Ιός Κοξάκι: Πότε οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στον παιδίατρο

Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων του ιού Κοξάκι σε βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας, κυρίως σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Δημοτικά σχολεία της Λάρισας και των Τρικάλων, έχει προκαλέσει ανησυχία σε γονείς και παιδιάτρους.

Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό και εξηγεί σε ποιες περιπτώσεις είναι αναγκαίο να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον παιδίατρο.

Ο ιός Κοξάκι (Coxsackie) ανήκει στους εντεροϊούς και χωρίζεται σε δύο τύπους, τον τύπο Α και Β. Το όνομα της νόσου οφείλεται στο γεγονός ότι προκαλεί εξάνθημα (έλκος) σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως στα χέρια, στα πόδια, στον λαιμό και πάνω ή γύρω από το στόμα.

Η νόσος είναι ιδιαίτερα μεταδοτική αλλά συνήθως δεν είναι σοβαρή. Μεταδίδεται άμεσα με σάλια και σταγονίδια από το στόμα και τα χέρια τα οποία προηγουμένως έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα κόπρανα ή σταγονίδια. Επιδημίες συμβαίνουν συνήθως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας που φοιτούν σε παιδικούς σταθμούς.

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι:

-πυρετός

-πονοκέφαλος

-μειωμένη όρεξη για φαγητό

-μικρές αλλά επώδυνες πληγές/έλκη στο στόμα, στα ούλα  και στη γλώσσα

-εξάνθημα με μικρά κόκκινα σημάδια, συχνά με φουσκάλες, στα χέρια, στα πέλματα των ποδιών και μερικές φορές και σε άλλα μέρη του σώματος όπως στην περιοχή της πάνας.

Το συμπτώματα συνήθως υποχωρούν σε 7–10 ημέρες και η ύπαρξη σοβαρών επιπλοκών είναι σπάνια. Ο παιδίατρος θα διαπιστώσει τη νόσο των χεριών, των ποδιών και του στόματος με την προσεκτική κλινική εξέταση.

Θεραπεία και πρόληψη του ιού Κοξάκι

Δεν υπάρχει εμβόλιο για προστασία ενάντια στον ιό Κοξάκι, ούτε και θεραπεία. Η αντιμετώπιση περιορίζεται στη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του παιδιού όπως λήψη παυσίπονων ή αντιπυρετικών και κατανάλωση υγρών και μαλακών μη ερεθιστικών τροφών.

Για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού ιδιαίτερα σημαντική είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής:

-Καλό πλύσιμο των χεριών κυρίως μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή πάνας και πριν το φαγητό.

-Συχνό καθάρισμα και απολύμανση των αντικειμένων και των επιφανειών με τα οποία έρχεται σε επαφή ένα παιδί.

-Αποφυγή αγγίγματος του στόματος, των ματιών, της μύτης και των αυτιών χωρίς προηγούμενο πλύσιμο των χεριών.

-Αποφυγή συνάντησης με άλλους ασθενείς.

-Το παιδί συνιστάται να απέχει από το σχολείο, τον παιδικό σταθμό και τις πισίνες για περίπου μια εβδομάδα προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου σε άλλα άτομα.

-Οι εκπαιδευτικές δομές πρέπει να καθαρίζουν τις επιφάνειες και τα παιχνίδια μετά την εκδήλωση κάποιου κρούσματος.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρό σας εάν:

-τα συμπτώματα γίνουν πιο έντονα,

-το παιδί παρουσιάσει σημάδια αφυδάτωσης ή αρνείται να φάει,

-το παιδί παραπονιέται για πόνο στον αυχένα ή στο στήθος ή έχει δυσκολία στην αναπνοή.

Σχετικά με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού παρέχει εξειδικευμένο έργο πρόληψης και δημόσιας υγείας και αναπτύσσει ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα  στο πεδίο της υγείας του παιδιού. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και εποπτεύεται από αυτό.

Ιστοσελίδα Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού: www.ich.gr

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Panic button για μαθητές: Τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις

Η εισαγωγή ενός κουμπιού πανικού για τα παιδιά μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη αν υλοποιηθεί σωστά και με την απαραίτητη υποδομή και εκπαίδευση.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωση της αυξάνεται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).

Σε ποια ηλικία είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση;

Για τους περισσότερους, η ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στα 45 έτη. Η τρέχουσα σύσταση είναι κυρίως για άτομα μέσου κινδύνου, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή συμπτώματα.