Διπολική Διαταραχή και καφές, ένας επικίνδυνος συνδυασμός

Η διπολική διαταραχή και η καφεΐνη είναι ένας συνδυασμός που δεν συνιστάται από τους ψυχιάτρους. Ο καφές έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε άτομα με διπολική διαταραχή, καθώς είναι πολύ πιθανό  να εμφανίσουν σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.

Σύμφωνα με μελέτη ψυχιάτρων του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει έντονες εκδηλώσεις μανίας,  κατάθλιψης ή κατάχρησης ουσιών σε άτομα με διπολική διαταραχή.

Η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες  μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό των ατόμων με διπολική διαταραχή όπως, νευρικότητα, άγχος, αϋπνία, επεισόδια μανίας, παράνοια, κατάθλιψη, παραισθήσεις, αδιάκοπη ροή σκέψεων και ομιλίας και ψυχοκινητική διέγερση.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Bipolar Disorders επισημαίνει ότι η διεγερτική δράση του καφέ αλλά και άλλων ποτών που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο μεταβολισμού ορισμένων φαρμάκων  – ιδιαίτερα του λιθίου  – ( σταθεροποιητές διάθεσης ) , που λαμβάνονται για την θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Οι σταθεροποιητές διάθεσης είναι φάρμακα που μειώνουν τις εναλλαγές της διάθεσης και αποτρέπουν τα μανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια.

Ερευνητές από το Αμερικανικό Εθνικό  Ίδρυμα Ύπνου ( National Sleep Foundation – NSF ) επισημαίνουν ότι η καφεΐνη αυξάνει την ευερεθιστικότητα και το άγχος και επηρεάζει τον ύπνο. Η στέρηση ύπνου επιδεινώνει τις εναλλαγές της διάθεσης και αυξάνει την συχνότητα και την  ένταση των μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων.

Ιταλική μελέτη είχε δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει τα άτομα με διπολική διαταραχή σε υπερβολικά έντονες εναλλαγές διάθεσης που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοκτονικό ιδεασμό αλλά ακόμη και σε απόπειρες αυτοκτονίας.

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ποια φρούτα έχουν την περισσότερη ζάχαρη και ποια τη λιγότερη;

  Σας αρέσουν τα φρούτα αλλά σκέφτεστε ότι καταναλώνοντάς τα...

Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού. Τι πρέπει να τρώω;

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Ανθιμίδης, MSc, PhD, Γενικός Χειρουργός - Μαστολόγος

Πώς μπορεί ο καφές να επιδράσει στο βάρος σας;

Ο μαύρος καφές - χωρίς ζάχαρη- είναι πολύ χαμηλός σε θερμίδες και μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε ένα υγιές βάρος.