22-05-2018
Όλες οι θεραπείες για αστραφτερό χαμόγελο

photo

Ένα αστραφτερό χαμόγελο είναι σαν το εισιτήριο διαρκείας. Δεν χρειάζεται να το πληρώνεις κάθε φορά. Αρκεί να το δείχνεις και... περνάς!

Το χαμόγελο είναι ο άσσος στο μανίκι σας! Μπορεί να «ανοίξει» πόρτες στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή, να σας «αποθεώσει» στο φλερτ, να ανεβάσει τη διάθεση και να προάγει την υγεία, τη στιγμή που τόσα άλλα γύρω μας «δουλεύουν» για το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Κι αν η φύση δεν έχει φροντίσει να καμαρώνετε γι? αυτό και συχνά βρίσκεστε στη δυσάρεστη θέση να το κρύβετε, η επιστήμη μπορεί να κάνει θαύματα.

Η σύγχρονη Οδοντιατρική βρίσκεται στην υπηρεσία σας και μέσα από τις διάφορες επιλογές που σας παρέχει δύναται να εξασφαλίσετε το τέλειο για εσάς χαμόγελο.

Η Δέσποινα Κωστομοίρη, χειρουργός οδοντίατρος, ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική, διευθύντρια της κλινικής Athens Life Smile, κάνει «update» στις γνώσεις μας.

Επιχείρηση Νο 1: Λεύκανση

Δεν χρειάζονται συστάσεις. Είναι η μέθοδος που μπορεί να μετατρέψει ένα σχεδόν λευκό χαμόγελο σε απόλυτα λευκό. Εφαρμόζεται με ασφάλεια υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου σε δόντια που έχει αλλάξει το  χρώμα τους καθώς και σε απονευρωμένα δόντια. Δεν πονάει, όμως σε ορισμένα άτομα μπορεί να παρουσιαστεί μία ευαισθησία, η οποία υποχωρεί αμέσως μόλις σταματήσει η θεραπεία. Η διαδικασία της λεύκανσης μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές.

 • Laser

Απομονώνονται τα ούλα και τοποθετείται πάνω στα δόντια ένα ειδικό gel. Με το λέιζερ ενεργοποιείται η  διαδικασία λεύκανσης . Είναι απλή και ανώδυνη, έχει λίγο ακριβότερο κόστος συγκριτικά με τις άλλες μεθόδους και δίνει σε minimum χρόνο (συνήθως 20-30 λεπτά), maximum αποτέλεσμα.

 • Άλλη πηγή φωτός

Αφού απομονωθούν τα ούλα τοποθετείται πάνω στα δόντια ένα ειδικό gel που περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου και ενεργοποιείται από κάποια πηγή φωτός (αλογόνου ή υπεριώδης). Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου μία ώρα.

 • Μασελάκια στο σπίτι

Φτιάχνονται ειδικές διαφανείς θήκες από τον οδοντίατρο και τοποθετείται ένα ειδικό gel για χρήση στο σπίτι (πάντα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου). Η θεραπεία διαρκεί κάποιες μέρες (το πολύ μία εβδομάδα με μία ώρα χρήση την ημέρα) και συνήθως δίνεται σαν συντήρηση μετά την λεύκανση στο οδοντιατρείο.

Επιχείρηση Νο 2: Lifting δοντιών

Η τεχνική με το παράδοξο όνομα (lifting δοντιών ή αλλιώς όψεις ρητίνης), είναι η πλέον σύγχρονη οδοντιατρική εφαρμογή η οποία χάρη στο συνδυασμό της  τέχνης του οδοντιάτρου και της οδοντιατρικής εξέλιξης, αποκαθιστά τις τυχόν ατέλειες των δοντιών σε τέτοιο βαθμό που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πριν δει το αποτέλεσμα. Με σύνθετες ρητίνες (το υλικό που χρησιμοποιείται για τα σφραγίσματα), δουλεύεται κάθε δόντι χωριστά, σαν γλυπτό,  σε αρμονική πάντα σχέση με το σύνολο των υπόλοιπων δοντιών. Η ανάπλαση των δοντιών μπορεί να γίνει είτε στο φυσικό τους χρώμα, είτε επιλέγοντας έναν πιο λευκό τόνο. Η αποκατάσταση είναι εντελώς ανώδυνη γίνεται συνήθως  χωρίς καθόλου τρόχισμα των δοντιών και χωρίς αναισθησία.

