Πόσο επηρεάζει η εγκυμοσύνη την υγεία της καρδιάς;

Η σωστή πρόληψη της καλής λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη διάρκεια της κύησης. Τους λόγους μας εξηγεί η  Παρασκευή Κουτρολού, MD, FACC, Ειδική Καρδιολόγος.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγεί την γυναίκα στην τεκνοποίηση σε μεγαλύτερη ηλικία. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθυσμό γυναικών με καρδιαγγειακά προβλήματα που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία αυξάνει τον αριθμό των κυήσεων αυξημένου κινδύνου.

Παρ’όλα αυτά η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών με ή χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου απολαμβάνουν κύηση και τοκετό χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Σπάνια όμως γυναίκες που έχουν ήδη κάποιας μορφής καρδιαγγειακής νόσου όπως μυοκαρδιοπάθεια, βαλβιδοπάθεια, συγγενή καρδιακή ανωμαλία, αρρυθμία, ισχαιμική νόσο, ίσως έχουν αυξημένη πιθανότητα για καρδιακό συμβάν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαιτίας των κυκλοφοριακών μεταβολών κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού.

Σημαντικό να αναφερθεί ότι ακόμα και γυναίκες χωρίς καρδιακό ιστορικό ίσως πρωτοεμφανίσουν συμπτώματα και νοσήσουν κατά τη διάρκεια της κύησης ή και μετά την κύηση. Συμπτώματα όπως πρήξιμο στα πόδια και δύσπνοια είναι συχνά φαινόμενα ακόμα και σε φυσιολογική κύηση με αποτέλεσμα αρκετές φορές η πιθανότητα καρδιακής νόσου στις έγκυες να υποεκτιμάται και η διάγνωση να μην είναι έγκαιρη.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για αυτές τις περιπτώσεις να γίνεται σωστή πρόληψη της καλής λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος με τον απαραίτητο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο, που θα περιορίσει τα δυσάρεστα συμβάντα και θα διευκολύνει την περαιτέρω αντιμετώπισή τους

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Όταν το παιδί ξυπνά ξαφνικά κλαίγοντας

Ο νυχτερινός τρόμος είναι ένα δραματικό επεισόδιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονη αγωνία και πανικό, που κάποτε ίσως αγγίζει τον παροξυσμό.

Πολυανθεκτική φυματίωση: μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία

Η πολυανθεκτική φυματίωση παραμένει μια απειλή για την δημόσια υγεία, καθώς πέρα από τις δυσκολίες στον χειρισμό της, μόνο το 1/3 των ασθενών είχε πρόσβαση στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μέσα στο 2020. 

Εξωσωματική 3 Γονέων: τι είναι και πότε εφαρμόζεται

Όταν έγινε γνωστό ότι στο Μεξικό γεννήθηκε παιδί με βιολογικό υλικό τριών ατόμων, η είδηση ξένισε αρκετούς, αλλά γέμισε ελπίδες χιλιάδες άλλους ανθρώπους που μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί