12-11-2018
Σημαντική ενέργεια ενημέρωσης από τον ΠΕΙΦΑΣΥΝ για τους διαβητικούς ασθενείς

photo

 

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σε μία σημαντική για τους διαβητικούς ασθενείς της χώρας μας ενέργεια προχωρά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (Τετάρτη 14 Νοεμβρίου) ο όμιλος Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού (ΠΕΙ.ΦΑ. ΣΥΝ) μέσω του δικτύου των φαρμακείων μελών και πελατών του σε συνεργασία με τις εταιρείες Karabinis Medical SA & Menarini Diagnostics SA.

Με δεδομένο ότι οι διαβητικοί στην Ελλάδα είναι 1.181.370 ενώ εκτιμάται ότι 300.000 με 500.000 έχουν σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν η πρωτοβουλία αυτή του ΠΕΙΦΑΣΥΝ η οποία θα ξεκινήσει την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου έχει ως σκοπό την ενημέρωση για το σημαντικό ρόλο της διατροφής και την ανάγκη υιοθέτησης μίας σωστής διατροφής για τη σωστή διαχείριση του διαβήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μελέτης Νοσηρότητας  και Παραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ) από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδος:

  • Tο 26,7% των διαγνωσμένων διαβητικών έχουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ≥ 7,1%, δηλαδή θεωρούνται αρρύθμιστοι.
  • Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια,
  • Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους.

Η συμβολή του Φαρμακοποιού στη διαχείριση της νόσου του Διαβήτη, όπως επισημαίνει ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ, είναι αναμφισβήτητα  πολύ σημαντική με δεδομένο ότι:

I.        Ο φαρμακοποιός αποτελεί ένα προσιτό και άμεσα προσβάσιμο πάροχο πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας

II.        Συμβάλει ενεργά στον εντοπισμό των αδιάγνωστων διαβητικών μέσω των τακτικών screening για το διαβήτη που πραγματοποιούνται στα φαρμακεία

III.        Μέσω της τακτικής επικοινωνίας,  ο φαρμακοποιός εκπαιδεύει/ συμβουλεύει επιστημονικά τους διαβητικούς πελάτες του στην αποτελεσματική διαχείριση της νόσου, σε θέματα που αφορούν τη σωστή λήψη μετρήσεων και φαρμάκων, τη διατροφή,  την άσκηση κλπ. με αποτέλεσμα την σημαντική βελτίωση της συμμόρφωσης των διαβητικών ασθενών.

Έχει αποδειχθεί και από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί ανά τον κόσμο, ότι μέσω του παραπάνω πλέγματος ενεργειών μέσα από το φαρμακείο, επιτυγχάνεται μία σημαντική αύξηση του ποσοστού συμμόρφωσης των διαβητικών ασθενών με αποτέλεσμα την δραστική μείωση των επιπλοκών του διαβήτη όπως τυφλώσεις, διαβητικό πόδι κλπ.

«Λαμβάνοντας υπόψιν τις διαστάσεις επιδημίας που έχει πάρει ο διαβήτης στη χώρα μας, ο ρόλος του Φαρμακοποιού είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμος σε ότι αφορά την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαβήτη», όπως τονίζει ο ΠΕΙΦΑΣΎΝ.