Εφόσον δεν υπάρχουν θεραπευτικά προβλήματα (π.χ. σφραγίσματα, απονευρώσεις), η θεραπεία ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού 2 με 2 1/2 ώρες για 8-10 δόντια της επάνω γνάθου και ένα δεύτερο ραντεβού την επόμενη μέρα για 8-10 δόντια της κάτω γνάθου. Το αποτέλεσμα είναι εντελώς φυσικό με ομοιόμορφο χρώμα και διάρκεια, σε πλήρη ανατομία.

Εφαρμόζεται σε:

 • Αραιά δόντια προκειμένου να ενωθούν
 • Μικρά προκειμένου να μεγαλώσουν
 • Δίχρωμα ή απονευρωμένα δόντια και οδοντοστοιχίες  με πολλά σφραγίσματα με στόχο την ομοιομορφία στο χρώμα
 • Αλλαγή χρώματος των δοντιών, με στόχο το αρχικό τους χρώμα
 • Στραβά δόντια όταν για κάποιο λόγο έχει αποκλειστεί η κατεξοχήν ενδεικνυόμενη θεραπεία, τα σιδεράκια
 • Αλλαγή σχήματος των δοντιών ( π.χ. σε ελλείψεις δοντιών ή σε παιδικά δόντια σε ενήλικες υπό προϋποθέσεις)
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις σε διόρθωση της σύγκλεισης.

Επιχείρηση Νο 3: Όψεις πορσελάνης

Οι «πορσελάνες» έχουν εξίσου καλό αποτέλεσμα  με το λίφτινγκ όμως έχουν ακριβότερο κόστος, λόγω της παρεμβολής του τεχνίτη. Ο προσθετολόγος τροχίζει τα δόντια και παίρνει αποτυπώματα. Στη συνέχεια, ο τεχνίτης φτιάχνει τις όψεις πορσελάνης και ο προσθετολόγος τις τοποθετεί στο στόμα. Ο χρόνος κατασκευής κυμαίνεται από 1 εβδομάδα έως 10 μέρες. Η συγκεκριμένη μέθοδος προσφέρει απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα με σταθερότητα στο χρώμα και πλήρη ανατομία, όμως εφαρμόζεται υπό προϋποθέσεις σε στραβά, αραιά, δίχρωμα και μικρά δόντια.

Επιχείρηση Νο 4: Άλλα υλικά

Οι γνωστές σε όλους «θήκες» που κατασκευάζονται από στεφάνες ολοκεραμικές, ζιρκονίου ή χρυσοπλατίνης έχουν εξίσου καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία αποκατάστασης είναι η εξής:  Τροχίζονται τα δόντια και λαμβάνονται αποτυπώματα. Αφού επιλέξεις το υλικό, κατασκευάζονται οι στεφάνες  και τοποθετούνται στο στόμα. Η μέθοδος προσφέρει απόλυτα φυσικό και σταθερό χρώμα και πλήρη αρμονία με τα υπόλοιπα δόντια και το πρόσωπο. Μπορεί να εφαρμοσθεί στις περισσότερες περιπτώσεις προβλημάτων, ιδιαίτερα όμως όταν λείπουν δόντια. Ο χρόνος αποκατάστασης κυμαίνεται από 10 έως 15 μέρες, ανάλογα με τον αριθμό των δοντιών. Τα μειονεκτήματα της μεθόδου είναι αφενός ότι τροχίζεται το δόντι, αφετέρου ότι έχει ακριβό κόστος λόγω παρεμβολής τεχνίτη.

Επιχείρηση Νο 5: Ουλοπλαστική

Μπορεί να γίνει και αυτό. Οι παρεμβάσεις πλαστικής στα ούλα από τον περιοδοντολόγο δίνουν νέες δυνατότητες διόρθωσης και αποκατάστασης του χαμόγελου που μειονεκτεί, γιατί η γραμμή των ούλων είναι ασύμμετρη (π.χ. όταν φαίνονται πιο πολύ τα ούλα από τα δόντια στο χαμόγελο).  Πρόκειται για μία μικροεπέμβαση με μικρές τομές και ράμματα, η οποία ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού και το αποτέλεσμα της διαρκεί για πάντα.

Σε περίπτωση που έχουν απογυμνωθεί οι ρίζες των δοντιών, τα μοσχεύματα (λαμβάνεται ιστός μέσα από το στόμα του ασθενούς), είναι μερικές φορές η ενδεδειγμένη θεραπευτική και αισθητική αντιμετώπιση, η οποία επίσης ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού και το αποτέλεσμά της διαρκεί για πάντα.

