spot_imgspot_img

Μελέτη συνδέει την κατανάλωση αναψυκτικών με θνησιμότητα από καρκίνο

Νέα μελέτη για τις επιπτώσεις των ζαχαρούχων αναψυκτικών στην υγεία. Η κατανάλωση τους συνδέεται με υψηλότερη θνησιμότητα από ορισμένους καρκίνους

 

Φαίνεται ότι η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών ενοχοποιείται για την εκδήλωση πολύ σοβαρών παθήσεων, αφού εκτός από τη σύνδεσή της με νοσήματα, όπως οι Καρδιακές Παθήσεις, ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η Παχυσαρκία, που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα, νεότερα ερευνητικά δεδομένα τη συνδέουν με υψηλότερη θνησιμότητα από ορισμένους καρκίνους.

Πιο συγκεκριμένα, μια νέα μελέτη*, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention*, διερεύνησε και τη σχέση της κατανάλωσης αναψυκτικών και της θνησιμότητας από καρκίνο.

Μελετήθηκαν οι συσχετίσεις της κατανάλωσης ζαχαρούχων αναψυκτικών και αναψυκτικών με άλλες γλυκαντικές ουσίες με τη θνησιμότητα από καρκίνο μεταξύ ανδρών και γυναικών στην προοπτική μελέτη Cancer Prevention StudyII (CPSII). Συγκεκριμένα το 1982, 934.777 συμμετέχοντες χωρίς καρκίνο παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες τους στην κατανάλωση αναψυκτικών. Οι θάνατοι από καρκίνο μελετήθηκαν μέχρι το 2016.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς αυτής παρακολούθησης, 135.093 συμμετέχοντες απεβίωσαν από καρκίνο.
Η κατανάλωση ≥2 ζαχαρούχων αναψυκτικών την ημέρα έναντι της μηδενικής κατανάλωσης δε συσχετίστηκε με αυξημένη θνησιμότητα από όλους τους καρκίνους ανεξαιρέτως, αλλά από εκείνους που σχετίζονται με παχυσαρκία.
Η σχέση αυτή εξαλείφθηκε μετά την προσαρμογή για τον δείκτη μάζας σώματος.
Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά συσχετίστηκαν όμως συγκεκριμένα με αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο του εντέρου και των νεφρών, ανεξαρτήτως δείκτη μάζας σώματος.
Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν συχνά αναψυκτικά (≥2 την ημέρα) με γλυκαντικές ουσίες παρουσίασαν αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο του παγκρέατος, ακόμη και μετά από προσαρμογή για τον δείκτη μάζας σώματος.

Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή κατέδειξε ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών σχετίζεται με υψηλότερη θνησιμότητα από ορισμένους καρκίνους, εν μέρει λόγω της επαγόμενης παχυσαρκίας.

 

*Τα κύρια της μελέτης συνοψίζουν οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Ηλίας Κοττέας (Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας), Φλώρα Ζαγουρή (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Ογκολογίας), και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

*https://aacrjournals.org/cebp/articleabstract/doi/10.1158/1055-9965.EPI-22-0392/709016/SugarandArtificiallySweetenedBeveragesand?redirectedFrom=fulltext

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Αϋπνία: 5 φυσικοί τρόποι να την αντιμετωπίσετε

Αν δεν μπορείτε να κλείσετε μάτι κάθε βράδυ δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές

Νουντλς με μπρόκολο κατά του καρκίνου

Το μπροκολο περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο και υψηλή συγκέντρωση βιταμινών. Επωφεληθείτε από όλα αυτά με μια γευστική συνταγή...

Ουρική αρθρίτιδα: 4 είδη τροφών που πρέπει να αποφεύγετε

Όταν καμιά φορά σας πιάνει ο πόνος της ουρικής αρθρίτιδας στο πόδι, είναι ανυπόφορος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να τον αποφύγετε.