13-03-2018
Η συνήθεια που μειώνει την επιβίωση από καρκίνο του μαστού

photo

Οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού και συνεχίζουν να καπνίζουν είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν από εκείνες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ ή σταμάτησαν το κάπνισμα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα ευρήματά της, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να σταματήσουν τη βλαβερή αυτή συνήθεια.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα περισσότερων από 20.000 γυναικών, μεταξύ των ηλικιών 20 και 79 ετών, από τις οποίες σχεδόν όλες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού μεταξύ των ετών 1988 και 2008.

Έξι χρόνια μετά τη διάγνωση, οι ερευνητές ήρθαν σε επαφή με περισσότερες από 4.500 από τις γυναίκες, υποβάλλοντάς τους ερωτήσεις σχετικά με το κάπνισμα. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των περίπου 12 ετών, σχεδόν 6.800 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων περίπου 2.900 θάνατοι οφείλονταν σε καρκίνο του μαστού.

Κατά την έναρξη της μελέτης, το 20 % των γυναικών ήταν καπνίστριες, ενώ ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 10 % κατά την εξαετή παρακολούθηση.

Οι ενεργές καπνίστριες που κάπνιζαν ένα χρόνο πριν από τη διάγνωση είχαν 25 % περισσότερες πιθανότητες από τις μη καπνίστριες να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, ήταν , επίσης, πιθανότερο να πεθάνουν από καρκίνο ή άλλες παθήσεις του αναπνευστικού ή από καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές συνέκριναν το 10 % των γυναικών που συνέχισαν να καπνίζουν μετά τη διάγνωση με τις μη καπνίστριες και διαπίστωσαν ότι είχαν 72 % περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού.

Στη συνέχεια, συνέκριναν όσες σταμάτησαν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση με εκείνες που συνέχισαν να καπνίζουν. Οι γυναίκες που έκοψαν το τσιγάρο είχαν 33 % λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού, κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Επιπλέον, οι γυναίκες που διέκοψαν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είχαν 60 % λιγότερες πιθανότητες από εκείνες που συνέχισαν αν καπνίζουν να πεθάνουν από καρκίνο του αναπνευστικού συστήματος.

«Οι ογκολόγοι θα πρέπει να είναι πολύ επιθετικοί ώστε να πείσουν τις ασθενείς τους να σταματήσουν το κάπνισμα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Michael Passarelli, επιδημιολόγος του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο. Ο ακριβής λόγος για τον οποίο το κάπνισμα μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης δεν εξετάστηκε στη νέα μελέτη, αλλά, όπως ο ίδιος εξηγεί, οι καπνίστριες μπορεί να έχουν περισσότερες επιπλοκές σχετιζόμενες με τη θεραπεία, μεταξύ άλλων παραγόντων, ενώ το κάπνισμα ενδέχεται, επίσης, να επηρεάσει την ανάπτυξη του όγκου.

Σύμφωνα με τη δρ Veronica Jones, επίκουρη καθηγήτρια Χειρουργικής Ογκολογίας στο City of Hope Cancer Center, της Καλιφόρνια, η έκταση του επιπλέον κινδύνου θανάτου από καρκίνο για αυτούς που καπνίζουν είναι απογοητευτική.

«Το κάπνισμα προκαλεί βλάβες στα κύτταρα. Αν έχετε ένα κύτταρο που έχει ήδη προδιάθεση να γίνει καρκινικό και δέχεται περισσότερη βλάβη στο DNA, είναι πιο πιθανό να γίνει καρκινικό», δήλωσε η ίδια .

Σημαντική είναι και η διακοπή του καπνίσματος πριν από τη χειρουργική επέμβαση, τονίζουν οι ερευνητές.  Το κάπνισμα μειώνει την παροχή αίματος στους ιστούς, με αποτέλεσμα να μην επουλώνονται.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology.