11-01-2021
11 λόγοι για τους οποίους «επιβάλλεται» να τρώμε σοκολάτα

photo

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Τελικά υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τρώμε σοκολάτα και μπορούμε πλέον να την απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τόσοι (ίσως και περισσότεροι) για να μην το παρακάνουμε.

Η απενοχοποίησή της είναι γεγονός και καθιερώνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Ολοένα και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι η σοκολάτα, και δη το κακάο που περιέχει, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία, ποικιλοτρόπως, και όχι μόνο δεν έχουμε λόγο να την αποφεύγουμε, αλλά ίσως και να επιβάλλεται να την τρώμε.

1. «Ακονίζει» το μυαλό

Νέα, διεθνής μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Appetite, επιβεβαιώνει ότι πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες βελτιώνονται με την συστηματική κατανάλωση σοκολάτας. Δεν αποκλείεται, επίσης, μακροπρόθεσμα να προστατεύει και από τη σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών, ωστόσο αυτό είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί περεταίρω.

Παρόλο που οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν έχουν διευκρινιστεί, οι ερευνητές εικάζουν ότι πιθανόν να σχετίζεται με τις φλαβανόλες του κακάο.

2. Ευνοεί την υγεία της εγκύου και του μωρού

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Μητρικής-Εμβρυϊκής Ιατρικής (SMFM 2016), οι γυναίκες που τρώνε ένα μικρό κομμάτι μαύρη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να βελτιώνουν την κυκλοφορική υγεία του αγέννητου μωρού τους, ενώ επιπλέον, ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας (δυνητικά επικίνδυνη διαταραχή κατά την οποία μίας έγκυος με φυσιολογική αρτηριακή πίεση ξαφνικά παρουσιάζει επικίνδυνη υπέρταση) σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα οφέλη αυτά δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση της σοκολάτας ή όσες έγκυοι δεν τρώνε, να την αρχίσουν, διότι υποδηλώνουν απλώς μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Το είδος της σοκολάτας δεν φάνηκε να παίζει κανέναν ρόλο

3. Μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο

Ερευνητές από τη Σκωτία ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 21.000 ανθρώπους και διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν καθημερινά έως 100 γραμμάρια σοκολάτας είχαν κατά 11% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου και κατά 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Επιπλέον, συσχέτισαν την κατανάλωση σοκολάτας με μείωση κατά 9% του κινδύνου εισαγωγής σε νοσοκομείο ή θανάτου από στεφανιαία νόσο και κατά 23% μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

4. Καταπραΰνει το βήχα

Η μεγαλύτερη μελέτη για τις μη συνταγογραφούμενες θεραπείες κατά του βήχα (ROCOCO ) έδειξε ότι  οι ασθενείς που έλαβαν ένα φαρμακευτικό προϊόν το οποίο περιέχει κακάο, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα εντός δύο ημερών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η θετική επίδραση οφείλεται στη μαλακτική δράση του κακάο, το οποίο, όπως και το μέλι, δημιουργεί μια προστατευτική επίστρωση στο εσωτερικό του λαιμού, προστατεύοντας τις νευρικές απολήξεις και προλαμβάνοντας την επιθυμία να βήξουμε.

Παρόλο που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου με κακάο οφείλεται στο συνδυασμό των συστατικών που περιέχει, εκτιμούν ότι το αργό πιπίλισμα ενός κομματιού σοκολάτας, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.

Ωστόσο, η ROCOCO  δεν είναι η πρώτη επιστημονική μελέτη δείχνει ότι η σοκολάτα καταπραΰνει το βήχα. Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου είχαν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι η θεοβρωμίνη, ένα αλκαλοειδές που βρίσκεται στο κακάο, καταπολεμά αποτελεσματικά την επιθυμία να βήξουμε.

5. Ανακουφίζει από τον πόνο

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγου, έδειξε ότι η σοκολάτα μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό παυσίπονο και να ανακουφίσει από τον πόνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν σχετίζεται στενά με την πείνα και εκτιμούν πως η κατανάλωση σοκολάτας για λόγους απόλαυσης ενεργοποιεί στον εγκέφαλο έναν μηχανισμό αντιπερισπασμού, ο οποίος υπερισχύει του μηχανισμού που προκαλεί τον πόνο.

6. Αποτρέπει το διαβήτη

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και το King?s College του Λονδίνου, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Nutrition, έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί και οι φράουλες μπορεί να προστατεύουν από την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Η ευεργετική της επίδραση φάνηκε να οφείλεται στα άφθονα φλαβονοειδή, τα οποία μπορεί να ρυθμίσουν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, αποτρέποντας την εμφάνιση της νόσου.

7. Δεν... παχαίνει

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine, οι άνθρωποι που τρώνε συστηματικά σοκολάτα έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος απ? όσους την έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν σοκολάτα με τη μεγαλύτερη συχνότητα, προσλάμβαναν, γενικώς, περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με όσους την απέφευγαν. Παρόλα αυτά οι φανς της σοκολάτας είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος απ' ό,τι οι συνομήλικοί τους που προσλάμβαναν εξίσου πολλές θερμίδες, αλλά από άλλες πηγές. Νεότερη μελέτη, μάλιστα, από Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, έδειξε ότι λίγη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να προστατεύει από την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2.

8. Προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου

Λίγη σοκολάτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, την ημέρα μπορεί να μας προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μελέτη από την Ισπανία, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nutrition and Food Research. Ωστόσο, διεξήχθη σε ποντίκια και απαιτούνται περεταίρω μελέτες για να διαπιστωθεί εάν ισχύει το ίδιο και για τους ανθρώπους.

9. Βελτιώνει την όραση

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρήντινγκ, σε μελέτη που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν ότι η μαύρη σοκολάτα με υψηλά επίπεδα στερεών κακάο βελτιώνει σημαντικά και άμεσα την οπτική οξύτητα.

10. Ανεβάζει τη διάθεση

Ανασκόπηση όλων των σχετικών διαθέσιμων μελετών έως το 2006 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σοκολάτα έχει εφήμερες ευφορικές ιδιότητες. Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν οι Αυστραλοί επιστήμονες, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες για «παρηγορητικούς λόγους» ή στα πλαίσια συναισθηματικής υπερφαγίας  μπορεί να φέρει τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα, παρατείνοντας την κακή διάθεση, λόγω ενοχών.

11. Βελτιώνει το σεξ

Όχι μόνο δεν είναι υποκατάστατο, αλλά θα σας κάνει να θέλετε ακόμη περισσότερο το σεξ!

Μελέτη από την Ιταλία, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που τρώνε σοκολάτες έχουν αυξημένη σεξουαλική επιθυμία, εντονότερη διέγερση και βιώνουν μεγαλύτερη σεξουαλική απόλαυση.

Όσες καταναλώνουν τουλάχιστον ένα σοκολατάκι την ημέρα έχουν ανεβασμένη λίμπιντο και καλύτερη σεξουαλική λειτουργία σε σύγκριση με εκείνες που αποφεύγουν τη σοκολάτα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αφροδισιακή της δράση οφείλεται σε δύο ουσίες της: την τρυπτοφάνη, η οποία πυροδοτεί την ερωτική διέγερση και τη φαινυλαιθαναμίνη, η οποία απελευθερώνεται όταν ερωτευόμαστε.

Προσοχή!

Η πολλαπλή ευεργετική επίδραση της σοκολάτας στην υγεία δεν αποτελεί άλλοθι για να είστε μονίμως με μία σοκολάτα στο χέρι. Στις περισσότερες επιστημονικές μελέτες οι συγκεντρώσεις των συστατικών που ελέγχονται αντιστοιχούν σε έως 100 γραμμάρια σοκολάτας την ημέρα. Επιπλέον, δεν περιέχουν όλες οι σοκολάτες τα ίδια θρεπτικά συστατικά. Οι πιο πλούσιες είναι οι μαύρες και μάλιστα αυτές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Επομένως, καταναλώστε τες επιλεκτικά και με το... ρέγουλο.