«ΨΥΧΗ ΜΟΥ»: Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη για παιδιά και εφήβους που νόσησαν με καρκίνο

Η ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σχεδίασε και λειτουργεί υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τους επιβιώσαντες της παιδιατρικής ογκολογικής κοινότητας.

Το πρόγραμμα «ΨΥΧΗ ΜΟΥ» είναι μια Μονάδα Ολοκληρωμένης Υποστήριξης για τα παιδιά, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες που νόσησαν με καρκίνο και τις οικογένειες τους. Στόχος του προγράμματος είναι η έμπρακτη συμπαράσταση σε κάθε παιδί και έφηβο που νόσησε με καρκίνο και στην οικογένεια του σε όλη την Ελλάδα.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας

Οι παιδιατρικοί καρκίνοι είναι σπάνιοι, ωστόσο κάθε χρόνο έχουμε 35.000 νέες διαγνώσεις και 6.000 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν στην Ευρώπη, καθιστώντας τον καρκίνο την πρώτη αιτία θανάτου από ασθένεια στην παιδική ηλικία. Την ίδια ώρα, χάρη στα υψηλά ποσοστά ίασης, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν 500.000 επιβιώσαντες από παιδιατρικό καρκίνο.

Όταν τελειώσει η θεραπεία και η ίαση είναι πια πραγματικότητα, μια καινούργια περίοδος ξεκινά για τα παιδιά και τους οικογένειές τους. Σε αυτή την περίοδο, τα τραύματα –σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά– που έχει επιφέρει ο καρκίνος και η θεραπεία του, πρέπει να επουλωθούν και οι αγωνίες για την επόμενη ημέρα πρέπει να καταλαγιάσουν. Η διαχείριση των προβλημάτων αυτών είναι δύσκολη και μακροχρόνια. Βασικά στοιχεία για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα είναι η σωστή παρακολούθηση και η καλή ενημέρωση.

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται στο πρόγραμμα «Ψυχή μου»:

-Ομάδες Συμβουλευτικής Γονέων Παιδιών και Εφήβων που νόσησαν με καρκίνο.

-Ομάδες Ψυχοθεραπείας Γονέων Παιδιών και Εφήβων που νόσησαν με καρκίνο.

-Ατομικές Συνεδρίες.

-Ομάδες Ενημέρωσης για θέματα επιβίωσης παιδιών και εφήβων που νόσησαν με καρκίνο.

-Ομάδες κοινωνικής αλληλεπίδρασης για παιδιά και εφήβους μετά το τέλος της θεραπείας του καρκίνου.

-Ομάδες Αλληλοϋποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εφήβων και Νεαρών Ενηλίκων.

-Ομάδες Αλληλοϋποστήριξης (parent2parent support) Γονέων της παιδογκολογικής κοινότητας.

-Ειδικές συναντήσεις με παιδαγωγούς γενικής και ειδικής αγωγής.

-Κοινωνική Υπηρεσία.

Το πρόγραμμα «ΨΥΧΗ ΜΟΥ» λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή 11:00 με 19:00, σε νέο χώρο (Λεωφ. Μεσογείων 15, 1ος όροφος).

Τα προγράμματα της μονάδας, λειτουργούν και εξ’ αποστάσεως για όσες οικογένειες είναι εκτός Αθηνών.

Κριτήρια ένταξης στις υπηρεσίες

Η διαδικασία ένταξης στα προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ξεκινά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος, προσωπική συνέντευξη με τον Συντονιστή της Ομάδας και επιβεβαίωση του ότι μπορείτε να συμμετέχετε.

Οι υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης αναφέρονται αποκλειστικά σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες που νόσησαν με καρκίνο και στις οικογένειες τους, μετά το τέλος της θεραπείας.

Απαραίτητο κριτήριο το τέλος των νοσηλειών στις παιδογκολογικές κλινικές και η ένταξη των παιδιών στην συντήρηση και στο πρόγραμμα των επιβιωσάντων. (προσκόμιση ειδικού εγγράφου από την θεραπευτική ομάδα).

Συνεργάτες:

Δημήτρης Κουτζαμάνης, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Χριστίνα Φαϊτάκη, Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Βιβή Λιόπετα, Κοινωνική Λειτουργός
Μαρία Τζωρτζάκη, Health and Social Science researcher, Organizational Coach

Επιστημονική Υπεύθυνη:

Kατερίνα Κατσιμπάρδη, MD, PhD, Παιδίατρος – Πανεπιστημιακή Ογκολογική Αιματολογική Μονάδα (ΠΟΑιΜ) Ογκολογική Μονάδα Παίδων “ΕΛΠΙΔΑ- Μ. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ” Α’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ Νοσ. Παίδων “Η Αγία Σοφία”.

Λίγα λόγια για το Καρκινάκι

Το karkinaki.gr δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει το τεράστιο ενημερωτικό κενό που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα αναφορικά με τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Σκοπός του είναι να εξελιχθεί στην κύρια «πύλη» που θα καλύπτει όποιον ενδιαφέρεται να μάθει τα πάντα για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες που νόσησαν με καρκίνο και στις οικογένειες τους, μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «ΨΥΧΗ ΜΟΥ»: τηλ. 210-7499306, contact@karkinaki.gr, https://karkinaki.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Εργαστήριο Θεραπευτικής Φωτογραφίας Από το «EYES OF LIGHT»

Στον 2ο κύκλο του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης BREATH, υποδεχόμαστε με χαρά μια νέα συνεργασία με το Eyes Of Light – Φορέας Τέχνης στην Υγεία.

«ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια»: Διαδραστική παράσταση για την εμπειρία του καρκίνου του μαστού

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος παρουσιάζει την πρώτη site specific performance της με τίτλο «ΠασΠορτ - Μια Αληθινή Περιπέτεια», με επίκεντρο τον καρκίνο του μαστού.

Άνοια, Πριν και Μετά

Δεν είναι νωρίς να ενημερωθείς, δεν είναι αργά να δράσεις.