Επιχείρηση Νο 6: Εμφυτεύματα

Αποτελούν τον πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο για την αντικατάσταση των δοντιών. Τα εμφυτεύματα ατασκευάζονται από κράματα τιτανίου, τα οποία είναι πλήρως αποδεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό (χρησιμοποιούνται για αποκαταστάσεις στην Ορθοπαιδική) και έχουν το σχήμα της ρίζας ενός δοντιού. Τοποθετούνται στην γνάθο με χειρουργική επέμβαση, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί από ένα τέταρτο για το ένα δόντι μέχρι δύο ώρες για όλη τη γνάθο (8-10 δόντια). Σε κάποιες περιπτώσεις, η αποκατάσταση των δοντιών γίνεται την ίδια μέρα, συνήθως όμως η τελική αποκατάσταση γίνεται 2 ½  έως 6 μήνες μετά, έτσι ώστε τα εμφυτεύματα να ενωθούν με το οστό που τα περιβάλει. Στο διάστημα αυτό οι ασθενείς χρησιμοποιούν μεταβατικές γέφυρες ή οδοντοστοιχίες οι οποίες έχουν πλήρη αισθητική απόδοση σαν τις τελικές.

Μετά το πέρας της προσθετικής επέμβασης, ο ασθενής έχει γερά δόντια, άψογο αισθητικό αποτέλεσμα και ιδιαίτερη σιγουριά κατά τη μάσηση των τροφών, χωρίς το κόστος να είναι ακριβό σε σχέση με το είδος της αποκατάστασης. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, αρκεί τα δόντια να συντηρούνται όπως τα φυσικά.

Ενδείκνυνται για:

 • Αντικατάσταση δοντιού που λείπει
 • Αντικατάσταση πολλών δοντιών που λείπουν
 • Ολική αποκατάσταση δοντιών της γνάθου
 • Αντικατάσταση της τεχνητής οδοντοστοιχίας
 • Σε αντικατάσταση δοντιών με προχωρημένη περιοδοντίτιδα ή σε δόντια με κακή πρόγνωση

Επιχείρηση Νο 7: Σιδεράκια

Τι κι αν έχετε περάσει τα ?άντα; Η ορθοδοντική είναι η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία αποκατάστασης των στραβών δοντιών και δεν είναι μόνο για τους έφηβους. Κι εδώ σας  έχουμε καλά νέα: Εκτός από τα κλασικά σιδεράκια, υπάρχουν λευκά κεραμικά σιδεράκια τα οποία δεν φαίνονται και είναι εξίσου αποτελεσματικά. Όταν το πρόβλημα των δοντιών το επιτρέπει τα σιδεράκια μπορούν να τοποθετηθούν στην εσωτερική πλευρά των δοντιών, έτσι ώστε να μην φαίνονται, ενώ σε πιο ήπια προβλήματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και ειδικά ορθοδοντικά μασελάκια τα οποία φοριούνται μόνο στο σπίτι. Η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται από 12-24 μήνες και, όταν αυτή γίνει σωστά, το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Info

 • Όλα τα οδοντιατρικά υλικά (ρητίνες, πορσελάνες κ.ά) έχουν μία συγκεκριμένη βιωσιμότητα (παγκοσμίως ορίζονται τα 10χρόνια) και μετά την πάροδο του διαστήματος αυτού, μπορεί να  χρήζουν αντικατάστασης. Αν η οδοντοστοιχία συντηρείται σωστά το αποτέλεσμα της εκάστοτε θεραπείας μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο.
 • Καμία τεχνική λεύκανσης δεν μπορεί να δώσει ακριβώς το χρώμα που θέλουμε, μπορεί όμως να είναι λευκότερο και σε ορισμένες περιπτώσεις η διαφορά μπορεί να είναι μεγάλη. Η διάρκεια του αποτελέσματος διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από τις επίκτητες διατροφικές συνήθειές του (κάπνισμα, κατανάλωση τσαγιού, κόκκινου κρασιού, καφέ, κόκα κόλα κ.τ.λ) και το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο.
 • Όλες οι μέθοδοι είναι ασφαλείς, αρκεί η ομάδα των ειδικών που επεμβαίνουν ανάλογα με την κάθε περίπτωση να έχει πλήρη επιστημονική κατάρτιση, έτσι ώστε να κάνει τον σωστό σχεδιασμό.