11-01-2021
Εγκεφαλικό επεισόδιο: 8 προειδοποιητικά συμπτώματα που αγνοείτε

photo

 

Από τον Μάνο Σιγανό

Γνωρίζατε ότι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού είναι διαφορετικά σε γυναίκες και άντρες; Αυτά είναι τα 8 συμπτώματα που συνδέονται με το εγκεφαλικό στο γυναικείο φύλο.

Γιατί είναι διαφορετικά τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού σε γυναίκες και άντρες;

Τα συνήθη συμπτώματα ενός εγκεφαλικού, εντοπίζονται στην αδυναμία στα χέρια, δυσκολία στην ομιλία, μούδιασμα στο πρόσωπο και ένας ξαφνικός, πολύ δυνατός πονοκέφαλος. Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα συμπτώματα που σηματοδοτούν τον πιθανό ερχομό ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά πολλά περισσότερα. Η ιατρική κοινότητα δεν γνωρίζει γιατί μπορεί οι γυναίκες να εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα από τους άντρες, καθώς χρειάζεται ακόμα πολλή έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα. Ίσως παίζουν ρόλο οι ορμόνες της γυναίκας που είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με τους άντρες.

Αυτά είναι τα 8 πιθανά συμπτώματα στις γυναίκες που μπορεί να προμηνύουν εγκεφαλικό επεισόδιο:

Λιποθυμίες και κρίσεις

Είναι πολύ εύκολο να αποδώσετε την αιτία μιας απλής λιποθυμίας, σε κάτι μη ανησυχητικό, αλλά πάντα υπάρχει η περίπτωση, να αποτελεί εγκεφαλικό. Τα εγκεφαλικά επεισόδια, διακόπτουν τη ροή του αίματος προς διάφορα σημεία του εγκεφάλου, ένα εκ των οποίων, έχει να κάνει με τις αισθήσεις. Όταν διακόπτεται η ροή του αίματος προς αυτό το τμήμα του εγκεφάλου, είναι πιθανό να λιποθυμήσετε.

Δυσκολία στην αναπνοή

Οι περισσότερες γυναίκες, θεωρούν ότι ο πόνος στο στήθος ή η δυσκολία στην αναπνοή, αποτελούν σημάδια καρδιαγγειακής ασθένειας, δεν γνωρίζουν όμως ότι μπορεί να σημαίνουν και εγκεφαλικό. Το να διαγνωστείτε σε πρώιμο στάδιο για εγκεφαλικό, μπορεί να παίξει καταλυτικό και σίγουρα ζωτικό ρόλο στην πορεία, γι? αυτό πρέπει να παρατηρείτε τέτοια μικρά συμπτώματα και να τα συζητάτε με το γιατρό σας, ώστε να κρίνει εκείνος αν ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος.

Φτέρνισμα

Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο, μόνο το 10% των γυναικών που πήραν μέρος, γνώριζαν ότι το φτέρνισμα, σε συνδυασμό με έναν πόνο στο στήθος, αποτελούν πρώιμα συμπτώματα εγκεφαλικού στο γυναικείο φύλο. Το φτέρνισμα σχετίζεται με την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, καθώς δεν σας επιτρέπει να καταπιείτε και ταυτόχρονα σας δυσκολεύει κατά την αναπνοή. Βέβαια, να θυμάστε ότι το συγκεκριμένο, είναι ένα πολύ σπάνιο σύμπτωμα του εγκεφαλικού. Δεν χρειάζεται να τρέχετε στο νοσοκομείο κάθε φορά που φτερνίζεστε!

Ναυτία ή εμετός

Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει πολλές φορές σε αίσθημα ζάλης, ναυτία και τάση για εμετό. Τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται ιδιαίτερα συχνά όταν η ασθενής έχει προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος από την παρεγκεφαλίδα.

Παραισθήσεις

Παρόλο που οι αλλαγές στην όραση, είναι σχετικά κοινό σημάδι ενός εγκεφαλικού, πολλές φορές, τα οπτικά αυτά συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν και τις παραισθήσεις.

Αυτοάνοσο νόσημα

Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες από την Ισπανία, τα αυτοάνοσα νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού ή καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ο συνδετικός κρίκος, είναι η φλεγμονή.

Προβλήματα ψυχικής υγείας

Παρόλο που δεν υπάρχει ξεκάθαρη συγγένεια μεταξύ των ψυχικών ασθενειών και του εγκεφαλικού, οι επιστήμονες θεωρούν ότι το άγχος και το στρες, μπορούν να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα. Μία έρευνα του Harvard, συμπέρανε ότι η αυξημένη δραστηριότητα στην αμυγδαλή, την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με το στρες, αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Αρρυθμίες

Οι αρρυθμίες των χτύπων της καρδιάς είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στις γυναίκες των μεγαλύτερων ηλικιών. Ειδικά αν μια γυναίκα δεν λάβει κάποια θεραπεία, όπως για παράδειγμα ένα χάπι για τις αρρυθμίες, παρουσιάζει πέντε φορές υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό.