23-03-2016
Εκπληκτικά ευρήματα για τη σχέση bullying και διατροφικών διαταραχών

photo

Ο εκφοβισμός στην παιδική ηλικία έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για άγχος, κατάθλιψη ακόμη και διατροφικές διαταραχές. Όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα, δεν κινδυνεύουν μονο τα θύματα αλλά και οι ίδιοι οι θύτες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα (UNC), σε μελέτη που διεξήχθη σε 1420 παιδιά, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι οι θύτες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα βουλιμίας (υπερφαγία, πρόκληση εμετού), σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν εμπλέκονταν με κανέναν τρόπο σε bullying.

Τα ευρήματα προέρχονται από την ανάλυση των συνεντεύξεων της μελέτης Great Smoky Mountains Study, η οποία αποτελεί βάση δεδομένων με περισσότερες από δύο δεκαετίες πληροφόρηση για την υγεία των συμμετεχόντων, οι οποίοι εγγράφτηκαν σε ηλικία 9 ετών.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: τα παιδιά που δεν εμπλέκονταν καθόλου σε εκφοβισμούς, τα θύματα bullying, τα παιδιά που ήταν θύματα πολλές φορές, αλλά μερικές φορές ήταν και θύτες και αυτά που ήταν αποκλειστικά θύτες, κακοποιούσαν τα άλλα παιδιά λεκτικά και σωματικά κατ' επανάληψη, περιθωριοποιούσαν κοινωνικά τους άλλους και διέδιδαν κακόβουλες φήμες, χωρίς ποτέ να πέσουν οι ίδιοι θύματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που ήταν θύματα εκφοβισμού είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα ανορεξίας (11,2 % σε σύγκριση με το 5,6 % των παιδιών που δεν είχαν εμπλακεί σε bullying) και βουλιμία (27,9 % σε σύγκριση με το 17,6 %, αντίστοιχα).

Τα παιδιά που ήταν και θύτες και θύματα είχαν τον υψηλότερο επιπολασμό συμπτωμάτων ανορεξίας (22,8 % σε σύγκριση με το 5,6 % των παιδιών που δεν είχαν εμπλακεί σε εκφοβισμό), επεισοδιακής υπερφαγείας (4,8 % των παιδιών σε σύγκριση με λιγότερο από το 1 % των παιδιών που δεν είχαν καμία σχέση με bullying) και εμετού ως έναν τρόπο για να διατηρήσουν το βάρος τους.

Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι σημαντικός ήταν ο αντίκτυπος της εκφοβιστικής συμπεριφοράς ακόμη και στους ίδιους τους θύτες, με το 30,8 % αυτών να έχουν συμπτώματα βουλιμίας, σε σύγκριση με το 17,6 % των παιδιών που δεν συμμετείχαν σε εκφοβισμό.

«Όλες αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες στην μακροπρόθεσμη υγεία των παιδιών», δήλωσε η Cynthia M. Bulik, Ph.D., διακεκριμένη καθηγήτρια Διατροφικών Διαταραχών στη Σχολή  Ιατρικής του UNC και συν-συγγραφέας των ευρημάτων.

Σύμφωνα με την ίδια, οι άνθρωποι έχουν την τάση να κρίνουν τους άλλους για τα χαρακτηριστικά που δεν τους αρέσουν περισσότερο στον εαυτό τους. Η δυσαρέσκεια, για παράδειγμα, ενός θύτη για το σώμα του θα μπορούσε να τροφοδοτήσει χλευασμό για τους άλλους.  Η Bulik τονίζει ότι τα ευρήματά υποδεικνύουν την αύξηση της επαγρύπνησης, σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές σε οποιονδήποτε εμπλέκεται σε καταστάσεις εκφοβισμού, ανεξάρτητα από το αν είναι ο θύτης, το θύμα ή και τα δύο.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση International Journal of Eating Disorders.