spot_imgspot_img

Καρκίνος του προστάτη: Πιο έγκαιρη διάγνωση μέσω νέου βιοδείκτη

Σε μια νέα πολύ σημαντική ανακάλυψη που θα οδηγήσει στην πρόβλεψη των πιο επιθετικών μορφών καρκίνου του προστάτη προχώρησαν οι επιστήμονες

Η νέα ανακάλυψη των ειδικών δίνει ελπίδες για την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Οι επιγενετικοί βιοδείκτες που ανακάλυψαν οι ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά με τα παραδοσιακά κλινικά εργαλεία, για να προβλέψουν αν ένας άνδρας θα αναπτύξει μια πιο μεταστατική και θανατηφόρα μορφή της νόσου.

«Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη έχουν ανάγκη πιο εξατομικευμένες θεραπείες, που να καθοδηγούνται από τη φυσιογνωμία του όγκου τους. Αυτό δε θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς νέους προβλεπτικούς βιοδείκτες για τον κίνδυνο εμφάνισης της επιθετικής μορφής της νόσου», αναφέρει σχετικά η καθηγήτρια δρ. Susan Clark, επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Garvan ανέλυσαν δείγματα 185 αντρών, χρησιμοποιώντας δείγματα από την τράπεζα βιοψιών που διατηρείται τα τελευταία 20 χρόνια στο νοσοκομείο Garvan και St Vincent’s. Από τους συμμετέχοντες, αφαιρέθηκε ο προστάτης λόγω της διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Έπειτα, η ομάδα των ειδικών παρακολούθησε τον αριθμό των ανδρών που επέζησαν και όσων κατέληξαν εξαιτίας της ασθένειας, ορισμένοι από αυτούς έως και 15 χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα γονιδιώματά τους, εντοπίζοντας 1420 περιοχές μόνο για τον καρκίνο του προστάτη, στις οποίες μπορούσαν να δουν επιγενετικές αλλαγές – σημάδια στο DNA, γνωστά ως μεθυλίωση. Η διαδικασία της μεθυλίωσης μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τη δραστηριότητα ενός γονιδίου χωρίς να μεταβάλει την αλληλουχία του DNA, όπως δρα μια μετάλλαξη.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης του επιγονιδιώματος όχι μόνο απέδειξαν διαφορές στους άνδρες που είχαν την επιθετική και τη μη επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη, αλλά οι βιοδείκτες βελτίωσαν επίσης τα υπάρχοντα κλινικά εργαλεία για την πρόγνωση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Clinical and Translational Medicine.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.