11-01-2021
Κάντε τα χείλη σας ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες

photo

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ο χειμώνας δεν είναι φίλος των χειλιών μας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να τα ξηράνουν και να δημιουργηθούν επώδυνες ρωγμές στην επιφάνειά τους

Όταν ο χειμώνας έρχεται, τα χείλη υποφέρουν. Το δέρμα τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις καιρικές συνθήκες, διότι είναι πολύ λεπτό (από τα πιο λεπτά στο σώμα μας), ενώ επιπλέον στο σημείο υπάρχουν ελάχιστοι σμηγματογόνοι αδένες για να τους προσδίδουν λιπαρότητα και ενυδάτωση. Έτσι, προκαλείται ξηρότητα στην περιοχή, η οποία συχνά οδηγεί σε επώδυνες ρωγμές.

Ωστόσο, τα ξηρά χείλη μπορεί να είναι ένδειξη μιας αλλεργικής αντίδρασης στην οδοντόπαστα ή το κραγιόν σας. Τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος ή φάρμακα που εφαρμόζονται στο δέρμα του προσώπου σας ενδέχεται, επίσης, να είναι ο ένοχος.

5 κινήσεις sos

1. Μην τα γλείφετε

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι γλείφοντας τα χείλη τους τα ενυδατώνουν, αλλά η τακτική αυτή οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα. Τα πεπτικά ένζυμα και τα βακτήρια στο σάλιο μπορεί να βλάψουν τα χείλη, αφήνοντάς τα σε χειρότερη κατάσταση από ό, τι πριν. Επίσης, όταν η υγρασία εξατμίζεται μετά το γλείψιμο των χειλιών, γίνονται ακόμα πιο ξηρά, καθώς χάνουν την υγρασία στον ξηρό, κρύο αέρα. Για καλύτερα αποτελέσματα, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα ή lip balm, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Αποκαταστήστε την αιτία

Το σκάσιμο των χειλιών εξαιτίας αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο προϊόν περιποίησης  θα υποχωρήσει μόλις σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε. Τα προϊόντα που προκαλούν αυτές τις αντιδράσεις περιλαμβάνουν κυρίως οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, lip balm και κραγιόν. Σε οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα αυτό που προκαλεί την αντίδραση είναι ο παράγοντας γεύσης, «κινναμωμικό». Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο oxybenzone αντηλιακό συστατικό, που βρίσκεται στα  lip balms που περιέχουν αντηλιακό.

Τέλος, ορισμένες χρωστικές ουσίες που εμπεριέχονται σε έντονου χρώματος κραγιόν μπορεί να προκαλέσουν ως αντίδραση ευαίσθητα στο σκάσιμο. Για να διαπιστώσετε αν έχετε μια αλλεργική αντίδραση, σταματήστε τη χρήση του προϊόντος για 10 έως 14 ημέρες. Αν η ευαισθησία στα χείλια σας υποχωρήσει, τότε μάλλον έχετε εντοπίσει τον ένοχο.

4. Ενυδατώστε τα

Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ερεθισμού, χρησιμοποιήστε ένα lip balm ή ένα προϊόν με βάση το πετρέλαιο (π.χ. βαζελίνη), προκειμένου σφραγίσετε την υγρασία και να σχηματίσετε έναν προστατευτικό φίλτρο. Χρησιμοποιήστε το συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να κάνει «θαύματα» στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εφαρμόστε ένα βάλσαμο την ώρα του ύπνου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των βλαβών ενώ κοιμάστε. Τέλος, ένα βάλσαμο χειλιών που περιέχει αντηλιακό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, για όσους κάνουν σκι ή συμμετέχουν σε υπαίθριες χειμερινές δραστηριότητες.

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, γενικότερα, με την πρόσληψη αρκετών υγρών, μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

4. Βάλτε κραγιόν

Τα αδιαφανή κραγιόν προσφέρουν μεγάλη προστασία από το κρύο, τον ήλιο και τον άνεμο και βοηθούν στην πρόληψη του σκασίματος. Αυτά τα κραγιόν φοριούνται συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το «κλειδί» είναι να ανανεώνετε το κραγιόν όταν εξασθενεί (παραδόξως, η βασική χημική ουσία που προσδίδει τις ιδιότητες των ανεξίτηλων ή ολοήμερων κραγιόν μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στα χείλη).

Ορισμένα φάρμακα για τοπική χρήση, μπορεί επίσης να στεγνώσουν τα χείλη και, κατά συνέπεια, να δημιουργηθούν ρωγμές, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Μερικά παραδείγματα είναι το υπεροξείδιο του βενζολίου, το σαλικυλικό οξύ, η Retin-A κ.ά. Εξετάστε τη διακοπή της χρήσης αυτών των προϊόντων, μέχρι να βελτιωθούν τα χείλη σας, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.