spot_imgspot_img

Πώς να απαλλαγείτε οριστικά από την κακοσμία του στόματος

Υποφέρετε από άσχημη αναπνοή; Δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε άσχημα γιατί πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρόβλημα και αντιμετωπίζεται με ορισμένους απλούς και εύκολους τρόπους.

Γράφει η Μαρία Σταυροπούλου, Χειρουργός Οδοντίατρος

Στις περισσότερες περιπτώσεις η κακοσμία του στόματος οφείλεται στην κακή στοματική υγιεινή και στην ανάπτυξη βακτηρίων στα ούλα, στα δόντια και στη γλώσσα. Το στόμα μας περιέχει φυσικά βακτήρια που τρέφονται με πρωτεΐνες που βρίσκονται στα τρόφιμα, στο σάλιο και σε άλλα σημεία. Όταν διασπάται αυτή η πρωτεΐνη από βακτήρια απελευθερώνει δύσοσμες πτητικές ενώσεις θείου και σε αυτές οφείλεται η κακοσμία του στόματος.

Οι βασικότερες αιτίες που προκαλούν την κακοσμία του στόματος είναι η κακή στοματική υγιεινή, τα οδοντικά αποστήματα, ορισμένες στοματικές παθήσεις (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα), η τερηδόνα, τα στοματικά έλκη, οι τεχνητές οδοντοστοιχίες, οι κακοτεχνίες στις προσθετικές εργασίες, η κατακράτηση τροφής ανάμεσα στα δόντια, τα υπολείμματα τροφής στη γλώσσα και η ξηροστομία λόγω μειωμένης παραγωγής σάλιου.

Η άσχημη αναπνοή μπορεί επίσης να οφείλεται και σε άλλες αιτίες όπως είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, ο καφές, η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων τροφών ( π.χ. σκόρδο, κρεμμύδι, μπαχαρικά ), οι αυστηρές δίαιτες, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, ορισμένες παθήσεις του πνεύμονα, οι πεπτικές-γαστρεντερικές διαταραχές, η ρινίτιδα και η χρόνια ιγμορίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική νόσος.

Για φρέσκια αναπνοή, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να υιοθετήσετε σωστές καθημερινές  πρακτικές στοματικής υγιεινής:

  • Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, ή μετά από κάθε γεύμα, για τουλάχιστον δύο λεπτά. Μην ξεχάσετε να βουρτσίσετε και τη γλώσσα σας!
  • Αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες
  • Χρησιμοποιείστε καθημερινά  οδοντικό νήμα και μεσοδόντιο βουρτσάκι για να απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών ανάμεσα στα δόντια σας
  • Κάντε πλύσεις με στοματικό διάλυμα ( όχι για μεγάλα χρονικά διαστήματα).
  • Καθαρίστε και απολυμάνετε σχολαστικά την τεχνητή οδοντοστοιχία σας
  • Πίνετε καθημερινά 8-10 ποτήρια νερού
  • Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για τακτικούς ελέγχους
  •  Κόψτε οριστικά το κάπνισμα
  • Περιορίστε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ
  • Προσέξτε τη διατροφή σας και καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά
  • Μασήστε τσίχλα (χωρίς ζάχαρη) για  ωραιότερη αναπνοή αλλά και γιατί αυξάνει την παραγωγή του σάλιου που απομακρύνει τυχόν υπολείμματα τροφών.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;