12-06-2020
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: φαρμακευτική θεραπεία με χάπια από το στόμα

photo

Μοιάζει με είδηση από το μέλλον. Για να δούμε όμως τις εξελίξεις..


Εταιρεία βιοτεχνολογίας στις ΗΠΑ, βρίσκεται στο πρώτο στάδιο κλινικών δοκιμών φαρμάκου, που χορηγείται από το στόμα και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της μη παραγωγικής διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και του κλινικά σημαντικού οιδήματος ωχράς κηλίδος. H διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια περιλαμβάνει δύο μορφές: α) τη μη παραγωγική (η οποία χωρίζεται στην ήπια, τη μέτριας βαρύτητας και τη σοβαρή) και β) την παραγωγική (στην οποία έχουμε εμφάνιση νεοαγγείωσης, είτε στον οπτικό δίσκο, είτε στον αμφιβληστροειδή). Ειδικότερα το διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδος ευθύνεται για τη χαμηλή όραση σε διαβητικούς (ιδίως όταν πρόκειται για ενδοαμφιβληστροειδικό οίδημα) που δεν απαντά ικανοποιητικά μερικές φορές σε anti-VEGF ενδοϋαλοειδικές ενέσεις και σε ενέσεις κορτικοστεροειδών). Στον αντίποδα η μη παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι το πρωταρχικό στάδιο εμφάνισης παραγωγικής μορφής, η οποία ευθύνεται για την τύφλωση που μπορεί να επέλθει σε διαβητικό ασθενή (συνεπεία ελκτικών αποκολλήσεων αμφιβληστροειδούς, υποτροπιαζουσών ενδοϋαλοειδικών αιμορραγιών, ανάπτυξης ουλοποίησης του αμφιβληστροειδούς και ατροφίας του οπισθίου πόλου).

Η φαρμακευτική ουσία φαίνεται να προκαλεί αναστολή της δράσης της Ref-1 πρωτεΐνης. Μέσω αυτής λοιπόν, μειώνεται η φλεγμονή, η υποξία και νεοαγγειογένεση, παράγοντες που αποτελούν την παθογενετική βάση της δημιουργίας διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Η σημερινή αντιμετώπιση των παραπάνω επιπλοκών του διαβήτη, περιλαμβάνει τη διενέργεια laser φωτοπηξίας στον αμφιβληστροειδή (παναμφιβληστροειδικής φωτοπηξίας σε παραγωγική μορφή και εστιακής σε οίδημα ωχράς κηλίδος και μικροανευρύσματα αμφιβληστροειδούς), ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις (anti-VEGF παραγόντων και κορτικοστεροειδών για την αντιμετώπιση της υποξίας που προκαλεί η μικροαγγειοπάθεια του διαβήτη) και επεμβάσεις αμφιβληστροειδούς (εγχειρήσεων αποκόλλησης και βιτρεκτομής).

Καταλαβαίνουμε λοιπόν  ότι η αντιμετώπιση μέσω φαρμακευτικής θεραπείας από το στόμα, είναι προτιμότερη των επεμβάσεων στο μάτι.

Ευχόμαστε γρήγορα αποτελέσματα.....

 

Τροχόπουλος Μάρκος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διεύθυνση 1: Κων. Καραμανλή 137, Θεσσαλονίκη τηλ 2310 300188

Διεύθυνση 2: Βας. Ηρακλείου 26, Θεσσαλονίκη τηλ 2310 277877

Κιν 6932807068,  e-mail: info@troxopoulos.gr

 

photo