spot_imgspot_img

Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία από τον καύσωνα;

Η Ευρώπη πνίγεται κάτω από ένα κύμα καύσωνα υψηλότερο από κάθε προηγούμενο, και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκδίδουν προειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία των πολιτών.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Η θερμότητα επηρεάζει την υγεία με διάφορους τρόπους.

Η θερμική εξάντληση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ζάλη, πονοκεφάλους, τρέμουλο και δίψα, μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε και συνήθως δεν είναι σοβαρή, με την προϋπόθεση ότι το άτομο επιστρέφει σε πιο κανονικές θερμοκρασίες μέσα σε 30 λεπτά.

Η πιο σοβαρή εκδοχή είναι η θερμοπληξία, όταν η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος ξεπερνά τους 40,6 βαθμούς Κελσίου (105 βαθμούς Φαρενάιτ). Είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση και μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια βλάβη οργάνων και θάνατο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν γρήγορη αναπνοή, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις και ναυτία.

Ποια άτομα κινδυνεύουν

Μερικά άτομα είναι πιο ευάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων των μωρών και των ηλικιωμένων, καθώς και των ατόμων που πιο εκτεθειμένα, όπως οι άστεγοι.

Οι υπάρχουσες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και ο διαβήτης, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο και να επιδεινωθούν από τη ζέστη.

Μια καυτή ημέρα, είναι πιθανό να υπάρξει μια απότομη αύξηση της θνησιμότητας σε ασθενείς όλων αυτών των παθήσεων.

Παγκοσμίως, λιγότερο από μισό εκατομμύριο θάνατοι ετησίως υπολογίζεται ότι οφείλονται στην υπερβολική ζέστη, σύμφωνα με μια περσινή μελέτη στο The Lancet, αν και λείπουν δεδομένα από πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος. Πολύ περισσότεροι πεθαίνουν από το κρύο, αλλά αυτό προβλέπεται να αλλάξει, σημείωσαν οι ερευνητές.

Λιγότερο προφανείς κίνδυνοι

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνεται επίσης κατά τη διάρκεια του καύσωνα, με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, προειδοποίησε η Παγκόσμια Μετεωρολογική Ένωση, την περασμένη εβδομάδα.

Η ζέστη μπορεί, επίσης, να προκαλέσει σε εγκύους πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης για τα μωράκια, όπως έχει φανεί σε μια σειρά από μελέτες.

Υπάρχουν επίσης λιγότερο προφανείς κίνδυνοι. Ο Lawrence Wainwright, λέκτορας περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέφερε ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών και εξάρσεις σε προβλήματα ψυχικής υγείας συχνά αυξάνονται κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για οποιονδήποτε αντίκτυπο σε ασθενείς με COVID-19 ή ασθενείς με χρόνια COVID-19.

Η σημασία του χρόνου εκδήλωσης του καύσωνα

Οι ειδικοί λένε ότι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν όταν ο καύσωνας λάβει χώρα νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι, όταν τα σώματα των ανθρώπων δεν είχαν την ευκαιρία να εγκλιματιστούν.

Η τοποθεσία έχει επίσης σημασία. Οι άνθρωποι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σε μέρη όπου δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια ζέστη, μεταξύ άλλων σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν λόγω του καύσωνα που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα οι άνθρωποι που πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται σε φυσικές εργασίες, για παράδειγμα.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Ορισμένοι ευρωπαϊκοί φορείς δημόσιας υγείας έχουν εκδώσει συμβουλές σχετικά με τη διατήρηση της ψυχραιμίας, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής της σωματικής προσπάθειας -όπου είναι δυνατόν- και της παραμονής σε εσωτερικούς σκιερούς χώρους και της διατήρησης ενυδάτωσης του οργανισμού.

Η θερμοπληξία είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Συμβουλεύουν, επίσης, να ελέγχουμε τα ευάλωτα άτομα. Στον ευρωπαϊκό καύσωνα το 2003, όταν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι πέθαναν, πολλοί από αυτούς ήταν ηλικιωμένοι και απομονωμένοι.

Πηγή: Reuters Health

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;