11-01-2021
Επικίνδυνα τα «σκαμπανεβάσματα» της πίεσης

photo

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Η αρτηριακή πίεση που αυξομειώνεται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των επισκέψεων στο γιατρό,  μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και άλλων προβλημάτων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

 

Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης σχεδόν 26.000 ενηλίκων, που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια 7 επισκέψεων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σε 28 μήνες, ενώ επιπλέον παρακολούθησαν τις διαγνώσεις της καρδιακής νόσου και των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

 

Tα αποτελέσματα έδειξαν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των μεγάλων διακυμάνσεων της αρτηριακής πίεσης και του μη-θανατηφόρου εμφράγματος του μυοκαρδίου, της καρδιακής ανεπάρκειας, του εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και της  θανατηφόρας  στεφανιαίας νόσου αλλά και της θνησιμότητας από κάθε αιτία.

 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση διακύμανση της πίεσης του αίματος κατά περίπου 15 mm Hg σχετίστηκε με 30 % αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανατηφόρας καρδιακή νόσου και 46 % αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία αυξήθηκε κατά 58 %.

 

«Οι ασθενείς θα πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή πίεση τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, Paul Muntner, καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ. «Θα πρέπει να γνωρίζουν τις μεταβολές της και αν υπάρχουν πολλές διακυμάνσεις, να ενημερώνουν το γιατρό τους».


Ο ίδιος τονίζει ότι τα αντιϋπερτασικά φάρμακα και ειδικά οι αναστολείς διαύλου ασβεστίου και τα διουρητικά, ελέγχουν τις διακυμάνσεις της πίεσης του αίματος καλύτερα από άλλα φάρμακα. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να αλλάζουν την φαρμακευτική τους αγωγή, χωρίς να έχουν πρώτα συμβουλευτεί το γιατρό τους.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε, online, στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.