23-03-2018
4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη σεξουαλική έλξη

photo

Μπορεί να δούμε κάποιον/α και να πέσουμε «ξεροί» ή να προσπεράσουμε σφυρίζοντας αδιάφορα. Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά;

 

Είναι γνωστό ότι η σεξουαλική έλξη επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, οι  οποίοι επιδρούν άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και οι παρακάτω:

 

1. Ελκόμαστε από ανθρώπους που μας θυμίζουν τους γονείς μας

 

Αν και αυτό, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ελκόμαστε, έστω και ελάχιστα, από τη μητέρα ή τον πατέρα μας, δείχνει ότι η προσοχή μας επικεντρώνεται σε οικείες προσωπικότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που μας φροντίζουν από νωρίς στη ζωή διαμορφώνουν την έλξη μας προς τους ανθρώπους αργότερα.

 

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε, επίσης, ότι το επίπεδο της έλξης θα μπορούσε να βασίζεται στην ηλικία που είχαν οι γονείς μας, όταν μας έφεραν στον κόσμο. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε 2278 άτομα, ηλικίας άνω των 25 ετών, διαπίστωσε ότι η ηλικιακή ομάδα, την οποία οι συμμετέχοντες έβρισκαν πιο ελκυστική, ήταν αυτή που είχαν οι γονείς τους όταν τους απέκτησαν.

 

2. ...αλλά και από αυτούς που μας μοιάζουν

 

Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι, εκτός του ότι ελκόμαστε από όσους μοιάζουν με τα μέλη της οικογένειάς μας, προτιμούμε επίσης αυτούς που μοιάζουν σ' εμάς τους ίδιους. Κατά τη διάρκεια των τριών πειραμάτων, δόθηκαν στους συμμετέχοντες φωτογραφίες από αγνώστους, φωτογραφίες αγνώστων που αντικαταστάθηκαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα με φωτογραφίες των ιδίων και φωτογραφίες των γονέων τους που ανήκουν στο αντίθετο φύλο, αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φωτογραφίες των ξένων που αντικαταστάθηκαν από τις δικές τους, κρίθηκαν οι πιο ελκυστικές σεξουαλικά από τους συμμετέχοντες.

 

3. Στις γυναίκες επηρεάζεται από την φάση του έμμηνου κύκλου τους

 

Αν έχετε διαπιστώσει ότι αισθάνεστε έντονη έλξη για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο για λίγες ημέρες, η οποία εξαφανίζεται μια εβδομάδα αργότερα, τότε μάλλον φταίνε οι ορμόνες σας, οι οποίες σας ωθούν να ψάξετε για το ιδανικό ταίρι.

 

Η έρευνα έχει δείξει ότι στις γυναίκες, η σεξουαλική έλξη όχι μόνο εξαρτάται από τη φάση του κύκλου τους, αλλά και ότι κατά τις γόνιμες μέρες η σεξουαλική έλξη για τους γενναίους άνδρες αγγίζει σημεία... ρεκόρ. Σε αυτήν την φάση, οι άνδρες με βαθιά φωνή και τριχωτό πρόσωπο πραγματικά σκοράρουν.

 

Ωστόσο, πρόκειται για μία παροδική αντίδραση, γιατί όπως προκύπτει από μελέτη του 2010, οι γυναίκες επιθυμούν του ανδροπρεπείς εκπροσώπους του αντίθετου φύλου, μόνο κατά τις συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου τους και όχι μακροπρόθεσμα. Βασικά, οι γυναίκες θέλουν να κάνουν παιδιά με τον... Θορ, αλλά να παντρευτούν τον ευαίσθητο ποιητή.

 

4. Στους άνδρες αλλάζει ανάλογα με τις εποχές

 

Μια μελέτη του 2013, σε 114 ετεροφυλόφιλους άνδρες, μεταξύ 16 και 53 ετών, διαπίστωσε ότι ενώ η έλξη από τα πρόσωπα των γυναικών δεν αλλάζει ιδιαίτερα μέσα στο χρόνο, όσον αφορά στο σώμα, κορυφώνεται  κατά τους χειμερινούς μήνες. Παρότι οι περισσότεροι νομίζουν ότι η οι άνδρες έλκονται από τους γλουτούς και το στήθος των γυναικών περισσότερο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτό συμβαίνει το χειμώνα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή του χρόνου.