17-01-2016
Πόσο αλκοόλ επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη; Ένας κορυφαίος ειδικός απαντά!

photo

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο. Κι ενώ ορισμένοι ειδικοί είναι πιο ελαστικοί στις οδηγίες τους, κάποιοι άλλοι είναι απολύτως κάθετοι. Ποιο είναι, λοιπόν, το όριο;

Εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει μεταξύ των ειδικών ένας διάλογος, σχετικά με την ποσότητα του αλκοόλ που οι έγκυες γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια.

Μερικοί γιατροί υποστηρίζουν ότι μπορούν να απολαύσουν ένα ποτήρι κρασί την εβδομάδα. Άλλοι συνιστούν ότι δεν μπορούν να πίνουν περισσότερο από μερικές γουλιές κρασί αραιά και πού. Ωστόσο, ένας κορυφαίος ειδικός στο θέμα βάζει, επιτέλους , τελεία στο διάλογο.

Ο δρ Phillip May, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού και καθηγητής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας είναι απόλυτος: καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής για τις γυναίκες που περιμένουν παιδί. Κι αυτό, γιατί διαπίστωσε ότι το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο είναι πολύ πιο διαδεδομένο από ό, τι αρχικά πίστευαν οι ειδικοί.

«Υπάρχουν πάρα πολλά που δεν είναι γνωστά για το πώς το αλκοόλ επηρεάζει κάθε γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να το ρισκάρουμε, ειδικά όταν γνωρίζουμε τις δια βίου επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε ένα παιδί», δήλωσε ο ίδιος.

Η τοποθέτηση του δρ May  έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες  ερευνά το θέμα  και σήμερα θεωρείται κορυφαίος ειδικός στο συγκεκριμένο πεδίο.

Για πολύ καιρό οι ειδικοί πίστευαν ότι το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο (FAS) επηρεάζει λιγότερα από τρία παιδιά ανά 1.000. Ωστόσο, μια μελέτη που διεξήχθη από τον ίδιο διαπίστωσε ότι τρία με οκτώ παιδιά ανά 1.000 είχαν γεννηθεί με το συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ με τον συνυπολογισμό του μερικού εμβρυικού αλκοολικού συνδρόμου (PFAS), η συχνότητα κυμαίνεται στα 11 έως 25 παιδιά, ανά 1.000.

Σύμφωνα με τον δρ May, και τα δύο σύνδρομα αποτελούν τις πιο σοβαρές διαγνώσεις,  σε ένα φάσμα γενετικών ανωμαλιών,  που προκαλούνται από την κατανάλωση της μητέρας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα παιδιά που πάσχουν γεννιούνται με μη φυσιολογικά χαρακτηριστικά προσώπου και δια βίου προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς, που προκαλούνται από βλάβη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επίσης, μπορεί να έχουν μια σειρά από θέματα υγείας που αφορούν στην ακοή, την όραση, την καρδιά, τα νεφρά και τα οστά.

«Αυτά τα παιδιά είναι εκεί έξω στο συμβατικό πληθυσμό δεν έχουν καλή απόδοση, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί», δήλωσε ο δρ May, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής για τις έγκυες γυναίκες .