Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Πριν ξεκινήσουμε:

-Το όχημά μας θα πρέπει να είναι μηχανικά σε καλή κατάσταση. Φροντίζουμε να το συντηρούμε όπως προβλέπει ο κατασκευαστής και να αντικαθιστούμε τα ελαστικά στα προβλεπόμενα διαστήματα ή και νωρίτερα εφόσον απαιτείται.

-Ελέγχουμε την κατάσταση και την πίεση των ελαστικών, τη στάθμη των υγρών στο χώρο του κινητήρα (υγρά φρένων, λιπαντικό, ψυκτικό υγρό, υγρό για υαλοκαθαριστήρες), τη λειτουργία των φώτων και τους υαλοκαθαριστήρες.

-Έχουμε εύκολα προσβάσιμο όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό (πυροσβεστήρα, προειδοποιητικό τρίγωνο, πρώτες βοήθειες, ανακλαστικό γιλέκο, φακό) για χρήση του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

-Τοποθετούμε τις βαλίτσες και όλα τα μεγάλα αντικείμενα στο χώρο αποσκευών με τέτοιο τρόπο ώστε τα πιο βαριά και ογκώδη αντικείμενα να εφάπτονται στην πλάτη των πίσω καθισμάτων και δένουμε με δίχτυ πρόσδεσης.

-Δεν μεταφέρουμε αποσκευές στον χώρο των επιβατών και δεν αφήνουμε ελεύθερα αντικείμενα διότι υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού των επιβατών.

Κατά τη διαδρομή:

Οι κύριες αιτίες πρόκλησης τροχαίων συμβάντων είναι η ακατάλληλη ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η απόσπαση προσοχής και η κόπωση του οδηγού.

-Διατηρούμε πάντα απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και οδηγούμε με την κατάλληλη ταχύτητα, έχοντας ως γνώμονα όχι μόνο το επιτρεπόμενο μέγιστο όριο σε κάθε σημείο του οδικού δικτύου αλλά και τις εκάστοτε συνθήκες (κατάσταση οδοστρώματος και οχήματος, καιρικές συνθήκες, κατάσταση οδηγού, κυκλοφορία).

-Δεν χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο όταν οδηγούμε, ακόμη και αν αυτό γίνεται με νόμιμα μέσα (Bluetooth, ανοιχτή ακρόαση), καθώς η απόσπαση προσοχής αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων. Επιπλέον, αποφεύγουμε τη δυνατή μουσική, το κάπνισμα, τις έντονες συζητήσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς όλα αυτά αποτελούν επίσης παράγοντες απόσπασης της προσοχής.

-Δεν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ, ακόμη και αν έχουμε καταναλώσει μικρή ποσότητα. Η επιλογή του νηφάλιου οδηγού της παρέας εξασφαλίζει την ασφαλή επιστροφή όλων.

-Σεβόμαστε τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τα ΑΜΕΑ μιας και πρόκειται για τους πιο ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου. Επομένως, σταματάμε πάντα στις διαβάσεις πεζών και παραχωρούμε προτεραιότητα στους πεζούς.

-Χρησιμοποιούμε τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης μόνο για λόγους ανωτέρας βίας (μηχανική βλάβη, προβλήματα υγείας κ.ά.) ή αν μας ζητηθεί από την Τροχαία. Εάν δεν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους, αφήνουμε πάντα τη ΛΕΑ ελεύθερη για περιπολικά, ασθενοφόρα ή πυροσβεστικά οχήματα.

-Πριν το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά ενώ απέχουμε από το τιμόνι σε περίπτωση λήψης φαρμάκων στα οποία υπάρχει οδηγία για απαγόρευση οδήγησης. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού φροντίζουμε να κάνουμε -κάθε δύο ώρες- στάσεις για ξεκούραση στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) ή σε ειδικούς χώρους στάθμευσης.

-Η χρήση ζώνης ασφαλείας είναι απαραίτητη και υποχρεωτική τόσο από τον οδηγό όσο και από τους υπόλοιπους επιβάτες του οχήματος.

-Για την ασφαλή μεταφορά παιδιών με ύψος μικρότερο των 150 cm χρησιμοποιούμε πάντα κατάλληλο παιδικό κάθισμα.

-Η μοτοσικλέτα μπορεί να αποτελέσει ένα ασφαλές μέσο μετακίνησης μόνο όταν οδηγός και επιβάτης φορούν κράνος και ειδικό εξοπλισμό προστασίας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Εκδήλωση ενημέρωσης: «Μαζί κάνουμε τη διαφορά για τους ασθενείς με ΙΦΝΕ»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ στις 19η Μαΐου, η Ελληνική Ομάδα Μελέτης των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (ΕΟΜΙΦΝΕ) και ο Σύλλογος Ατόμων με νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, διοργανώνουν εκδήλωση για το κοινό την Κυριακή 19 Μαΐου.

Ξεκινά η υποβολή Μηχανογραφικών Δελτίων για τους υποψηφίους με χρόνιες παθήσεις

Ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ακαδημαϊκού έτους 2024 – 2025, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων.

Μάθε τα πάντα για τη ρύθμιση της πίεσης

Με τα θεραπευτικά όπλα που διατίθενται σήμερα, πάνω από 95% των ασθενών με υπέρταση μπορούν να ρυθμιστούν άριστα χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.