματά  σας πάντα σε σκοτεινό  και δροσερό μέρος (τα Eau de Cologne και  τα Eau de Toilette μπορούν να διατηρηθούν και στο ψυγείο).
  • Τα αρώματα διατηρούν την έντασή τους  μεταξύ  ενός με τρία έτη  . Όταν κάποιο από αυτά πάρει μια σκούρα απόχρωση και μυρίζει όξινα, σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ξανά, καθώς έχει αλλοιωθεί η σύσταση του.

 

Πώς θα βρείτε το άρωμα που σας ταιριάζει


  • Αν θέλετε να αγοράσετε ένα καινούργιο άρωμα τότε καλύτερα να είναι  να το κάνετε τις πρωινές ώρες, κατά τις οποίες οι αισθητήρες της όσφρησης είναι πιο ξεκούραστοι.
  • Κατά την δοκιμή πρέπει να ψεκάζετε κατευθείαν στο δέρμα για να διαπιστώσετε τι άρωμα θα δώσει  όταν έρθει σε επαφή με το σώμα σας. Τα αρώματα  έχουν διαφορετική μυρωδιά  από αυτή που έχουν στα δοκιμαστικά χαρτάκια.
  • Πάνω από πέντε  δοκιμές αρώματος δεν ενδείκνυνται.
  • Αν θέλετε παρέα κατά την επιλογή του, τότε πάρτε καλύτερα μια φίλη και όχι έναν φίλο , διότι οι γυναίκες  μπορούν από την φύση τους να διακρίνουν καλύτερα τις διάφορες μυρωδιές και μάλιστα μέχρι  μεγάλες ηλικίες . Οι άντρες, ήδη από τα 50 με 55 έτη,  αρχίζουν να χάνουν αυτή την ικανότητα.
  • Τέλος, πριν επιλέξετε, πάρτε για μερικές μέρες ένα δείγμα στο σπίτι σας και αποφασίστε με την ησυχία σας. Δεν αγοράζετε άρωμα κάθε μέρα.