Κάπνισμα: ένας ακόμη κίνδυνος για την υγεία σας

Το κάπνισμα πιθανότατα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ιδιοπαθούς πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Η Πνευμονική Υπέρταση (Π.Α.Υ.) δεν έχει σχετίζεται με την αρτηριακή υπέρταση. Η τελευταία αποτελεί αύξηση της πίεσης του αίματος μέσα στις αρτηρίες ολόκληρου του σώματος εκτός από τις αρτηρίες των πνευμόνων. Από την άλλη, η Πνευμονική Υπέρταση αφορά μόνο τις αρτηρίες των πνευμόνων.

Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Υπέρταση δημιουργείται από άγνωστα κατά βάση αίτια, όπου παρατηρείται πάχυνση του τοιχώματος των πνευμονικών αρτηριών και ελάττωση της εσωτερικής διαμέτρου τους.

Οι ειδικοί από το Τμήμα Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ανόβερου συνέκριναν δεδομένα από τρεις διαφορετικές ομάδες ασθενών. Η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική αρτηριακή υπέρταση που κάπνιζαν για πολλά χρόνια στους οποίους η ικανότητα διάχυσης, ένας καθοριστικός παράγοντας για την πρόσληψη οξυγόνου από τις κυψελίδες στα πνευμονικά αγγεία, φάνηκε ιδιαίτερα περιορισμένη. Η δεύτερη ομάδα αποτελούνταν από άτομα με κλασική μορφή ιδιοπαθούς πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης χωρίς σοβαρά μειωμένη ικανότητα διάχυσης. Η τελευταία ομάδα αποτελούνταν από άτομα που είχαν αναπτύξει πνευμονική υπέρταση ως μέρος μιας πνευμονικής νόσου όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το εμφύσημα ή η πνευμονική ίνωση.

«Διαπιστώσαμε ότι η ομάδα των καπνιστών με εξαιρετικά περιορισμένη ικανότητα διάχυσης έμοιαζε με την ομάδα με πνευμονική υπέρταση στο πλαίσιο της πνευμονικής νόσου», αναφέρει ο δρ. Marius Hoeper, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Πνευμονολογίας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Lancet Respiratory Medicine.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της...

Δυσκολίες για τους μεταμοσχευμένους ασθενείς

Αγκάθι στην περίθαλψη και των μεταμοσχευμένων ασθενών, παραμένει το υψηλό κόστος της μετακίνησης και διαμονής τους στην πρωτεύουσα, για λόγους με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Κυστική Ίνωση

26 Νοεμβρίου – Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σιδηροπενία

Παρά το γεγονός ότι επηρεάζει το ένα τρίτο του...